23 oktober, Nijmegen: bijeenkomst over anti-fascisme en vluchtelingenstrijd in Griekenland

Skya's logo.
SKYA’s logo.
This text in English

Op 23 oktober organiseert Doorbraak in Nijmegen een bijeenkomst met de Assemblee voor het Verbinden van Strijden (SKYA). Leden van die buitenparlementaire Griekse organisatie zijn actief in diverse bewegingen tegen kapitalisme en migratiebeheersing. Zo steunen ze onder meer de strijd van vluchtelingen en zijn ze actief tegen dwangarbeid. Twee sprekers van SKYA en twee van het Notara kraakpand voor vluchtelingen en migranten zullen op de bijeenkomst ingaan op de strijd tegen het opkomende fascisme en de steun aan vluchtelingen en migranten in Griekenland.

Bijeenkomst
Zondag 23 oktober
Aanvang 14:00 uur
De Klinker
Van Broeckhuysenstraat 46
Nijmegen
Facebook

De bijeenkomst is in het Engels. Voor vertaling is gezorgd.

Doorbraak organiseert met SKYA twee bijeenkomsten in Nederland.

Op zondagmiddag 23 oktober is er in Nijmegen een bijeenkomst over anti-fascisme en vluchtelingenstrijd in Griekenland. En op donderdagavond 27 oktober gaat het in Amsterdam over de strijd tegen bezuinigingen en dwangarbeid in Griekenland.

Op 22 september spraken Doorbraak-activisten op een SKYA-bijeenkomst in Athene over strijd tegen dwangarbeid in Nederland. Hun verhaal kun je teruglezen in het Engels en het Grieks.

Over de ideeën en strijd van SKYA lees je onder meer in de vertalingen
“Waarom de Griekse organisatie SKYA actie voert tegen dwangarbeid”
“In Griekenland wordt dwangarbeid opgelegd door de linkse regeringspartij SYRIZA”
SKYA: workfare en dwangarbeid zijn vooral ook wapens tegen werkweigering
SKYA over vormen van verzet tegen dwangarbeid
Wat kunnen we leren van het Griekse verzet tegen dwangarbeid?

De economische herstructureringen in Griekenland, die mede onder druk van de EU worden doorgevoerd, hebben enorme gevolgen voor de inwoners van Griekenland, en met name natuurlijk voor de arbeidersklasse en de vluchtelingen en migranten. Die laatsten worden uitgesloten van vrijwel alle hulp en daarom bouwen activisten steunnetwerken op. In samenwerking met de EU militariseert Griekenland de buitengrenzen steeds verder en daardoor vallen er steeds meer doden onder vluchtelingen en migranten die vanuit Turkije het land proberen binnen te komen. Ondertussen neemt het racisme toe en groeien fascistische bewegingen. De activisten van SKYA zullen vertellen over het verzet tegen het fascisme en de migratiebeheersing en over het opbouwen van solidariteit met de vluchtelingen en migranten. En over hun verhouding daarbij met vakbonden, ngo’s, de linkse SYRIZA-regering en andere autoritaire linkse partijen en organisaties. De solidariteitsactivist voor vluchtelingen zal ingaan op de concrete steunnetwerken die vanuit kraakpanden vorm krijgen.

In voorgaande jaren heeft Doorbraak interessante en inspirerende bijeenkomsten georganiseerd met de Franse groep RTO, de Duitse groep FelS, en de Britse groep Boycott Workfare.

Harry Westerink

Voorzijde flyer.
Voorzijde flyer.
Achterzijde flyer.
Achterzijde flyer.