Actie voor 14 euro minimumloon in Den Haag (ook leuzen tegen beeld maffiabaas Willem van Oranje)

Vandaag vergadert een commissie van de Tweede Kamer over het armoede- en schuldenbeleid. Daarom demonstreerden zo’n twintig activisten van #DenHaagvoor14 vanochtend op het Plein in Den Haag. Ze pleitten voor een verhoging van het minimumloon naar tenminste 14 euro per uur.

Er werden sterke toespraken gehouden. Een activist zei: “Ik ben het zat om alleen maar bezig te zijn met overleven.” SP-Kamerlid Jasper van Dijk kreeg een actiepakket aangeboden. Uit solidariteit krijtte hij ook “Voor 14” op het plein voor zijn werkplek. Gisteren tekende de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb ook al voor 14 euro bij een actie voor zijn stadhuis. En eerder stemden enkele gemeenten ook al voor zo’n verhoging. De campagne komt flink op stoom.

Op het Plein werden leuzen gekrijt als “Minimumloon en uitkeringen omhoog”, “Wij eisen 14 euro, niet morgen maar nu”, “Een hoger minimumloon, geen onbetaald werk”, en “Armoede is een politieke keuze”.

Het beeld midden op het Plein, dat eer betoont aan “de vader des vaderlands”, kreeg ook wat bijschriften: “Willem van Oranje was maffiabaas” en “Uitbuiter first class”. Dat beeld werd zondag nog ‘beschermd’ door extreem-rechts.

Teken ook voor 14 euro en doe mee aan de campagne.

Harry Westerink

Interview
Jasper van Dijk krijt “voor 14”.