Afgelopen week was #Voor14 in actie in onder andere Nijmegen, Alphen, Den Haag, Rotterdam en Leiden (beeldreportage)

In aanloop naar de verkiezingen zijn bijna dagelijks ergens in het land activisten van de campagne voor een minimumloon van 14 euro (en mee stijgende uitkeringen!) op pad. In deze reportage beperken we ons even tot de acties waar leden van Doorbraak bij betrokken waren en waar we dus eigen beelden van hebben. Maar er gebeurde veel meer: zoek op sociale media maar eens op de hashtags #Kiesvoor14 en #Voor14. En volg de diverse Voor14-accounts. Meedoen aan de campagne? Ga dan naar voor14.nl.

Woensdag 3 maart, Nijmegen

We beginnen op woensdag, toen activisten van #Nijmegenvoor14 de hal van het stadhuis bezetten omdat de wethouder een motie weigert uit te voeren die stelt dat alle gemeentepersoneel minimaal 14 euro moet verdienen. De gemeente belde meteen de politie. Agenten dreigden al snel met aanhoudingen, waarna de actievoerders hun actie buiten voortzetten. Maar buiten mochten ze niet weg zonder eerst hun id te hebben getoond. Altijd dat machtsmisbruik! Op straffe van boetes moesten zelfs alle spandoeken meteen worden weggehaald en opgerold. Gelukkig was er wel pers aanwezig en aardig wat omstanders vroegen zich af wat er toch aan de hand was. Die avond in de raadsvergadering werd er opnieuw een motie aangenomen en beloofde de wethouder te gaan praten met de vakbond over de uitvoering ervan. Eindelijk. Meer beelden in deze Twitterdraad.

Bezet.
Politie erbij
We gaan weg.
Buiten verder.
Media erbij.
De groep.

Zaterdag 6 maart, Alphen aan den Rijn

Op zaterdagochtend werd er bij supermarkten geflyerd door #Alpenvoor14.

Voor14-busje natuurlijk erbij in Alphen.
Flyeren op afstand.
Deel van de groep.

Zaterdag 6 maart, Den Haag

Op zaterdagmiddag werden er in de Haagse Schilderswijk posters geplakt en leuzen gekrijt, deze keer ook in het Turks en Arabisch. Uiteindelijk belandden de Den Haag voor 14-activisten op de Haagse markt, waar ze flink hebben geflyerd. Meer foto’s in deze Twitterdraad.

Posters in het Arabisch en Turks.

Zaterdag 6 maart, Rotterdam

In Rotterdam was er die middag een actie ter gelegenheid van vrouwendag, met maar liefst honderd deelnemers. Er werden veel krachtige en emotionele verhalen verteld, onder andere van slachtoffers van de racistische toeslagaffaire. Meer beelden in deze Twitterdraad.

Spandoek voor trans vluchteling Angel

Zondag 7 maart, Leiden

Op zondagmiddag in Leiden voerden de “Heldinnen van de Arbeidersklasse”, de vrouwen van #Leidenvoor14, op maar liefst vier locaties in Leiden actie in het kader van internationale vrouwendag. Meer daarover in een apart artikel.

Een deel van de actievoerders van #Leidenvoor14, zondag einde van de dag.

Eric Krebbers