28 november, Groningen: Woonstrijd tegen de wooncrisis

Op 28 november organiseert Woonstrijd, een coalitie van diverse Groningse groepen, in Groningen een demonstratie tegen de wooncrisis. Woonstrijd werkt samen met de organisaties van het Woonprotest (12 september, Amsterdam), de Woonopstand (17 oktober, Rotterdam) en het Woonverzet (13 november, Den Haag).

Uit de oproeptekst: “Er is een woningcrisis in heel Nederland. Het aantal dakloze mensen is in tien jaar verdubbeld. De woningnood blijft verder uit de hand lopen. Huren is steeds duurder doordat de hoeveelheid sociale huurwoningen afneemt en de prijzen in de vrije sector extreem hoog zijn. Een huis kopen is met een modaal inkomen bijna onmogelijk.

Zondag 28 november
Vanaf 14:00 uur
Vismarkt, Groningen

De prijzen van huizen stijgen in Noord-Nederland het snelst. In de stad Groningen met 25,5% in het afgelopen jaar. (Internationale) studenten die in Groningen en Leeuwarden komen studeren, kunnen onmogelijk aan een kamer komen. En in het aardbevingsgebied zijn de mensen in de steek gelaten door de overheid. Bijna 40 jaar na de eerste aardbevingen is er nog steeds geen goede compensatieregeling voor de slachtoffers en worden hun woningen steeds onveiliger door de schade.

Het beleid zorgt voor stress en drijft gemeenschappen uit elkaar. Het bedreigt de toekomst van onze regio. Het maakt de steden onbetaalbaar en het aardbevingsgebied onleefbaar. Daar moeten we ons tegen verzetten. We spreken ons uit tégen pandjesbazen die studenten uitmelken. Tégen de landelijke overheid die mensen uit het aardbevingsgebied in de kou laat staan. We moeten solidair zijn met alle mensen die getroffen zijn door deze crisis.

Op 28 november 14:00 uur schudden we de politiek wakker. Dan maken we een vuist op de Vismarkt.”

Harry Westerink