22 maart, Amsterdam: demonstratie tegen racisme

Logo van de demonstratie.
Logo van de demonstratie.

“Ontkennen van racisme is de nieuwe vorm van racisme.” Onder dat motto organiseren diverse maatschappelijke organisaties, verenigd in het Comité 21 maart, op 22 maart een demonstratie in Amsterdam. Het comité heeft in het kader van de dag tegen racisme vijf duidelijke eisen opgesteld, waaronder bestrijding van racisme in het onderwijs en op de arbeidsmarkt, stopzetting van etnische profilering door de politie, en verwijdering van Zwarte Piet uit de Sinterklaasoptocht.

Demonstratie
Zaterdag 22 maart
Vanaf 13:00 uur
Museumplein, Amsterdam

Uit de oproep van het comité: “Nederland heeft een racismeprobleem. Dat zegt de Zwarte Piet Niet-beweging. Dat zegt de Nationale Ombudsman. En dat zegt Amnesty International over de politie. Racisme is geïnstitutionaliseerd en voor veel Nederlanders een dagelijkse ervaring. Het aantal racistische incidenten is het afgelopen jaar gestegen. Dit kabinet wil Antilliaanse Nederlanders zelfs apart registreren. Om de aandacht af te leiden van echte problemen gebruiken media en politici moslims, vluchtelingen en Polen als zondebok. De regering lapt hierbij alle internationale afspraken aan haar laars. Deze trend beperkt zich niet tot Nederland. Door heel Europa zijn deze ideeën in opkomst. Wilders bundelt op Europees niveau zijn krachten met andere extreem-rechtse en zelfs fascistische partijen. Solidariteit tussen verschillende bevolkingsgroepen is nodig om deze gevaarlijke tendens te keren.

Wij hebben daarom vijf eisen:
1. Er moet een actiecampagne komen die discriminatie in het onderwijs en op de arbeidsmarkt tegengaat. Bedrijven die discrimineren moeten worden beboet.
2. Alle discriminatiegronden moeten even serieus worden genomen. Naast homofobie, racisme en antisemitisme moet ook de islamofobie in Nederland in kaart worden gebracht en actief bestreden worden.
3. Er moet een onafhankelijk vervolgonderzoek komen op het rapport van Amnesty International over de politie. Etnisch profileren moet stoppen.
4. Dit kabinet moet de uitspraak van het Europees Comité voor Sociale Rechten opvolgen: alle vluchtelingen hebben recht op voedsel, onderdak en kleding. Geen vluchteling op straat of in de cel, laten we de mensenrechten weer respecteren!
5. De Sinterklaasoptocht moet dit jaar Zwarte Piet-vrij worden. In het onderwijs moet er meer aandacht komen voor het Nederlandse slavernij- en koloniale verleden.”

Harry Westerink

Poster van de demonstratie.
Poster van de demonstratie.