2 februari, Amsterdam: Gloria Wekker en Willem Schinkel op de campagne-kickoff van Bij1

Activisten van Bij1 op de grote klimaatdemonstratie in Den Haag vorig jaar.

Op zondag 2 februari houdt Bij1 een campagne-kickoff waarop “de antropoloog Gloria Wekker en socioloog Willem Schinkel vanuit een wetenschappelijk perspectief verklaren waarom de politiek van BIJ1 juist nu zo nodig is. Wat mogen en moeten we van politici verwachten als het gaat om de grote vraagstukken van nu, waaronder armoede, woningnood, klimaat en racisme?”, aldus de oproep op de website van Bij1. Twee sprekers met een voor de linkse anti-racistische beweging zeer belangrijk verhaal, ook voor activisten die niet op Bij1 gaan stemmen of die helemaal niet gaan stemmen.

Zondag 2 februari
Van 14:00 tot 17:00 uur
Amsterdam
Hier aanmelden

Wekker is de auteur van “Witte onschuld”, een verzameling artikelen waarbij diverse aspecten van racisme en kolonialisme aan de orde komen: het alledaagse samenspel van racisme en seksisme in de media, op straat en bij de politie; institutioneel gendergekleurd racisme bij de overheid en op de universiteit; de doorwerking van koloniaal racisme in de Nederlandse metropool; het effect van koloniale beelden en discussies op de hedendaagse dominante Nederlandse visies op homo-emancipatie; en Zwarte Piet als centrale schakel in de strijd om het Nederlandse zelfbeeld.

Willem Schinkel is de auteur van “Politieke stenogrammen”. Hij baarde opzien met uitspraken als “het liberalisme zorgt voor een hernieuwde opkomst van fascisme” en “D66 en GroenLinks verschillen niet fundamenteel van extreem-rechts”.

Eric Krebbers