3 maart, Amsterdam: bijeenkomst over demonstratierecht

Logo.
Logo.

In het kader van de actiemaand van het Comité 21 maart organiseert Controle Alt Delete op 3 maart in Amsterdam een bijeenkomst over het demonstratierecht en tegen etnische profilering. Tot die actiemaand behoren onder meer ook een bijeenkomst op 27 maart over anti-zwart racisme, het slavernijverleden en Zwarte Piet, en een landelijke demonstratie tegen racisme op 19 maart.

Bijeenkomst
Donderdag 3 maart
Van 19:00 tot 21:30 uur
Amnesty International
Keizersgracht 177, Amsterdam
Aanmelding verplicht via mail
naar: info@controlealtdelete.nl
Facebook-event

Het doel van de bijeenkomst is om informatie en kennis uit te wisselen over het demonstratierecht en om knel- en verbeterpunten te bespreken in wetgeving en praktijk. Onderzoeker Berend Roorda en advocaat Willem Jebbink komen praatjes houden. Jebbink ondersteunde met succes de demonstranten tegen Zwarte Piet die tijdens de Sinterklaasintocht in Gouda in 2014 massaal werden opgepakt. De bijeenkomst is gericht op activisten van organisaties tegen racisme en voor mensenrechten.

Uit de oproeptekst: “Het aantal en de diversiteit van manifestaties en protest tegen onder andere racisme is toegenomen. Daarbij verloopt het contact tussen politie, gemeente en demonstranten vaak niet goed (genoeg). Met enige regelmaat vinden onrechtmatige aanhoudingen plaats. Ook zijn demonstranten soms heel kritisch over het geweldgebruik door de politie en particuliere beveiligers. Het recht op vrije meningsuiting en meer specifiek op het collectief en vreedzaam manifesteren daarvan in de openbare ruimte, is een groot goed dat door mensenrechtenverdragen wordt beschermd. In Nederland vormt de Wet openbare manifestaties (WOM) het kader voor de regulering van de demonstratievrijheid. Deze wet is onlangs geëvalueerd en de minister van Binnenlandse Zaken zal in de eerste helft van 2016 een inhoudelijke reactie hierover aan de Tweede Kamer sturen. Dit biedt jouw organisatie een kans om aandacht te vragen voor jullie zorgen en aanbevelingen. Er is onduidelijkheid over wat wel en niet mag, over rechten en verantwoordelijkheden. Mag je demonstreren zonder ‘vergunning’? Kan de burgemeester een demonstratie op een bepaalde plek verbieden? Mag de politie een vreedzame demonstrant om een legitimatiebewijs vragen en mensen fotograferen en filmen? En wat doet ze met die informatie? Dat en meer komt ter sprake tijdens onze bijeenkomst op donderdag 3 maart 2016.”

Harry Westerink