7 mei, Tilburg: actie tegen het extreem-rechtse Pegida

Stop Pegida.
Stop Pegida.

Anti-Fascistische Actie (AFA) Noord-Brabant roept op om op zondag 7 mei in actie te komen tegen het extreem-rechtse Pegida. Pegida wil op die dag zijn verwerpelijke racistische gedachtegoed verspreiden op het Willemsplein in Tilburg. “Nee tegen Pegida in Tilburg: laat je afkeer zien en horen!”

Actie
Zondag 7 mei
Van 12:30 tot 14:30 uur
Willemsplein
Tilburg
Facebook

Uit de oproep: “Pegida keert zich officieel tegen ‘de islam’. In werkelijkheid maken ze stemming tegen moslims, tegen vluchtelingen, en tegen degenen die zij aan zij met moslims en vluchtelingen voor gelijkwaardigheid van alle mensen opkomen. Pegida is een racistische groepering, met fascistische inslag. Optochten van Pegida zijn een vertoon van intimidatie en een poging om wortel te schieten en hun gevaarlijke organisatie uit te bouwen. Die ruimte gunnen we ze niet, want de ellende is niet te overzien als ze zich weten te versterken. Daarom roepen we op om deze manifestatie van Pegida met kracht van woord en daad tegen te werken. Daarom: kom naar de binnenstad van Tilburg, laat ze weten, zien, horen en voelen hoe onwelkom ze zijn. Laat ze weten, zien, horen en voelen hoezeer we hun boodschap van haat verafschuwen. Kom met fluitjes, leuzen uit kelen, op borden, posters en doeken, overstem hun toespraken. Laten we ertoe bijdragen dat hun actie zo min mogelijk ruimte krijgt, zo slecht mogelijk uit de verf komt, of helemaal geen doorgang vindt vanwege creatieve tegenwerking.”

AFA roept iedereen op om: “1. Tevoren vanaf 12:30 uur te verzamelen op het Stadhuisplein in Tilburg, waar een openbare noodbijeenkomst wordt belegd: om stelling te nemen, tegen racistische haat in het algemeen en tegen Pegida in het bijzonder, om te bespreken wat we tegen Pegida deze dag willen gaan doen, om mensen te vinden om gezamenlijk Pegida tegemoet te treden met ons geluid van verzet. Hier zal meer info beschikbaar zijn over de situatie op de dag zelf. Let op: deze locatie kan nog veranderen, nu de plek van de Pegida-actie ook gewijzigd is. Blijf checken! 2. Samen of op eigen gelegenheid naar het Willemsplein in Tilburg te gaan – of zo dichtbij als mogelijk is – waar Pegida zich om 14:00 uur verzamelt, en ze een passende begroeting te geven in hierboven beschreven geest. Dit kun je doen vanuit de openbare noodbijeenkomst. Maar als je zelf al weet wat je te doen staat en je eigen plan trekt, sla dit dan gerust over en doe je ding. Na afloop zijn er symbolische acties, om de verbinding en solidariteit tot uitdrukking te brengen die mensen zoeken tegenover de haat, en symbolisch het duivelse Pegida-gif uit te drijven. Prima opties voor wie aan de noodbijeenkomst en de rechtstreekse acties tegen Pegida niet wil of kan deelnemen, wellicht ook een mooie afsluiting voor degenen die wel eerder al actief zijn geweest. Zie Samen sterk tegen haat/Verbinding tegen intolerantie en Live Exorsisme presentatie ter uitdrijving Pegida Gif.”

Shirley de Vet