Hun theorie komt hier op neer dat (langdurige) armoede zou leiden tot “slechte hersenbedrading”, wat dan zou zijn aangetoond door MRI-scans, waarvan we ook een paar terugvinden in het naar aanleiding van dit onderzoek ontstane Nederlandse rapport over Mobility Mentoring, opgesteld door Nadja Jungmann en Peter Wesdorp van de Hogeschool Utrecht. Bij plaatjes van een MRI-scan die het resultaat van langdurige stress op de hersenen moeten aantonen vroeg ik me af of dit gefotoshopt was of dat dit de hersenen waren van iemand met Alzheimer in een gevorderd stadium. In werkelijkheid lichten onder de MRI-scan elke keer dat communicatie over en weer plaatsvindt tussen hersenen en buitenwereld andere gebieden op. De theorie lijkt ook op het kip of ei-verhaal: blijft men nu arm door die “slechte hersenbedrading” of ontstond dat juist door de armoedesituatie? Wat dan te denken van mensen die zich vanuit een armoedesituatie opwerkten tot CEO of directeur van vul maar in? Mensen die meer weten van hersenonderzoek dan ondergetekende, stelden dat het een dubieus onderzoek is, omdat het maar net is hoe je de variabelen (meetpunten) kiest (die gegevens ontbreken überhaupt bij de scans) en dat bepaalt weer wat de uitkomsten zijn van je onderzoek. Anders gezegd: je had met het onderzoek dan plotseling heel andere dingen “aangetoond”. De nieuwe theorie zegt: schaarste (armoede) leidt tot stress en dat tast “de bedrading” van de hersenen aan en daarom zijn de armen dom en doen ze domme dingen (en daarom komen ze ook niet uit de schulden). Ik noem dit een doortrapte versie van de oude theorieën omdat nu wordt gezegd: je kunt er niets aan doen, het ligt niet aan jou, maar aan je beroerd werkende hersenen. Een biologische verklaring die volgens Jungmann niet normatief is, maar ongetwijfeld in de praktijk wel zo gaat werken. Nu heb ik het idee dat de hersenen permanent altijd bij alle gebeurtenissen in interactie zijn met de omgeving en zichzelf aanpassen al naar de externe omstandigheden, een heel leven lang, maar dat is niet onderzocht.

J.B. in Welzijnswerk heeft weer een nieuw verdienmodel (Liwadders)


 1. Paul. # 1 
  12 maanden geleden

  Ik vraag me nu af wie er dom is?

  Ja armoede levert veel stress op. Dat is tig keer bewezen. Maar dat mensen er dom van worden? Dat is nog nooit bewezen. Ook niet via een MRI scan.

  Dat je door armoede je zelf of je kinderen zich niet goed kunnen ontwikkelen heeft meer te maken dat armeren mensen het geld niet hebben om hun zelf of hun kinderen naar goede scholen te sturen of op hoog niveau te kunnen studeren. Dat er is ook geen geld voor sociale bezigheden, iets wat zeker belangrijk is, zet je als persoon misschien ook op een afstand en is ook niet prettig. En ik zeg misschien want er zijn arme mensen die wel sociaal actief kunnen zijn of wel kunnen studeren op een hoog niveau en dit heeft meer te maken met het je eigen instelling en mentaliteit en dat kan er toe leiden dat je uit de armoede situatie kan komen. Geluk hebben speelt ook wel mee.

  Maar goed, er is weer een nieuwe studie en onderzoek bedacht en dat moet gefinancierd worden en men klopt daarvoor aan bij de politiek voor subsidie en ja, hier gaat het alleen om omzet en winst. En dan is de politiek zo dom om voor deze onzin weer fink subsidie te verstrekken. Dus nogmaals, wie is hier dom?

  Ik denk dat gemeentes en het welzijnswerk slim probeert in te spelen op een artikel van de participatiewet die zegt dat zieke bijstandsgerechtigden verplicht geholpen moeten worden en dat bijstandsgerechtigden een “behandeling” niet mogen weigeren en dit zorgt er juist voor dat de gemeentes en welzijn clubs de medicalisering van de bijstandsgerechtigde steeds verder op dringen want dit levert voor hun geld op.

  Ik vraag me juridisch hier af hoever een gemeente mag indringen in de medische en persoonlijke zaken van een bijstandsgerechtigden en wat me nog mee verbaast is dat bijstandsgerechtigden zich verplicht moeten laten onderzoeken en behandelen en hier volledig openheid van zaken moet gaan geven op de sociale dienst bij iemand die helemaal geen arts is die dan op zijn of haar beurt weer op de stoel van een doctor gaat zitten en over jou ziekte een eindoordeel gaat geven. Ja, je zou er haast van gestrest worden.

 2. A.A.Terpstra # 2 
  12 maanden geleden

  De arbeidsmarkt is ook hard met weinig flexibiliteit Werkgevers moeten investeren in Werknemers
  Scholing en persoonlijke ontwikkeling om goede te kunnen funkioneren in een bedrijf of instelling
  De ouderen 50 + zelfs nog jonger niet aan de kant zetten
  Slechte hersenbedrading vind ik een idiote benaming Wat wel het geval kan zijn is een verschil
  in EQ intelligentie niveau
  De hoger opgeleiden verdienen meer en hebben minder zware lichamelijke arbeid
  Het werk voor de lager opgeleide zou aangepast moeten worden minder zwaar en
  hoger loon dan is er minder uitval !
  Respect en waardering voor iedere werknemer Hoger geschoolden zijn niet waardevoller als
  lager opgeleiden !
  Loodgieters Zorgmedewerkers zijn van zeer grote waarden omdat zij hard nodig zijn
  nog meer als al die manament !
  De maatschappij werkt er aan mee als mensen in de bijstand belanden / Daar kunnen zij vaak
  niets aan doen / pF4F

0

Het kan even duren voor je reactie voor anderen zichtbaar wordt omdat de redactie er eerst nog even naar kijkt. Seksistische en racistische reacties worden niet doorgelaten, evenals scheldpartijen, bedreigingen, 'off topic'-bijdragen en pure 'knip en plak'-reacties (deze website is geen prikbord). Wil je contact met de redactie? Mail dan: doorbraak@doorbraak.eu


Je mag de volgende tags gebruiken: <a href=""> <blockquote> <del> <code> <em> <i> <strong> <b>


*