Alevitisch Nieuws 20 (16 juni – 5 juli)

Een bloemlezing van de berichten op de Facebook-pagina “Alevitisch Nieuws” van 16 juni tot en met 5 juli.

16 juni – Herdenking bloedbad van Sivas in Schiedam

Op zaterdag 2 juli vindt in Schiedam een landelijke herdenking plaats van het bloedbad van Sivas. De herdenking wordt gehouden in het gebouw van het Alevitisch Cultureel Centrum Rijnmond en start om 15:00 uur. De voertaal is Turks.

Het is dan exact 29 jaar geleden dat een fundamentalistische en nationalistische menigte in de Turkse stad Sivas 35 mensen om het leven bracht door brandstichting in een hotel. De slachtoffers waren voornamelijk alevitische en progressieve jongeren, kunstenaars, musici en intellectuelen. Onder de dodelijke slachtoffers bevond zich ook de Doetinchemse studente Carina Thuijs.

Sprekers tijdens de herdenking zijn onder meer Şenal Sarıhan, advocaat van de nabestaanden, en Mahmut Erciyas, schrijver van de onlangs verschenen biografie over Carina Thuijs. De herdenking wordt georganiseerd door HAK-DER, de landelijke koepel van alevitische organisaties in Nederland.

20 juni – HDP: “Alevitische strijd terecht en eervol”

De linkse Democratische Partij van de Volkeren (HDP) voert sinds 5 mei een landelijke campagne in Turkije om de emancipatiestrijd van de alevitische beweging te ondersteunen. In het kader van deze campagne, getiteld “Gelijke burgerrechten voor alevieten”, organiseerde de partij een ontmoeting met alevieten en alevitische organisaties in Istanboel. De meeting werd ook bijgewoond door Turgut Öker, voormalig HDP-parlementariër en erevoorzitter van de Europese alevitische confederatie AABK.

Pervin Buldan (foto), co-voorzitter van de HDP, zei tijdens de ontmoeting dat alevieten “een terechte en eervolle strijd” voeren en kunnen rekenen op de steun van haar partij. Buldan noemde de alevitische emancipatiestrijd verder “een strijd voor een vrij leven”. “De eredienst van de alevieten is de cem, hun gebedshuis is het cemhuis, punt.” Diegenen die dat ontkennen zijn uit op de assimilatie van alevieten tot soennieten, besloot Buldan haar speech. Dat laatste was een duidelijke verwijzing naar het regime en de partij van Erdoğan.

21 juni – Cemhuis geopend in Grieks Thracië

In het alevitische dorp Megalo Dereio (Turks: Büyük Derbent), gelegen in Grieks Thracië, is een nieuw cemhuis geopend in aanwezigheid van Griekse parlementsleden en ambtenaren. Ook delegaties van alevieten uit Bulgarije en Turkije woonden de openingsplechtigheid bij.

Griekenland is een van het groeiend aantal landen dat het alevitische geloof formeel erkent. De Turkse republiek erkent sinds haar oprichting in 1923 noch het alevitische geloof, noch de cemhuizen (de gebedshuizen van alevieten).

22 juni – AKP wil “alevitsch jeugdkamp” organiseren

De plannen van de AKP-regering om in augustus een “jeugdkamp” te organiseren voor alevitische jongeren in het stadje Hacıbektaş en een pelgrimstocht te faciliteren voor driehonderd dede’s (alevitische voorgangers) naar de schrijn van imam Hüseyin in Kerbela (Irak), hebben in alevitische kringen tot verbijstering en woede geleid.

Zo stak ook Hüseyin Mat (foto), co-voorzitter van de Europese alevitische confederatie (AABK), zijn boosheid niet onder stoelen of banken: “De staat erkent onze cemhuizen niet als gebedshuizen, erkent onze voorgangers niet als religieuze leiders, maar organiseert wel een bedevaartstocht. En probeert ook een ontmoeting te organiseren voor alevitische jongeren rondom de schrijn van Hacı Bektaş. Alevieten hebben daar niet om gevraagd. Alevieten willen gelijke burgerrechten en de erkenning van hun identiteit.”

2 juli – Karikatuur door Asaf Koçak

Vandaag, 29 jaar geleden, werden in het Turkse Sivas 35 deelnemers aan een alevitisch festival vermoord door een fundamentalistische en nationalistische menigte. Een van de doden was Asaf Koçak (35) die met zijn karikaturen kritiek leverde op de patriarchale politieke islam. Koçak (links op de foto) en zijn lotgenoten hadden zich verschanst in een hotel dat in brand werd gestoken na een urenlange belegering. Deze foto is in het hotel gemaakt. Met muziek uit zijn mondharmonica probeerde hij voor enige ontspanning te zorgen. Asaf Koçak was van Koerdische en soennitische komaf en had meerdere prijzen gewonnen met zijn karikaturen. Een imam in zijn geboorteplaats Yerköy (Yozgat) weigerde zijn begrafenis voor te gaan, omdat hij “samen met alevieten was gestorven”.

5 juli – Alevitische dorpen kampen met zandwegen

In vrijwel alle facetten van het leven worden alevieten in Turkije gediscrimineerd. Dit komt zelfs tot uiting in de verkeersinfrastructuur. Zo kampen het dorp Karacaören (eerste foto) en zes andere alevitische dorpen in de provincie Tokat (district Zile) in droge perioden met stof en in natte perioden met modder omdat de wegen in en om de dorpen niet worden verhard. Het regime van Erdoğan verspilt enorm veel geld aan prestigeprojecten, maar weigert basale overheidsdiensten te verlenen aan alevitische dorpen. De linkse Democratische Partij van de Volkeren (HDP) heeft onlangs schriftelijke vragen gesteld over de situatie in deze dorpen.

Ook vanuit de provincie Kırıkkale komen vergelijkbare geluiden. Inwoners van het alevitische dorp Koçubaba (tweede foto) in het district Balışeyh klagen eveneens over de wegen die maar niet worden verhard en over de haperende riolering.

Saillant detail is dat in de genoemde dorpen in de provincies Tokat en Kırıkkale alevitische schrijnen staan die druk worden bezocht.