Fascisten nauw betrokken bij Leidse protesten tegen pedoseksueel

"Anti-pedo"-activist met poster van de Dutch Brotherhood.
“Anti-pedo”-activist met poster van de Dutch Brotherhood.

Morgenavond wordt er weer gedemonstreerd tegen Benno L., de veroordeelde pedoseksueel die sinds kort in Leiden woont. Het protest is dit keer bij het stadhuis, georganiseerd door Leefbaar Leiden. Maar ook de fascistische organisatie Identitair Verzet heeft daar een protest aangemeld. Bij eerdere demonstraties tegen L. waren ook al fascisten aanwezig. Dat is niet verwonderlijk, want die voelen zich altijd als een vis in het water bij oproeren met zo’n pogromsfeer.

Op zaterdag 15 februari maakte het NRC Handelsblad bekend dat burgemeester Henri Lenferink Justitie toestemming had gegeven om Benno L. in Leiden onder te brengen. Daarna groeide er in sommige rechtse kringen een ware lynchstemming. Er zijn inmiddels meerdere protesten geweest. De eerste was meteen op de zondag na de NRC-publicatie, en op de dinsdag en zaterdag daarop gingen er ook mensen de straat op. Aan dat laatste protest deden ongeveer tweehonderd tot tweehonderdvijftig mensen mee. In de tussentijd had de gemeente bij de flat van L. camera’s opgehangen en in zijn buurt een samenscholingsverbod ingesteld. Ook was de Mobiele Eenheid er voortdurend aanwezig.

Lynchmob

Opgefokte Marcel Groenendijk met een agent.
Opgefokte Marcel Groenendijk met een agent.

“Pedo weg, Benno weg!”, werd er bij de protesten onder meer gescandeerd. Ook moest hij “een strop om z’n ballen” en moest hij “chemisch gecastreerd” worden. Een van de voortrekkers bij de acties is Marcel Groenendijk. Die zei op de televisie bij Pauw & Witteman: “Als Benno L. zaterdagmorgen om acht uur de stad niet uit is, dan is het klaar! Niemand doet wat, en ik doe het wel. Ik dreig niet met geweld. Ik zeg alleen: ik doe het op onze manier.” Een van de deelnemers aan de demonstraties bedreigde L. zelfs openlijk en vrij expliciet met de dood: “Of hij gaat weg door de burgemeester, of door ons. Eigenlijk hopen we op het laatste. Dan is Nederland gelijk helemaal van hem verlost.” Lenferink zou volgens weer anderen geen “burgervader” zijn maar een “burgerverrader”, die meer zou geven om “die vieze pedo” dan om “kindjes”.

Er werd flink angst gezaaid over wat L. allemaal al zou uitspoken. “Hij stond vrijdag bij het schoolplein en in de Hoogvliet is een speelhoekje voor de kinderen. Voor als de ouders boodschappen doen. Daar is L. ook al gesignaleerd”, zo werd rondverteld. Wie dat dan gezien zou hebben werd niet duidelijk, maar het voedt wel de “volkswoede”. Feit is echter dat L. niet zonder begeleiding zijn huis kan verlaten.

De poster van de Dutch Brotherhood.
De poster van de Dutch Brotherhood.

Tegengeluid

Er heerst een flink intimiderende sfeer, maar gelukkig wisten ook heel veel mensen het hoofd koel te houden. Het viel op hoeveel redelijke reacties er bijvoorbeeld waren op de Leidse nieuwssite Sleutelstad. “Best dat zo’n man in ons mooie stadje wil wonen, als hij zich maar gedraagt”, schreef iemand. “Een veroordeelde die zijn straf heeft uitgezeten, heeft recht op terugkeer in de maatschappij”, zei een ander. De burgemeester kreeg ook behoorlijk wat bijval: “Lenferink heeft moed getoond en laat gelukkig zien dat hij een solide bestuurder is die zich niets aantrekt van hysterische mafkezen, opgefokte gekkies en het lynchjournaille van de Telegraaf, PowNed enz. met hun ongezonde volksgevoel.”

Bij sommigen deed de sfeer aan vroegere, donkere tijden denken: “Dit soort stemmingmakerij en opstootjes rond de komst van een ‘zondebok’ doen mij denken aan hoe in de VS de lynchpartijen tegen zwarten en hoe in Oost-Europa pogroms tegen Joden ooit begonnen. Dit soort opgefokte mensen (die misschien losse handjes hebben en zelf eerder tot kindermishandeling geneigd zijn?) zijn zelf een gevaar zodra ze achter het stuur kruipen met hun agressie en onbeheerste emoties. De kans dat onze (klein)kinderen iets overkomt door een veroordeelde pedofiel is stukken kleiner dan dat ze door een opgefokte medemens worden aangereden (wat niet minder traumatiserend is).” Sommige van de dappere mensen die hun nek uitstaken en zich openlijk uitspraken tegen de hele hetze zijn door de meute bedreigd, veelal via internet.

