3 maart, Leiden: bijeenkomst Nieuwe Universiteit

Nieuwe Universiteit Leiden.
Nieuwe Universiteit Leiden.

Ook in Leiden zijn studenten geïnspireerd geraakt door de bezettingen van het Bungehuis en het Maagdenhuis, en de strijd die daar wordt gevoerd voor een democratische universiteit. Morgen organiseert de nieuwe groep De Nieuwe Universiteit Leiden een eerste bijeenkomst voor studenten en docenten om ook in Leiden protest van de grond te krijgen.

Bijeenkomst
Dinsdag 3 maart, vanaf 18:00 uur
Faculteit Sociale Wetenschappen (FSW), kamer SB-45
Wassenaarseweg 52, Leiden
Facebook-event

De problemen die door de bezetters in Amsterdam op de kaart worden gezet, zijn geenszins problemen die alleen in die stad spelen. “Studierendement”, “efficiëntie”, “excellentie”, “kenniseconomie” en “verdiencapaciteit” zijn maar een paar van de toverwoorden die in heel Nederland al jaren de ronde doen onder bestuurders in het hoger onderwijs. En die toverwoorden worden ingezet om onderwijsinstellingen steeds meer in te richten als bedrijf en, dus, steeds minder democratisch te maken.

Gelukkig krijgen de Amsterdamse protesten nu ook landelijke navolging! Afgelopen weekend vond een landelijke bijeenkomst in het Maagdenhuis plaats waar studenten uit onder andere Utrecht, Leiden, Groningen, Enschede, Nijmegen en Delft aanwezig waren. En geïnspireerd daardoor zijn in een aantal van die steden ondertussen ook lokale initiatieven ontstaan om te strijden voor een democratische universiteit.

Frodo Tromp