Beelden van de strijdbare demonstratie tegen de Turkse inval in Rojava

Afgelopen zaterdag demonstreerden in Den Haag enkele duizenden Koerden en linkse sympathisanten tegen de inval van het Turkse leger en haar moslimfundamentalistische huurlingen in het Noord-Syrische Rojava. Het democratische experiment daar dreigt kapot gemaakt te worden en de streek etnisch gezuiverd van Koerden.

Het was een zeer strijdbare demonstratie, die alleen kort onderbroken werd door een provocatie van een aantal Turkse nationalisten. Die liepen terecht enige klappen op en werden daarna afgevoerd door de politie. Vooraf hield SP-Kamerlid Sadet Karabulut een strijdbare speech. En ook na afloop waren er enkele korte speeches, waaronder een van Doorbraak-activist Abdulrazik Khamis, die namens Doorbraak zijn solidariteit uitsprak. Merkwaardig genoeg kreeg ook iemand van de christenfundamentalistische SGP de microfoon. Dat is ongepast omdat de ideologie van die extreem-rechtse en islamofobe partij haaks staat op alles dat de Koerden en hun bondgenoten in Rojava trachten op te bouwen. De SGP-er verklaarde zich eigenlijk alleen solidair met de Aramese en Assyrische christenen in het aangevallen gebied. Verder was het een hele goede demonstratie, waarschijnlijk de eerste in een reeks. We houden jullie op de hoogte.

Alle foto’s in onderstaande reportage zijn gemaakt door othermedia.nl, met uitzondering van die met ons spandoek en die met het groene spandoek “De volkeren in Turkije zullen het fascisme overwinnen”. De video’s zijn ook gemaakt door Doorbraak.

Eric Krebbers