Haagse Woonverzet-demonstratie liet zien dat politiegeweld ons niet kan tegenhouden of verdelen (beeldverslag)

Zo’n drieduizend mensen hebben vandaag in Den Haag tegen de wooncrisis gedemonstreerd. De organisatie van het Woonverzet-protest schreef vooraf: “We maken ons hard voor een radicaal ander woonbeleid, want iedereen heeft recht op een fatsoenlijke woning.”

Het is inderdaad de radicaliteit en de breedheid van deze nieuwe beweging die opvallen. Van hoogopgeleide jongeren die onvoldoende geld hebben om een huis te kopen, tot bewoners van arme wijken die hun huizen uitgejaagd worden en krakers die de problemen zelf van onderop aan het oplossen zijn.

Die breedheid baart de machthebbers zorgen en daarom probeerde men een maand geleden op de Erasmusbrug in Rotterdam tijdens de Woonopstand-demonstratie met geweld letterlijk een wig te drijven tussen de radicale en de meer sociaal-democratische vleugels van de beweging. Tevergeefs, want de demonstranten bleven bijeen, ook al waren enkele ‘linkse’ partijen duidelijk minder solidair en snel vertrokken.

Heel wat jonge activisten waren vanwege het geweld huiverig om vandaag de straat op te gaan, maar uiteindelijk waren we toch met velen. We luisterden naar enkele sterke toespraken en strijdbare muziek.

Bij het begin van de demonstratie drongen de in het rood en groen gekleedde leden van links-liberale partijen zich helemaal vooraan achter het kopspandoek. Alsof zij niet medeverantwoordelijk zijn voor de neo-liberale koers in de woonsector. Maar met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht willen ze graag gezien worden in relatie tot deze snelgroeiende nieuwe beweging, ook al zullen ze nauwelijks een van de toespraken hebben kunnen onderschrijven. Gelukkig kregen ze zelf geen podium.

De demonstratie verliep heerlijk strijdbaar. Veel mensen hadden zich zwart gekleed, zodat het moeilijker zou zijn voor de politie om onderscheid te maken tussen het zwarte anarchistische blok en de rest van de demonstratie. De politie was massaal aanwezig, en sloot elke zijstraat met veel machtsvertoon af. Maar tot geweld kwam het deze keer gelukkig niet.

Eric Krebbers

PvdA en GroenLinks verdringen zich achter het kopspandoek….
Sfeer
Huisje langs de politie in de zijstraten