#Katwijkvoor14 biedt handtekeningen aan (video)

Integrale speech van Demmy van Noort bij de overhandiging van de handtekeningen aan de Katwijkse burgemeester

Graag wil ik u de handtekeningen van de lokale #Voor14-campagne overhandigen!

Deze petitie zijn we gestart omdat wij het erg belangrijk vinden dat ook de gemeente Katwijk zich inzet voor de verhoging van het minimumloon naar 14 euro, met behoud van de koppeling met de uitkeringen zoals bijstand en AOW. In Katwijk hebben we 122 handtekeningen verzameld en landelijk hebben we bijna 63.000 mensen die getekend hebben. In Nederland zijn er 1 miljoen mensen die in armoede leven, dit is 6,2 procent van de bevolking! Voor Katwijk komt dit percentage neer op 4.000 inwoners . Waarvan 400 mensen wekelijks naar de voedselbank gaan, maar dit probleem is natuurlijk veel groter, want er zijn een hoop redenen voor mensen om zich daar niet te melden. Dit maakt mij erg verdrietig, aangezien we in een land leven met een rijke welvaart. Dit hoeft helemaal niet nodig te zijn, Als we het geld eerlijker verdelen. De rijkste 1 procent van Nederland bezit een derde van het vermogen.

In de coronapandemie is voor mij heel duidelijk geworden hoe belangrijk de vitale beroepen zijn waarbij het wettelijk minimumloon wordt uitbetaald, hoe hard hebben wij de pakketbezorgers nodig, de vakkenvullers, vrachtwagenchauffeurs om de winkels te bevoorraden, de thuiszorgmedewerkers en nog vele andere beroepen waarbij mensen voor ongeveer 10 euro per uur blootgesteld worden aan het coronavirus. Deze beroepen kun je niet uitvoeren vanuit thuis achter je laptop.

Zeker nu de coronacrisis aanhoudt, wordt dit verschil alleen maar groter, meer mensen in armoede door verlies van inkomsten en de rekening die straks betaald moet gaan worden voor de staatssteun. Dit jaar al gelijk te merken in de verhoging van de gemeentelijke heffingen. Terwijl de rijkste mensen in ons land juist minder winst belasting hoeven te betalen. Dit is afgelopen jaar verlaagd van 35 naar 25 procent. Dus de rijken worden rijker en de armen worden armer.

Ik vind dat iedereen recht heeft op een eerlijk inkomen. Zelf werk ik al meer dan tien jaar voor het wettelijk minimumloon en ben ik afhankelijk van de toeslagen. Heel mooi dat we dat in Nederland hebben natuurlijk. Maar het zou toch fijn zijn als dat niet nodig is. Zelfs als je fulltime werkt, is het nog de eindjes aan elkaar knopen omdat de kosten van de vaste lasten flink stijgen maar het minimumloon niet mee stijgt. Volgens een Europese richtlijn moet het minimumloon zestig procent zijn van het gemiddelde inkomen om niet in armoede te belanden. Voor Nederland komt dit neer op 14 euro bij een 38-urige werkweek. Nederland loopt dus fors achter!

Zelf ben ik een alleenstaande moeder, van een dochter van zeven jaar. Ik werkte tot een half jaar geleden in een kledingwinkel en was werkzaam als kapster aan huis. Tussen de eerste en tweede lockdown ben ik mijn werk in de kledingwinkel kwijt geraakt waardoor ik in de WW terecht ben gekomen. De eerste lockdown verloor ik mijn bijverdiensten als kapster aan huis, ik had de verkeerde regeling aangevraagd en dat hoorde ik pas weken later, ik had een aanvullende bijstand aan moeten vragen. Maar de lockdown was gelukkig bijna voorbij, want de bijstand werkt niet met terugwerkende kracht. Toen kwam de tweede lockdown en toen kon ik ook niet meer werken als kapster aan huis, waardoor ik naast mijn WW-uitkering nu ook een aanvullende bijstand nodig heb. Dit was voor mij best even een drempel die ik voor mijzelf over moest om deze aan te vragen. Ook toen ik zag wat voor informatie er van mij gevraagd werd, maar ik had geen andere keus, want het beetje dat ik gespaard had was na de eerste lockdown wel op. En nogmaals heel fijn dat we uitkeringen in Nederland hebben. Maar met de hoogte ervan is het echt overleven in plaats van leven!

Beste burgemeester, ik vraag u, het college en de hele gemeenteraad om uw invloed te gebruiken als steun voor deze campagne. Al is de politieke steun al groot, druk blijft hard nodig. Zeker richting de verkiezingen is het belangrijk dat politieke partijen gaan staan voor een menswaardig inkomen van 14 euro per uur. Gemeenten zijn al jarenlang uitvoerder van het armoedebeleid en kunnen deze ervaring delen met het rijk om te zorgen dat de wet wordt aangepast. Burgemeester, kunnen we op uw steun rekenen? Bij deze bied ik de handtekeningen aan van inwoners die deze eis ondersteunen. Mijn dank voor uw aandacht.

Demmy van Noort, inwoonster van Katwijk

Van Facebook

(Beelden zijn van RTV Katwijk)