Slavenschepen in Azië

Slavenschepen in Azië.

“De Gouden Eeuw in Nederland had een keerzijde in de vorm van slavenhandel en slavernij. Dat gold ook voor Groningen, waar een eigen Kamer van de West-Indische Compagnie werd opgericht met een scheepswerf aan de Noorderhaven. Schepen voeren naar de Afrikaanse kusten om tot slaaf gemaakte Afrikanen op te kopen en naar de overzijde van de Atlantische Oceaan te verschepen. Vandaar keerden zij terug met koloniale waar. Vooraanstaande Groningers investeerden in deze lucratieve handel en in plantages in Suriname en de Antillen. Na het afschaffen van de slavernij werden niet de tot slaaf gemaakten, maar wel hun eigenaars in Nederland financieel gecompenseerd voor het verlies van hun ‘eigendom’. Barbara Henkes neemt u mee op een virtuele wandeling langs de sporen van deze even dramatische als winstgevende geschiedenis. Daarna kunt u Groninger Stad en Ommelanden nooit meer met dezelfde ogen zien”, aldus de uitnodiging van Studium Generale Groningen.

Bijeenkomst
Donderdag 1 februari
Van 20:00 tot 21:30 uur
Academy building
Broerstraat 5
Groningen
Facebook

Spreekster is Barbara Henkes. Ze “is als historica verbonden aan de RUG. Haar onderzoek wordt mede gedreven door de vraag hoe gewelddadige vormen van uitsluiting en repressie in het verleden doorwerken in de hedendaagse samenleving. In 2016 publiceerde zij samen met Margriet Fokken ‘Sporen van het slavernijverleden in Groningen. Gids voor Stad en Ommelanden’ (uitgeverij Passage) waarvan inmiddels een tweede druk is verschenen.”

Eric KrebbersHet kan even duren voor je reactie voor anderen zichtbaar wordt omdat de redactie er eerst nog even naar kijkt. Seksistische en racistische reacties worden niet doorgelaten, evenals scheldpartijen, bedreigingen, 'off topic'-bijdragen en pure 'knip en plak'-reacties (deze website is geen prikbord). Wil je contact met de redactie? Mail dan: doorbraak@doorbraak.eu


Je mag de volgende tags gebruiken: <a href=""> <blockquote> <del> <code> <em> <i> <strong> <b>


*