27 maart, Den Haag: protestactie tegen de internationale wooncrisis

Een banner van Rentvolution die oproept om de actie op 27 maart bij te wonen. Het logo is een groen huisje met daarin een geheven vuist die een sleutelbosje vasthoudt.

In het kader van de internationale Housing Action Day organiseert DiEM25 samen met Rentvolution en de Bond Precaire Woonvormen (BPW) in Den Haag een protestactie tegen de wooncrisis. Op het programma staan onder meer toespraken van activisten van de BPW. “Kom ook en laat het (komende) kabinet weten dat het nu tijd is voor radicaal beleid om deze crisis aan te pakken, in plaats van aan te wakkeren!”, aldus de BPW.

Uit de oproeptekst: “Na een verkiezingsuitslag waarin de slopers van de sociale huur en het recht op een woning de winst op mochten eisen, zullen we nu ook onze stem buiten het stemhokje moeten laten horen. Het is tijd dat de lente aanbreekt. Het is tijd voor dromen en visioenen, tijd voor protest en verzet. Laten we in gesprek gaan over de woningnood en samen strijden voor het recht op huisvesting voor iedereen: doe mee met Rentvolution! en kom op 27 maart 2021 naar de Hofplaats in Den Haag!

Zaterdag 27 maart
Van 14:00 tot 16:30 uur
Hofplaats, Den Haag
(naast het Tweede Kamer-gebouw)
Facebook

Nu we geconfronteerd worden met de COVID-19-pandemie, moeten we thuisblijven om onszelf en anderen te beschermen tegen besmetting. De regering neemt maatregelen die ons dwingen ‘thuis’ te blijven, maar zij verkiest te negeren dat een groeiend aantal mensen geen plaats heeft om te wonen, of in ongeschikte of zelfs ongezonde woningen wonen! Huisuitzettingen worden stug doorgezet, sociale huurwoningen verdwijnen en nieuwe wetten zorgen voor een verdere flexibilisering. De woningnood van vandaag wordt zo ‘aangepakt’ met de woningnood van morgen. Inkomens dalen, uitkeringen stagneren, maar de vastgoedprijzen en huren blijven stijgen. Het laat zien wie er van deze crisis profiteert: de vastgoedeconomie, de investeerders en de banken. Dit mogen we niet langer accepteren! De uitverkoop van gemeenschaps- en publieke middelen ten voordele van enkelen is geen vaststaand feit, maar het gevolg van kapitalisme, een ongebreideld uitbuitend economisch systeem en het falen van sociaal huisvestingsbeleid.

Op 27 maart wordt er door de Europese Actie Coalitie in heel Europa actie gevoerd voor het recht op een woning. In Nederland heeft DiEM25 dit jaar het initiatief genomen door in samenwerking met onder andere de Bond Precaire Woonvormen de Rentvolution!-demonstratie te organiseren. Tijdens deze manifestatie wordt er actief ruimte geboden om met elkaar in gesprek te gaan. Om persoonlijke ervaringen en verhalen te delen, maar vooral ook om ons samen uit te spreken voor het recht op een woning. Samen kunnen we dit veranderen!”

Tijdens de actie gelden de gebruikelijke coronamaatregelen.

Harry Westerink