4 november, Rotterdam: inspreken en protest bij gemeenteraadsvergadering over politiegeweld

Op donderdagochtend 4 november vergadert de Rotterdamse gemeenteraad over het politiegeweld tegen de Woonopstand-demonstratie van 17 oktober. Je kunt een brief sturen aan de raad, en we sturen er op aan dat er die middag kan worden ingesproken bij de Commissie Veiligheid & Bestuur. Onderaan zie je hoe dat allemaal in zijn werk gaat. Tijdens die raadsvergadering zullen mensen ook nadrukkelijk aanwezig zijn bij het stadhuis. Kom je ook? De avond ervoor organiseert de Coalitie tegen politiegeweld een breed protest vanaf 19:00 uur.

Politiegeweld is politiek geweld

Op zondag 17 oktober kwamen we in Rotterdam in opstand tegen het woonbeleid. Een vreedzaam protest waaraan zo’n 8.000 mensen deelnamen. Een protest dat op de Erasmusbrug wreed werd verstoord door de Rotterdamse politie. Aanstaande donderdag, 4 november, debatteert de Rotterdamse gemeenteraad over dat eenzijdige en keiharde politiegeweld.

Donderdag 4 november
Vanaf 14:00 uur
Stadhuis
Coolsingel, Rotterdam
Facebook

Het geweld op de Erasmusbrug is de zoveelste toevoeging aan de eindeloze waslijst van schandalen bij het Rotterdamse politiekorps. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft inmiddels een brief over dit optreden verstuurd. Daarin kiezen zij ervoor om het geweld goed te praten en de structurele problemen die bij de Rotterdamse politie spelen voor de zoveelste keer te ontkennen. Als burgemeester Aboutaleb denkt dat de kous hiermee af is, dan heeft hij het mis. Als hij niet uit zichzelf politieke verantwoordelijkheid neemt, dan moeten we hem daartoe aanzetten. 

Op woensdagavond 3 november, de avond voor het debat, organiseren we daarom bij het stadhuis een protest tegen politiegeweld. Tegen de verrotte cultuur van racisme en geweld binnen het Rotterdamse politiekorps. Tegen de onvoorwaardelijke hand die hen boven het hoofd gehouden wordt door burgemeester Aboutaleb. De burgemeester die afgelopen maand nog door een clubje is verkozen tot zogenaamd “de beste burgemeester van de wereld”. Maar voor veel Rotterdammers is hij iets anders: de meest gewelddadige burgemeester van de wereld.

Laat het nu een keer duidelijk worden: politiegeweld is politiek geweld. We zien te vaak dat politiegeweld zich richt op gemarginaliseerde groepen, mensen van kleur en mensen met specifieke politieke overtuigingen. Het buitensporig, ongeprovoceerd en onacceptabel politiegeweld op de Erasmusbrug was dan ook geen op zichzelf staande gebeurtenis. Dit past in een langslepend patroon van misdragingen van de politie: geweld, racisme, seksisme en seksuele intimidatie, mishandeling van honden en paarden, etnisch profileren, een giftige beschermingscultuur en een fundamentele rot in het hele instituut dat politie heet. Voor veel mensen (vooral voor mensen van kleur) is de politie zelf een grotere bedreiging dan de misdaad die de politie pretendeert te bestrijden. De rechter heeft al meerdere keren dit soort gedrag veroordeeld en toch lijkt de burgemeester de ernst ervan niet te beseffen. Integendeel: het geweld en de rot bij het Rotterdamse korps lijken alleen maar toe te nemen.

Het is tijd dat daar verandering in komt. Wij eisen dat we in onze stad veilig kunnen leven en demonstreren.

Woensdagavond staan we vanaf 19:00 uur voor het Stadhuis in Rotterdam om ons vreedzaam verzet tegen politiegeweld te laten zien en ons recht op vreedzaam demonstreren terug te eisen. Donderdagochtend vervolgen we ons protest om 14:00 uur tijdens het gemeenteraadsdebat om onze stem te laten horen. Meer informatie volgt.

Wij eisen:

– Een onafhankelijk onderzoek naar het politiegeweld tegen de Woonopstand-demonstratie

– Een einde aan het politie-geweld

– Een einde aan het racisme bij de politie

– Een einde aan het steeds verder bewapenen van de politie

Voor een meer gedetailleerde aanpak van het politie-probleem verwijzen we onder andere naar Het Zwart Manifest en Amnesty.

Vragen, persverzoeken of het statement ondertekenen? Stuur een email naar coalitietegenpolitiegeweld@riseup.net.

Coalitie tegen politiegeweld

(Een coalitie van Broodbuis, Woonopstand, Woonprotest, Haagse Stadspartij, Revolutionaire Eenheid, Rotterdam Bij1, Doorbraak en de Vrije Bond.)


Inspreken

Op 4 november bespreekt de Rotterdamse gemeenteraad het politieoptreden tijdens de #Woonopstand van 17 oktober. Ben je net als wij boos over het absurde en gewelddadige politieoptreden en wil je dit de gemeenteraad laten weten? Dan kun je jouw verhaal op 2 manieren inbrengen.

Op 4 november om 10:00 uur is er een actualiteitendebat over het politieoptreden. Je kunt hier niet mondeling inspreken, maar wel een brief mailen naar info@griffie.rotterdam.nl. Doe dit voor woensdag 3 november 15:00 uur. Meer info en andere brieven zijn hier te vinden.

Op 4 november om 14:00 uur vergadert de Commissie Veiligheid & Bestuur. Daar staat het politieoptreden (nog) niet op de agenda. Wij roepen de Commissie op om inspreken toe te laten: het is de enige mogelijkheid om in te spreken en voor raadsleden om direct vragen te stellen aan insprekers.

Hou er rekening mee dat je niet anoniem kunt inspreken. De gemeente en politie komen te weten wie jij bent. Je mag 5 minuten spreken. Meer info over inspreken vind je hier.

Om in te spreken moet je je uiterlijk op dinsdag 2 november om 14:00 uur aanmelden bij de griffie: info@griffie.rotterdam.nl of 0102673400. Je kunt je inspreektekst van tevoren of op de dag insturen, dan komt die op de site van de gemeenteraad. Meer info.

Woonopstand roept burgemeester Aboutaleb en locoburgemeester Van Gils ter verantwoording. We zullen de gemeente laten weten dat het absurde en gewelddadige politieoptreden echt niet kan en dat ons demonstratierecht beschermd moet worden. Over enkele dagen volgt ons statement.

Woonopstand (op Twitter)