Leefbaar Leiden-griezel Tomas Kok in het stadhuis.
Leefbaar Leiden-griezel Tomas Kok in het stadhuis.

Leefbaar Leiden

Extreem-rechts is er altijd als de kippen bij als mensen verenigd kunnen worden tegen machteloze outsiders. Deze keer gaat het om een “pedo”, volgende keer om een “buitenlander”, een “moslim” of bijvoorbeeld een “zigeuner”. In vroeger eeuwen richtte dit soort “anti-pedo”-woede zich vaak op Joden en later ook de Roma. Die werden er dan van beschuldigd kinderen te ontvoeren, te vermoorden en soms zelfs op te eten. Een enkel gerucht was soms al voldoende om een heel dorp aan het afbranden en het moorden te laten slaan. Dit soort antisemitisme en antiziganisme komt in Nederland inmiddels gelukkig niet meer voor, maar de blinde “anti-pedo”-haat is helaas gebleven. Alleen het Kollumse “volksoproer” na de moord op Marianne Vaatstra in 2000 had er wel iets van weg.

Opvallend bij de hetze was de rol van het duo-raadslid Tomas Kok van de extreem-rechtse partij Leefbaar Leiden. “Ik weet niet wat er mis is met onze burgemeester, maar dit is walgelijk. We roepen Lenferink op om Benno L. alsnog Leiden uit te trappen”, zei hij olie op het vuur gooiend. Kok was eerder verbonden aan de PVV in Utrecht.

Dutch Brotherhood

Fascisten bij het protest van afgelopen zaterdag: links grafschenner Paul Peters en in het wit Brian van Houdt.
Fascisten bij het protest van afgelopen zaterdag: links grafschenner Paul Peters en in het wit Brian van Houdt.

Onder de aanjagers van de protesten bevindt zich ook de vrijwel onbekende Dutch Brotherhood, een extreem-rechts clubje dat een beetje doet denken aan de anti-islamitische English Defense League (EDL). Op hun Facebook-pagina worden vooral negatieve berichten gepost over “moslimsterroristen”, uitkeringsgerechtigden en “pedo’s”. Ook is er propaganda voor Wilders, het Vlaams Belang en een groot Nederland, en onlangs werd er nog de geboortedag van Pim Fortuyn gevierd. Onder de trouwe bezoekers van de pagina bevinden zich onder meer ook leden van de neo-nazi organisatie Zwart Front.

De leden van Dutch Brotherhood komen overigens niet uit de betreffende Leidse buurt. Ze zouden naar eigen zeggen zijn uitgenodigd door buurtbewoners, “omdat die het zelf niet onder woorden kunnen brengen”. “Wij spreken voor vijfennegentig procent van de Leidenaren”, riepen Groenendijk en de Dutch Brotherhood. Dat werd in de media bevestigd door activiste Monique van den Hout uit… Leiderdorp! Uit onderzoek van de SP bleek echter dat een hele grote meerderheid van de omwonenden van L.’s flat geen moeite heeft met zijn aanwezigheid, maar des te meer met de demonstranten van buiten de wijk. Die veroorzaken veel onrust en maken de buurt onveiliger, zo werd gezegd. “Mensen die dreigen om eigen rechter te gaan spelen, dat vind ik heel erg”, aldus een van de buurtbewoners.

Ook bij het protest van afgelopen zaterdag: links neo-nazi Owen Koenekoop met rechts een kameraad van hem.
Ook bij het protest van afgelopen zaterdag: links neo-nazi Owen Koenekoop met rechts een kameraad van hem.

Voorpost en NVU

Op de demonstratie van afgelopen zaterdag waren minstens vijf activisten aanwezig van de fascistische beweging Identitair Verzet, een afsplitsing van de eveneens fascistische organisatie Voorpost. Een daarvan was Paul Peters. Die werd ooit veroordeeld wegens het bekladden van Joodse graven met hakenkruizen en teksten als “Juden raus”. Tot voor kort was hij “kringbestuurder” bij Voorpost. Een andere was Gertrud Bossdorf, Peters vriendin. Andere aanwezige leden van die beweging waren de neo-nazi Brian van Houdt, die lid is geweest van een hele reeks aan extreem-rechtse clubjes, en Owen Koenekoop, ook betrokken bij de neo-nazistische Nederlandse Volksunie (NVU).

Het protest van donderdag is georganiseerd door Leefbaar Leiden, maar er is tegelijkertijd en op dezelfde plek ook een protest aangemeld bij de politie door leden van dat Identitair Verzet. Zij hebben er ook een Facebook-event van gemaakt. De groep rond Groenendijk heeft zich inmiddels ook bij het protest aangesloten.

Eric Krebbers