7 mei, Amsterdam: protest “Baas in eigen buik, óók in de VS”

“Voor miljoenen Amerikaanse mensen met een baarmoeder staat de toegang tot een veilige abortus op de tocht. De mogelijke herroeping van de fundamentele uitspraak Roe vs. Wade door het Hooggerechtshof zal hiervoor zorgen. Daarmee wordt hun mensenrecht tot lichamelijke zelfbeschikking afgenomen en hun menswaardigheid aangetast. Vrouwen, mensen, over de hele wereld zijn gekwetst, gefrustreerd en woedend. We mogen dit niet laten gebeuren!”, aldus de oproep.

“Deze verschrikkelijke ontwikkeling beperkt zich niet tot de VS: ook in NL is de anti-abortus lobby groot – vele malen groter dan je denkt. Bedoeld om ons te beroven van onze autonomie. Toch buigen wij niet voor onderdrukking, maar mobiliseren we ons ertegen. Sta op voor zelfbeschikking en kom naar de solidariteitsdemonstratie op zaterdag 7 mei de Dam in Amsterdam!”

Zaterdag 7 mei
Vanaf 13:00 uur
Dam, Amsterdam
Facebook

Wonda Collective heeft een belangrijke aanvulling gepost op Instagram:

“Als Wonda Collective steunen we dit protest en zullen we ook aanwezig zijn. Maar het is belangrijk dat we de gebeurtenissen in de VS niet op zichzelf zien.

Ook in Nederland boeken steeds meer christelijke partijen en organisaties succes in hun strijd tegen abortus. Ook hier moeten we ophef over maken: want het gebeurt onder onze neuzen zonder dat we dit door hebben. Meer weten? Lees het artikel in de Groene Amsterdammer “De anti-abortus beweging in Nederland: ‘Voor ons en natuurlijk dankzij de here God’”.

Maar onze strijd voor veilige toegang tot abortus hoeft niet te betekenen dat we ontkennen dat abortus traumatisch kán zijn. Wanneer we dit uit het oog verliezen, vergeten we de noodzakelijke nazorg voor overlevers.

Het ondermijnen van het recht op abortus gaat over armoede en de werkende klasse. Voor mensen met kapitaal zal er altijd een manier zijn om een zwangerschap op een veilige manier te eindigen, bijvoorbeeld in privé-ziekenhuizen of in het buitenland. Geen veilige toegang tot abortus houdt generaties in armoede, kwetsbaar voor uitbuiting in dienst van de klasse met kapitaal.

Tot slot zien we in veel reacties dat mensen pleiten voor sterilisatie van mannen. Maar we willen wijzen op de traumatische geschiedenis van verplichte sterilisatie van mensen die trans, van kleur, inheems en/of interseks zijn. Zo gold zelfs in Nederland nog tot 2014 dat mensen die trans of interseks zijn, alleen hun geslacht mochten wijzigen in documentaties wanneer zij zich lieten steriliseren. Iedereen heeft recht op lichamelijke integriteit.”

Eric Krebbers