6 februari, Amsterdam: actie tegen het extreem-rechtse Pegida

Logo.
Logo.

Op 6 februari wil het extreem-rechtse Pegida een nieuwe poging wagen om zijn racistische gedachtegoed te verspreiden. Deze keer komen de racisten van Pegida samen bij de Stopera. De actiegroep Laat Ze Niet Lopen roept op om ook naar de Stopera te komen en een tegengeluid te laten horen bij deze extreem-rechtse bijeenkomst. Laat ze niet lopen!

Tegenactie
Zaterdag 6 februari
Vanaf 15:00 uur
De Dam, Amsterdam
Facebook-event

Uit de oproeptekst: “Pegida is een van oorsprong Duitse extreem-rechtse beweging die zich graag voordoet als nette en bezorgde burgers. Maar schijn bedriegt, op eerdere Pegida-demonstraties in Utrecht en Rotterdam brachten Pegida-aanhangers de Hitlergroet en vielen ze anti-racisme activisten en omstanders aan. Ook bleek de demonstratie grotendeels te bestaan uit rechts-extremisten en neo-nazi’s uit Duitsland, Vlaanderen en Polen. Ook het groepje Nederlandse Pegida- demonstranten bestond bijna geheel uit bekende neo-nazi’s. Pegida zegt geweldloos te zijn, maar creëert wel de ruimte voor gewelddadige racisten en neo-nazi’s om bijeen te komen en mensen aan te vallen. Bij de laatste Pegida-demonstratie in Leipzig kregen ze meer dan 1.500 neo-fascisten en extreem-rechtse hooligans op de been en trokken er 250 gewapende neo-nazi’s een spoor van vernieling en geweld door de plaatselijke studenten- en migrantenwijk.

LaatZeNietLopen.nl, een initiatief tegen racisme, roept op om de ruimte voor het extreem-rechtse Pegida op zaterdag 6 februari aanstaande zo klein mogelijk te maken en zelf actie te ondernemen tegen de komst van rechts-extremistische actievoerders. Fluit ze uit, overstem ze, blokkeer, laat zien dat ze niet welkom zijn! Negeren is geen optie, Pegida zal hoe dan ook aandacht krijgen en hun racistische gedachtegoed proberen te verspreiden.

Banner.
Banner.

Door het recht op vrijheid van meningsuiting en demonstratie te misbruiken creëren de rechts-extremisten een vrijplaats voor de verheerlijking van racisme en islamofobie. Die vrijheid is slechts een façade voor het intimideren van de bewoners van de stad waar in zij samenkomen. Bij de eerdere bijeenkomsten van Pegida kwamen honderden mensen de straat op om hun woede over de racistische optocht door hun straten te uiten. Soms wordt extreem-rechts als marginaal weggezet. Extreem-rechts blijft alleen marginaal door hen te overstemmen, een weerwoord te geven en een massaal tegengeluid te laten horen. Negeren is geen optie meer.

Of Pegida daadwerkelijk toestemming krijgt om te manifesteren op de Dam of dat ze een andere plaats krijgen aangeboden is op het moment nog niet duidelijk. Het is dan ook verstandig om www.laatzenietlopen.nl in de gaten te houden. Ook kan je Laat Ze Niet Lopen volgen op Twitter en Facebook. In de aanloop naar en op de dag van het tegenprotest voorzien wij in de laatste informatie, kaartjes van de omgeving en infostructuur.”

Shirley de Vet