30 juni, Amsterdam: steunactie voor de Soedanese revolutie

Morgen vindt er in Amsterdam een steunactie plaats voor de Soedanese revolutie en tegen het nieuwe militaire regime in Soedan. De actie vindt plaats onder het motto “Wij zullen nooit vergeven, wij zullen nooit vergeten”.

In het verleden is door de Soedanese gemeenschap in Nederland al vaak geprotesteerd tegen het bewind van dictator Omar al-Bashir. Nadat al-Bashir zich vanwege de aanhoudende wereldwijde protesten in 2019 gedwongen zag om het veld te ruimen, leefde er de hoop onder miljoenen Soedanezen in binnen- en buitenland dat er in Soedan vrijheid en democratie zou komen.

Maar in plaats van een democratisch gekozen burgerregering, wat de eis was van de Soedanese bevolking en van Soedanezen in de diaspora, pleegden militairen onder leiding van Abdel Fattah al-Burhan in oktober 2021 een coup. Met als gevolg een nieuw dictatoriaal regime, dat zich in de maanden daarna al snel schuldig maakte aan het vervolgen en vermoorden van een flink aantal demonstranten. Daartegen werd in Soedan en in de rest van de wereld, waaronder ook in Nederland, meteen heftig en voortdurend geprotesteerd. En Soedanese vluchtelingen zonder papieren demonstreerden tegen dreigende deportatie naar een land met een militaire dictatuur.

Donderdag 30 juni
Van 13:00 tot 16:00 uur
Dam, Amsterdam

De druk op het nieuwe regime moet zo groot worden dat ook Al-Burhan en zijn handlangers gaan vertrekken. En de voortgaande Soedanese revolutie moet gaan leiden tot een definitief einde van de decennialange heerschappij van de militairen in Soedan.

Harry Westerink