Speech van Timothy (foto: Sophie Schers)

Speech van Timothy (foto: Sophie Schers)

Begin januari werd de 24-jarige homoseksuele Xeverio zwaar mishandeld bij metrostation Wibautstraat Amsterdam. Dit droevige incident vormde de directe aanleiding voor de “mars voor het recht om jezelf te zijn” van gisteren. De demonstratie werd georganiseerd door Black Queer and Trans Resistance Netherlands en het beginpunt was het metrostation Wibautstraat waar Xeverio werd mishandeld.

Naar schatting zo’n honderdvijfig mensen kwamen op de mars af. Bij het metrostation werden toespraken gehouden door onder andere Simone Kukenheim, Ana Paula Lima, Jerry Afriyie en Olave Basabose, die onlangs het indrukwekkende artikel “Angst als brandstof” schreef. Na de speeches vertrokken we richting het gebouw van de Vereniging Ons Suriname aan de Zeeburgerdijk voor een gesprek. Uw verslaggever kon daar tot haar spijt niet bij aanwezig zijn vanwege een aansluitende bijeenkomst over slavernij in Nederlands-Indië.

Ondanks de droevige aanleiding heerste er een strijdbare en fijne sfeer, niet in de laatste plaats door de brassband die voorop liep in de stoet. Niet dansen geen optie! Diverse bewoners van straten waar onze stoet doorheen ging, kwamen hun balkon op met regenboogparaplu’s die waarschijnlijk in allerijl uit de gang waren opgehaald. Diverse protestborden gaven blijk van solidariteit met vluchtelingen en de weerzin van LGBTQ+-ers om als wapen te worden ingezet tegen vluchtelingen. Een van slogans was: “We are queer and refugees are welcome here”. Een intersectioneel protest zonder ruimte voor welke vorm van uitsluiting dan ook. Op de Facebook-pagina van Anja Meulenbelt is overigens een prachtige fotoserie te vinden van het protest.

De eerste video en de foto’s zijn van Boosvrouw, tenzij anders aangegeven (dan zijn ze van Twitter gehaald).

Boosvrouw

Verzamelen

Verzamelen

De bekende vlag

De bekende vlag

Toespraak van Jerry Afriyie

Toespraak van Jerry Afriyie

Toespraak van Olave Basabose

Toespraak van Olave Basabose

Toespraak van Ana Paula Lima (foto: Sophie Schers)

Toespraak van Ana Paula Lima (foto: Sophie Schers)

Kopspandoek (foto: Bert Erends)

Kopspandoek (foto: Bert Erends)

Ook tegen racisme (foto: Clarice Gargard)

Ook tegen racisme (foto: Clarice Gargard)Het kan even duren voor je reactie voor anderen zichtbaar wordt omdat de redactie er eerst nog even naar kijkt. Seksistische en racistische reacties worden niet doorgelaten, evenals scheldpartijen, bedreigingen, 'off topic'-bijdragen en pure 'knip en plak'-reacties (deze website is geen prikbord). Wil je contact met de redactie? Mail dan: doorbraak@doorbraak.eu


Je mag de volgende tags gebruiken: <a href=""> <blockquote> <del> <code> <em> <i> <strong> <b>


*