29 mei, Leiden: performances van Quinsy Gario en Ioana Tudor

Ioana Tudor.
Ioana Tudor.

In de Leidse Vrijplaats, waar ook Doorbraak zit, wordt gewerkt aan de komst van een nieuw theater, een initiatief van theatermaakster Ioana Tudor. Als voorproefje organiseert ze “On Probation”-voorstellingen, die ook zijn bedoeld als benefiet voor het nog te bouwen theater. De eerste voorstelling vindt plaats op 29 mei, met performances van Quinsy Gario en Tudor zelf.

Zondag 29 mei
Vanaf 19:30 uur
Vrijplaats
Middelstegracht 36, Leiden
Toegang: 10 euro (normaal tarief)
of 20 euro (benefiettarief)
Facebook-event

Uit de oproeptekst:

“Onder de dakpannen van de Vrijplaats gaan de deuren open van een nieuw Leids theater. Niet nu. Nee. Over pakweg twee jaar. Right now, we’re just on probation. De noodzaak dringt echter aan om nu al iets van ons te laten horen. De noodzaak om theater neer te zetten vanuìt een noodzaak. Theater en Productiehuis De Generator wordt een uniek theater in Nederland waarbinnen die noodzaak de generator is. De noodzaak om maatschappelijke kwesties aan de kaak te stellen. Een theater waar professioneel maatschappelijk geëngageerd theater wordt geproduceerd en gespeeld.

Tijdens de On Probation-avonden krijg je een voorproefje van het toekomstige theater. Met voorstellingen, met soep en sfeer, met een presentatie van het toekomstige theater en de voortgang ervan. Tegelijkertijd zijn de avonden een benefiet voor het toekomstige theater, dat zo onafhankelijk mogelijk wil zijn van ontastbare instituten. Op 29 mei komt Quinsy Gario met een nieuwe performance. En Ioana Tudor doet de performance “About how my emotions were stolen by the machine. While I was just sitting there, reading about my father”.

Kunstenaar, dichter en theatermaker Quinsy Gario werd een Nederlandse bekendheid door zijn inzet tegen de racistische karikatuur Zwarte Piet. Samen met die bekendheid gingen racisme, grove beledigingen en doodsbedreigingen gepaard. Eind 2014 besloot hij aangifte te doen tegen een selectie van 770 mensen. Hij maakte er de performance “Hoe doe je aangifte tegen 770 mensen” over, die vorig jaar de Amsterdam Fringe Silver Award 2015 won.

Theatermaker en performance kunstenaar – en tevens initiatiefnemer van Theater en Productiehuis De Generator – Ioana Tudor maakte begin van dit jaar de performance “About how my emotions were stolen by the machine. While I was just sitting there, reading about my father”. Ze repeteerde deze hedendaagse monoloog in de Generator-zaal van de Vrijplaats en speelde het onder andere in twee musea in Los Angeles. Binnen dit stuk legt zij de link tussen privacy in communistisch Roemenië en privacy in de hedendaagse westerse samenleving. Ze doet dit onder andere aan de hand van familiedocumenten die betrekking hebben op de arrestatie van haar vader en zijn activistische strijd aldaar. Tijdens de performance worden Ioana’s emoties live geanalyseerd door emotieherkenningssoftware.”

Harry Westerink