7 oktober, Rotterdam: herdenking van Mateusz die om het leven kwam door politiegeweld

Op 7 oktober wordt voor het Rotterdamse stadhuis herdacht dat op 10 juni in Rotterdam Mateusz om het leven kwam door politiegeweld. De herdenking wordt georganiseerd door de familie van Mateusz in samenwerking met hun steunnetwerk. Omdat hun strijd voor gerechtigheid voor Mateusz geld kost, zijn donaties nog steeds erg welkom.

Uit de oproeptekst: “Op zaterdag 10 juni is het verschrikkelijkste wat een familie kan gebeuren, gebeurd. Een geliefde zoon, broer, oom en vriend is van zijn leven beroofd. Mateusz werd omschreven als grote, vriendelijke reus. Een forse man, met een hart van goud. Iemand die kampte met mentale gezondheid, bekend bij de GGZ. Die daardoor onbegrepen gedrag vertoonde, zoals ook op die fatale zaterdag.

Zaterdag 7 oktober
Van 19:00 tot 21:00 uur
Stadhuis
Coolsingel 40, Rotterdam

Hulp kreeg Mateusz niet. Sterker nog: de mensen die zijn veiligheid moesten waarborgen, vanuit waakzaamheid en dienstbaarheid, werden hem fataal. De politie heeft disproportioneel gewelddadig gehandeld, en heeft onder andere een taser gebruikt. Uit getuigenissen in de krant werd duidelijk dat hij die avond al niet meer responsief was. Er is vervolgens in het ziekenhuis geen tijd van overlijden opgeschreven in zijn akte. Dit klopt voor geen meter.

Dit is een trend binnen de politie. Mensen met een migratieachtergrond, en mensen die onbegrepen gedrag vertonen, zijn overgerepresenteerd in de cijfers “doden onder toezicht van wetshandhavers”. Deze structurele problemen moeten opgelost worden. Dat kan niet zolang de individuele gevallen geen gerechtigheid krijgen.

Op zaterdag 7 oktober van 19:00 tot 21:00 uur, 4 maanden later, gaan wij herdenken voor het stadhuis. Herdenken omdat wij Mateusz missen en zijn leven willen vieren. Herdenken omdat wij samen strijdbaar zijn, solidair zijn met alle slachtoffers en nabestaanden van politiegeweld. Wij geven niet op tot er gerechtigheid komt voor Mateusz, en alle andere slachtoffers en nabestaanden. Breng witte bloemen mee!

Met jullie hulp en donaties hebben we een volwaardige uitvaart kunnen organiseren voor Mateusz en zijn familie. Ontzettend bedankt daarvoor! Mocht je hen nog financieel willen steunen bij de juridische kosten, dan is dit zeer welkom! Rest in peace, Mateusz.”

Hier kun je doneren voor de strijd voor gerechtigheid voor Mateusz.

Harry Westerink