28 oktober: manifestatie bij hoofdkantoor TNT

Logo van SMCO
Op donderdag 28 oktober om 16:30 uur organiseert de Stichting Meldpunt Collectief Onrecht een protest bij het hoofdkantoor van TNT, Neptunusstraat 41 te Hoofddorp (vlakbij treinstation Hoofddorp, zie kaartje). De stichting “accepteert het niet langer dat TNT niet publiekelijk haar verantwoording wenst te nemen voor het leed wat door TNT wordt aangericht en duizenden postbodes ontslaat, terwijl daarvoor in de plaats goedkopere postbodes worden aangenomen”, aldus de oproep.

“Voor SMCO is het onverteerbaar dat TNT vooralsnog bij haar standpunt blijft dat duizenden werknemers het veld moeten ruimen voor goedkopere krachten en duizenden werknemers van TNT niet datgene krijgen waar zij recht op hebben. Postbodes kunnen namelijk veelal niet onder een normale werkdruk en arbeidsomstandigheden hun werk uitvoeren. SMCO heeft veel meldingen uit het hele land binnengekregen over postbodes dat zij hun overuren niet uitbetaald krijgen, bij de psychiater onder behandeling dan wel overspannen zijn door TNT. Wat SMCO betreft is de maat vol. Bij de manifestatie zal TNT en dan met name Peter Bakker ter verantwoording worden geroepen vanwege het leed dat wordt aangericht”, aldus SMCO. “Uit het hele land krijgen wij steunbetuigingen en wij gaan er dan ook vanuit dat er een hoge opkomst zal zijn. Niet alleen de werknemers, maar ook eenieder die de postbodes een warm hart toedraagt is van harte welkom bij de manifestatie. Dit leed moet namelijk gestopt worden, voordat het voor de werknemers letterlijk te laat is. Volgens een werknemer heeft namelijk al één persoon zelfmoord gepleegd door de gang van zaken.”

Bij TNT en bij veel andere bedrijven worden steeds meer internationaal ontwikkelde methoden ingezet om arbeiders te disciplineren en hun arbeidsproductiviteit te verhogen, om de winstgevendheid verder op te schroeven. Veel postbodes zijn bij TNT gaan werken vanwege de vrijheid en het contact met de klanten, maar hun complete doen en laten wordt meer en meer van minuut tot minuut gereglementeerd. Dat is goed te zien in de onderstaande zeer informatieve Zembla-documentaire “Het einde van de postbode”. Daarin is ook goed te zien hoe de vakbond het af laat weten. De postbodes zijn daardoor zelf maar de strijd aangegaan. Dat heeft geleid tot de actie van donderdag bij het hoofdkantoor.

Get Microsoft Silverlight
Of bekijk de flash versie.

Eric Krebbers