13 mei, Leiden: theater en debat door vluchtelingen

Poster van On probation-avond: Refugees welcome, More than words
Poster van On probation-avond: Refugees welcome. More than words.

Onder de noemer “Refugees welcome. More than words” organiseert Theater de Generator in de Leidse Vrijplaats op zaterdag 13 mei een On probation-avond met toneel en debat door vluchtelingen. Met de voorstelling “Talent op de vlucht”, gespeeld door Fada Theatre uit Syrië/Alphen aan den Rijn, en een gesprek met vluchtelingen, gemodereerd door Ioana Tudor, die zelf ook een vluchtelingachtergrond heeft.


Theater en debat
Zaterdag 13 mei
Vanaf 20:30 uur
Vrijplaats
Middelstegracht 36
Leiden
Toegang: 10 euro (voor vluchtelingen gratis)
Facebook

Uit de oproeptekst: “Een prikkelend divers programma met als doel om te empoweren en af te rekenen met de gebruikelijke exotisering van vluchtelingen. De avond richt zich ook tot de niet-vluchteling in het publiek. Niet-vluchtelingen vergeten namelijk nogal eens naar zichzelf te kijken in het gesprek, naar de machtpositie en de verantwoordelijkheid die daarbij zou moeten komen kijken.” Over de voorstelling “Talent op de vlucht” meldt de oproeptekst: “Ahmad al-Herafi en Ramez Basheer, beiden gelauwerd acteur in Syrië, ontmoetten elkaar op hun vlucht uit Syrië in Turkije. Samen legden zij de rest van de reis af en kwamen ze uiteindelijk terecht in de noodopvang in de gevangenis in Alphen aan den Rijn. Daar namen ze, na de zelfmoord van een medebewoner, het initiatief de verhalen van hun lotgenoten te verwerken tot een toneelstuk. ‘Wij zijn mensen met verhalen en dromen. We willen alleen maar een veilig bestaan, voor onszelf en onze gezinnen’, vertelt Ahmad al-Herafi. Met zeven acteurs en zes crewleden maakten ze de voorstelling ‘Talent op de vlucht’, waarin verhalen van negen Syrische vluchtelingen worden verteld. De voorstelling is aangepast aan de ruimte in De Generator, waarbij de bezetting kleiner zal zijn.”

Voorafgaand aan het programma kan er vanaf 19:00 uur in de Vrijplaats een maaltijd worden gegeten die is bereid door vluchtelingen uit diverse landen.

Harry Westerink