Zie onderaan voor een grotere banner.

Zie onderaan voor een grotere banner.

Op zaterdag 19 november organiseert actiegroep Stop Zwarte Piet Leiden (Facebook), waarin ook Doorbraak participeert, een protestactie tegen de aanwezigheid van Zwarte Pieten tijdens de intocht van Sinterklaas in Leiden. Zwarte Piet is een racistische karikatuur van mensen van Afrikaanse herkomst. De inwoners van Leiden en alle andere mensen behoren hier niet aan blootgesteld te worden. De gemeente Leiden ondersteunt de lokale intocht van Sinterklaas in het bijzijn van deze karikatuur en daarmee houdt de gemeente racisme in stand. Wij eisen dat de gemeente stopt met het bieden van ruimte aan racisme.

Protestactie bij Leidse intocht
Zaterdag 19 november
11:45 uur:
Verzamelen voor Leiden CS
en dan lopen naar de Hartebrugkerk
12:30 uur:
Protest bij Hartebrugkerk
(kruising Haarlemmerstraat en Lange Mare)
Facebook-event

Route intocht met onze verzamel- en protestlocaties erop.

Route intocht met onze verzamel- en protestlocaties erop.

Op dit kaartje zie je de route van de intocht en onze verzamel- en protestlocatie: de Hartebrugkerk. Je kan vanzelfsprekend ook rechtstreeks naar de Hartebrugkerk komen. Sinterklaas arriveert om 12:00 uur op de Beestenmarkt en loopt dan met zijn blackfaceknechten naar de Hooglandsekerkgracht, waar ze om 13:30 uur aankomen. Als je niet mee kan doen, kan je toch een bijdrage leveren door je vrienden uit te nodigen voor het protest (bijvoorbeeld via Facebook).

Al lange tijd leveren vooral zwarte mensen kritiek op de Zwarte Piet-figuur. Sinds 2011 is de beweging tegen deze figuur flink gegroeid en heeft de kritiek op het racistische fenomeen enorm aan invloed gewonnen, zowel nationaal als internationaal. Overal in het land waar de figuur opduikt, verschijnen ook tegenactivisten. Terwijl het aantal fans van de racistische karikatuur afneemt, groeit het aantal tegenstanders. De beweging tegen Zwarte Piet is aan de winnende hand.

De Amsterdamse rechtbank, het College voor de Rechten van de Mens, de VN-mensenrechtencommissie en de Kinderombudsvrouw hebben verklaard dat Zwarte Piet racistische aspecten heeft. Meer dan honderd BN-ers (Bekende Nederlanders) hebben zich uitgesproken tegen de karikatuur. Op basisscholen in diverse steden is Zwarte Piet niet meer welkom, of binnenkort niet meer welkom. In Amsterdam Zuidoost gaat de karikatuur in het geheel verdwijnen, ook bij de lokale intocht. Onlangs werd bekend dat de omroep RTL Zwarte Piet gaat verbannen. Winkelbedrijven kiezen eieren voor hun geld en verkopen steeds minder producten waarop het racistische fenomeen staat afgebeeld.

Eric Krebbers

Flyer (voorkant).

Flyer (voorkant).

Flyer (achterkant).

Flyer (achterkant).

Iets grotere banner.

Iets grotere banner.


 1. Paul # 1 
  2 jaar geleden

  Beste Doorbraak,

  Ik heb eerder op de website mijn zorgen geuit, de brief naar de gemeente gelezen en ben het er zeer mee eens.
  Het wordt tijd dat de vooroordelen over mensen met een andere huidskleur verdwijnen, de zogenaamde bezorgde burgers kennen hun eigen geschiedenis niet. Een geschiedenis van roven en uitbuiten in de koloniale periode waar vandaag de dag (de gouden eeuw) nog tekenen van bestaan zoals dit feest.
  Ik probeer aanwezig te zijn, helaas na twee jaar vrij geweest te zijn moet ik mij weer slaafs opstellen in deze maatschappij vooral om financiële redenen. Ik laat het niet zover komen dat ik niet meer kan leven in deze westerse dure wereld waarin het bedrijfsleven de macht heeft, ik heb dus hard geld nodig en wil niet onder een brug leven.

  Misschien tot zaterdag ik ben solidair, met vriendelijke groet Paul.

0

Het kan even duren voor je reactie voor anderen zichtbaar wordt omdat de redactie er eerst nog even naar kijkt. Seksistische en racistische reacties worden niet doorgelaten, evenals scheldpartijen, bedreigingen, 'off topic'-bijdragen en pure 'knip en plak'-reacties (deze website is geen prikbord). Wil je contact met de redactie? Mail dan: doorbraak@doorbraak.eu


Je mag de volgende tags gebruiken: <a href=""> <blockquote> <del> <code> <em> <i> <strong> <b>


*