20 juni, Rotterdam: bijeenkomst over de strijd tegen Zwarte Piet

Zwarte Piet is racisme.
Zwarte Piet is racisme.

Op 20 juni organiseert New Urban Collective in samenwerking met Cinema Olanda en Witte de With Center for Contemporary Art in Rotterdam een bijeenkomst over de strijd tegen Zwarte Piet. Met als sprekers Gerbrig Klos (Amnesty International), Jerry Afriyie (Nederland Wordt Beter en Kick Out Zwarte Piet) en Tony Pengel, en als host Malique Mohamud. De bijeenkomst is erop gericht om ook in Rotterdam meer verzet van de grond te krijgen tegen het Zwarte Piet-racisme.

Bijeenkomst
Dinsdag 20 juni
Vanaf 18:30 uur
Witte de With Center for Contemporary Art
Witte de Withstraat 50, Rotterdam
Toegang: 6 euro
Facebook

Uit de oproep: “De afgelopen jaren is er een nieuwe golf van anti-racismebewegingen ontstaan. Zwarte Piet wordt gezien als een product van het ‘actief vergeten’ koloniale en slavernijverleden, maar is ook een symbool van onderliggend institutioneel racisme, discriminatie en ongelijkheid in de huidige samenleving. Het activisme tegen Zwarte Piet heeft een nationale gevoelige snaar geraakt en intense publieke discussies losgemaakt. Middels demonstraties, scherpe opiniestukken, publieke debatten, petities, rechtszaken en meer lijkt er langzaam maar zeker verandering te komen in de traditie.

Terwijl er in de hoofdstad verandering in gang is gezet om van de racistische karikatuur af te komen, lijkt men in Rotterdam nog eraan vast te houden. In november 2016 werden zo’n tweehonderd burgers gearresteerd die vreedzaam tegen de traditie wilden protesteren. Amnesty International noemde het demonstratieverbod dat de burgemeester de betreffende dag uitvaardigde een schending van de demonstratievrijheid. Hoe komt het dat er een grotere intensiteit aan activisme tegen Zwarte Piet en racisme in Amsterdam lijkt te zijn in vergelijking met Rotterdam? Hoe kan de samenwerking tussen activisten en communities in de verschillende steden worden bevorderd en wat kunnen activisten, politici, juristen, kunstenaars en mensen vanuit andere disciplines in Rotterdam organiseren om ook daar afscheid te nemen van Zwarte Piet?”

De bijeenkomst maakt deel uit van het samenwerkingsproject “The Black Archives on tour: hidden stories of black resistance in the Netherlands”, dat loopt van 19 tot 24 juni.

Harry Westerink