25 februari, Rotterdam: protestactie tegen huisuitzettingen

Afgelopen donderdag voerden flexhuurders en hun ondersteuners in samenwerking met de Bond Precaire Woonvormen (BPW) actie bij woningcorporatie Vestia in Rotterdam. Het protest was gericht tegen de dreigende huisuitzetting van tientallen bewoners van de Tweebosbuurt. Omdat de woningcorporatie de flexhuurders en hun eisen blijft negeren, komen ze samen met de BPW en andere ondersteuners aanstaande donderdag opnieuw in actie, deze keer bij het Rotterdamse stadhuis aan de Coolsingel.

Uit de oproeptekst: “Ondanks een diepe woon- en coronacrisis gaan huisuitzettingen gewoon door. Rotterdamse (flex)huurders, bewoners uit de Tweebosbuurt en de kazernebewoners komen nu samen in actie. De tijd dat bewoners niet serieus genomen worden door onder andere burgemeester Ahmed Aboutaleb, wethouder Bas Kurvers, de gemeenteraad en de verhuurders is voorbij.

Wij, burgers van deze stad, willen woonzekerheid en accepteren dit beleid niet langer. Huurders, jong, oud, studenten, (flex)werkenden, werklozen zijn volwaardige Rotterdammers, maar een dak boven het hoofd is erg onzeker, zelfs ook tijdens een pandemie. Dit woonbeleid creëert een steeds grotere groep tweederangs huurders die klem zitten in een stoelendans op woongebied. Door de woonvisie van Rotterdam zijn er steeds minder sociale huurwoningen in Rotterdam. Noodgedwongen wonen mensen daarom tijdelijk, onzeker, te duur of worden dakloos. Flexnomaden (van flexhuis naar flexhuis) worden steeds zonder huurrecht uit huis gezet. Veel huurders zijn niet meer zeker van hun huis, hun buurt of zelfs hun eigen stad.

Donderdag 25 februari
Vanaf 14:00 uur
Stadhuis
Coolsingel 40, Rotterdam
Facebook

Vestia en Alvast dreigen vanaf 1 maart alweer tientallen (flex)huurders uit de Tweebosbuurt op straat te zetten. Ook dreigen de gemeente Rotterdam en Camelot per 26 februari de kazernebewoners uit hun huis te zetten. Daarnaast zijn er honderden huurders die geen woonzekerheid hebben en voor wie uitzetting en dakloosheid in de nabije toekomst dreigt. Bewoners worden consequent niet serieus genomen en genegeerd. Vestia sloot zelfs haar rolluiken en kantoor en weigerde de met dakloosheid bedreigde bewoners, die hun eisen en petitie wilden overhandigen, op 18 februari te woord te staan.

Wij komen nu in actie voor deze huurders en voor een inclusieve stad en solidaire samenleving waarin het mensenrecht op wonen te allen tijde is gewaarborgd. Rotterdam is van ons allemaal. Bewoners, gesteund door de Bond Precaire Woonvormen, eisen van de gemeente Rotterdam, wethouder Bas Kurvers en burgemeester Aboutaleb, alsook van de betrokken verhuurders:

  • 1. Stop nu alle huisuitzettingen in Rotterdam;
  • 2. Bied woonzekerheid voor iedereen. Niemand op straat.”

Tijdens de actie gelden de gebruikelijke coronamaatregelen.

Harry Westerink