26 juli, Gorinchem: protest tegen ‘Nashville-dominee’

Organisator Paulus van Zee in een interview bij Gorkum TV.,

Op zondag 26 juli organiseren kerkgangers een protest met een grote regenboogvlag bij de Grote Kerk in Gorinchem. Daar preekt die middag dominee Marten Visser. Die ondertekende begin vorig jaar de Nederlandse vertaling van het Nashville-pamflet tegen homo’s.

Tegen het pamflet werd in januari vorig jaar ook al geprotesteerd in Gorinchem. De tekst is een backlash, een laatste wanhopige poging van religieuze fundamentalisten om het tij te keren, nu lhbtqia+ers in meer en meer kerkgenootschappen welkom zijn.

Zondag 26 juli
Van 16:00 tot 17:00 uur
Voor de Grote Kerk
Groenmarkt 7, Gorinchem

Organisator Paulus van Zee is zelf homo en lid van de Protestantse Kerk Nederland. Hij zegt: “De verklaring is voor het gezin, nou, daar ben ik ook voor. Je gunt ieder kind een goed gezin om in op te groeien. Maar tegelijk wordt meegenomen dat andersgeaardheid betekent dat je ziek bent, of dat je dan geen christen kunt zijn. Dat gaat heel ver, daarmee sluit je mensen uit, je ontwricht families en jonge mensen komen daardoor op suïcidale gedachten.”

De Grote Kerk heeft destijds verklaard dat iedereen welkom is, ongeacht geaardheid. Maar nu komt er dus toch weer een ‘Nashville-dominee’ preken.

Van Zee vraagt of mensen regenboogvlaggen willen meenemen en een uur eerder dan de dienst, die om 17:00 uur begint, naar het protest willen komen. “Geen herrie, geen kabaal, geen toespraken, puur om te laten zien: jij bent gay, jij bent oké. We storen de kerkdienst niet, we gaan de dienst niet in”, zegt hij.

Eric Krebbers