Best Friends Forever: Wilders en de Oostenrijkse FPÖ

Heinz-Christian Strache en Geert Wilders.
Heinz-Christian Strache en Geert Wilders.
“Homoseksualiteit is een ziekte”, zei Heinz-Christian Strache enige tijd terug. Strache is de leider van de Oostenrijkse extreem-rechtse partij FPÖ. Geert Wilders werkt innig met hem samen in de aanloop naar de Europese verkiezingen.

Postercampagne

Meer informatie over Wilders’ Europese BFF-ers vind je op de website wildersbff.nl. Er zijn vier verschillende posters van Wilders met zijn Europese best friends forever. Een daarvan zie je onderaan dit artikel. Wil je die posters ook bestellen en gaan plakken of ophangen? Mail dan naar info@wildersbff.nl. Vermeld ook even je telefoonnummer.

Als een moslim iets negatiefs zegt over homo’s, dan is voor Wilders de wereld te klein. Hij wordt dan “woedend” en roept: “Het moet niet gekker worden”. Maar als een witte Europeaan iets vergelijkbaar negatiefs beweert, dan houdt Wilders zijn kaken op elkaar, en zeker als die opmerking van een van zijn vrienden komt. Strache’s homofobie vormt voor Wilders dan ook geen enkele reden om de samenwerking te verbreken, integendeel.

Strache op paramilitair trainingskamp.
Strache op paramilitair trainingskamp.
De FPÖ is een partij waar racisme en antisemitisme hand in hand gaan. De FPÖ is in Nederland vooral bekend door de voormalige partijleider Jörg Haider. Die kwam veelvuldig in opspraak door positieve uitspraken over de Waffen-SS en de Duitse Wehrmacht. Zo “verdienden” beiden volgens Haider “alle eer en erkenning”. Ook hield Haider regelmatig toespraken bij bijeenkomsten van nazi-veteranen. Hij kwam enkele jaren geleden om het leven toen hij zwaar bezopen, met een veel te hoge snelheid en zonder succes, een andere auto probeerde in te halen.

De FPÖ-lijsttrekker voor de komende Europese verkiezingen, Andreas Mölzer, vergoelijkte begin deze week het Derde Rijk nog even. De nazi’s zouden volgens hem “liberaal” geweest zijn in vergelijking met de “EU-dictatuur”. Hij omschreef die EU als een “negerkonglomerat”. Voor die laatste opmerking heeft hij inmiddels zijn excuses aangeboden.

Sinds 2005 wordt de FPÖ geleid door Strache. Ook hij is een zeer omstreden figuur. In zijn jongere jaren ging Strache veel om met neo-nazi’s en nam hij deel aan paramilitaire trainingskampen. In augustus 2012 plaatste Strache een antisemitische cartoon op zijn website. Daarop was een corpulente bankier met een haakneus afgebeeld. De bankier draagt manchetknopen met de joodse Davidsster erop en vreet zich vol terwijl “het volk” hongerig toekijkt. Volgens de directeur van de joodse Anti-Defamation League “bewijst Strache hiermee dat hij zijn antisemitische overtuigingen nooit heeft verloochend”.

Wilders vergaderde in augustus vorig jaar in Wenen met Strache. Hij noemde hem “een erg indrukwekkende man”. Wilders en Strache: Best Friends Forever!

Kijk hier voor de achtergronden van de postercampagne.

Poster van FPÖ.
Poster van FPÖ.

Doorbraak