19 november, Leiden: protestactie tegen Zwarte Piet tijdens Leidse intocht van Sinterklaas

Zie onderaan voor een grotere banner.
Zie onderaan voor een grotere banner.

Op zaterdag 19 november organiseert actiegroep Stop Zwarte Piet Leiden (Facebook), waarin ook Doorbraak participeert, een protestactie tegen de aanwezigheid van Zwarte Pieten tijdens de intocht van Sinterklaas in Leiden. Zwarte Piet is een racistische karikatuur van mensen van Afrikaanse herkomst. De inwoners van Leiden en alle andere mensen behoren hier niet aan blootgesteld te worden. De gemeente Leiden ondersteunt de lokale intocht van Sinterklaas in het bijzijn van deze karikatuur en daarmee houdt de gemeente racisme in stand. Wij eisen dat de gemeente stopt met het bieden van ruimte aan racisme.

Protestactie bij Leidse intocht
Zaterdag 19 november
11:45 uur:
Verzamelen voor Leiden CS
en dan lopen naar de Hartebrugkerk
12:30 uur:
Protest bij Hartebrugkerk
(kruising Haarlemmerstraat en Lange Mare)
Facebook-event

Route intocht met onze verzamel- en protestlocaties erop.
Route intocht met onze verzamel- en protestlocaties erop.

Op dit kaartje zie je de route van de intocht en onze verzamel- en protestlocatie: de Hartebrugkerk. Je kan vanzelfsprekend ook rechtstreeks naar de Hartebrugkerk komen. Sinterklaas arriveert om 12:00 uur op de Beestenmarkt en loopt dan met zijn blackfaceknechten naar de Hooglandsekerkgracht, waar ze om 13:30 uur aankomen. Als je niet mee kan doen, kan je toch een bijdrage leveren door je vrienden uit te nodigen voor het protest (bijvoorbeeld via Facebook).

Al lange tijd leveren vooral zwarte mensen kritiek op de Zwarte Piet-figuur. Sinds 2011 is de beweging tegen deze figuur flink gegroeid en heeft de kritiek op het racistische fenomeen enorm aan invloed gewonnen, zowel nationaal als internationaal. Overal in het land waar de figuur opduikt, verschijnen ook tegenactivisten. Terwijl het aantal fans van de racistische karikatuur afneemt, groeit het aantal tegenstanders. De beweging tegen Zwarte Piet is aan de winnende hand.

De Amsterdamse rechtbank, het College voor de Rechten van de Mens, de VN-mensenrechtencommissie en de Kinderombudsvrouw hebben verklaard dat Zwarte Piet racistische aspecten heeft. Meer dan honderd BN-ers (Bekende Nederlanders) hebben zich uitgesproken tegen de karikatuur. Op basisscholen in diverse steden is Zwarte Piet niet meer welkom, of binnenkort niet meer welkom. In Amsterdam Zuidoost gaat de karikatuur in het geheel verdwijnen, ook bij de lokale intocht. Onlangs werd bekend dat de omroep RTL Zwarte Piet gaat verbannen. Winkelbedrijven kiezen eieren voor hun geld en verkopen steeds minder producten waarop het racistische fenomeen staat afgebeeld.

Eric Krebbers

Flyer (voorkant).
Flyer (voorkant).
Flyer (achterkant).
Flyer (achterkant).
Iets grotere banner.
Iets grotere banner.