29 juni, Groningen: bijeenkomst en actie uitkeringsgerechtigden: “Baas aan eigen keukentafel!”

Stukje van de flyer.
Stukje van de flyer.

Op maandag 29 juni 2015 organiseert actiecomité DwangArbeid Nee Groningen (DANG), waarin ook Doorbraak meedoet, een derde bijeenkomst over het repressieve beleid tegen uitkeringsgerechtigden. De eerste twee, in juni vorig jaar en februari dit jaar, werden druk bezocht en waren een groot succes. Na afloop van de bijeenkomst gaan we actievoeren bij het gemeentehuis.

Bijeenkomst
Maandag 29 juni
Van 11:00 tot 14:00 uur (incl. lunch)
AC de Holm
Folkingestraat 9b
Groningen

Actie
Maandag 29 juni
Van 14:15 tot 15:00 uur
Achterzijde Gemeentehuis Groningen (Waagplein)

Facebook-evenement

Tijdens de bijeenkomst presenteren we het idee van een zwartboek over het repressieve beleid tegen Groningse uitkeringsgerechtigden. De aanwezigen kunnen er met hun ervaringsverhalen aan bijdragen. Het zwartboek moet medio mei volgend jaar klaar zijn.
Sprekers zijn onder meer Gijsbert Vonk (hoogleraar socialezekerheidsrecht), Hans Alderkamp (cliëntenraad Groningen, FNV) en Ron van Asperen (jurist). Tussendoor verzorgt Popup ’t EetThuis een verrassende, gratis lunch.

Na afloop van de bijeenkomst voeren we samen actie (onderaan lees je de tekst van de flyer) bij het gemeentehuis tegen het plan om alle uitkeringsgerechtigden te onderwerpen aan een “keukentafelgesprek” bij hen thuis. Dat is bedoeld om hun “kansen en capaciteiten” vast te stellen. Praten is vanzelfsprekend prima, maar dan over de problemen die het beleid veroorzaakt, en niet bij iedereen individueel thuis, maar gezamenlijk bij de gemeente. We nemen bij de actie onze eigen keukentafels wel mee!

Medewerkers van de SoZaWe, andere ambtenaren, politici en pers zijn uitsluitend welkom bij de actie “Baas aan eigen keukentafel!” ná afloop van de bijeenkomst.

DANG


Flyer van de actie.
Flyer van de actie.

Tekst van de flyer
Actie uitkeringsgerechtigden: “Baas aan eigen keukentafel!”

We voeren vandaag actie tegen het plan van wethouder Gijsbertsen om alle uitkeringsgerechtigden te onderwerpen aan een “keukentafelgesprek”.

Een “keukentafelgesprek” is bedoeld om “kansen en capaciteiten” van mensen vast te stellen. Want de gemeente wil uitkeringsgerechtigden via zogenaamd maatwerk “begeleiden” naar banen die er niet zijn. En omdat die banen er niet zijn, moeten mensen dwangarbeiden. Dat is arbeiden zonder loon bij Iederz en andere uitbuitplekken. Dan “mogen” mensen hun rechtmatige uitkering “houden”.

Ook moeten mensen verplicht vrijwilligerswerk doen. Baanloze mensen moeten van de gemeente “iets terug doen” voor hun uitkering. Zodat ze de uitkering “verdienen”. Dat is allemaal kromme praat: vrijwilligerswerk is een vrije keuze en een uitkering is geen salaris!

Wie is de baas aan onze keukentafel?!

Een “keukentafelgesprek” moet bij mensen thuis plaatsvinden. Het gesprek is zogenaamd geen huisbezoek, maar dat is het dus wel. Het is intimiderend, want ambtenaren kunnen rondneuzen en overal vragen over stellen. Uitkeringsgerechtigden moeten dat dan zomaar toelaten en ze moeten praten.

Praat niet over ons, maar over het beleid!

Praten met de gemeente? Prima! Maar dan niet over ons. We willen praten over de problemen die het beleid veroorzaakt en dan niet bij iedereen individueel thuis, maar gezamenlijk bij de gemeente. Daar hebben ze hele lange tafels!

Flyer van de bijeenkomst.
Flyer van de bijeenkomst.