Best Friends Forever: Wilders en het Vlaams Belang

Filip Dewinter en Geert Wilders.
Filip Dewinter en Geert Wilders.
“Herdenk de SS-collaborateurs!” Is dat echt een leus uit de mond van Vlaams Belang-leider Filip Dewinter!? Nee, niet direct, maar daden zeggen in deze meer dan woorden. Dewinter bezocht namelijk eind jaren tachtig samen met andere partijleden een begraafplaats in België waar veertigduizend Wehrmacht-soldaten begraven liggen. Dewinter en de zijnen legden uit respect bloemen bij de graven van achtendertig Vlaamse SS-collaborateurs. Toen Dewinter daarmee geconfronteerd werd, antwoordde hij doodleuk dat “iedereen het recht heeft zijn doden te herdenken”.

Postercampagne

Meer informatie over Wilders’ Europese BFF-ers vind je op de website wildersbff.nl. Er zijn vier verschillende posters van Wilders met zijn Europese best friends forever. Een daarvan zie je onderaan dit artikel. Wil je die posters ook bestellen en gaan plakken of ophangen? Mail dan naar info@wildersbff.nl. Vermeld ook even je telefoonnummer.

Met het oog op de Europese verkiezingen in 2014 is Geert Wilders een nauwe samenwerking aangegaan met de Belgische extreem-rechtse partij Vlaams Belang. Daarmee, en met andere Europese xenofobe partijen, wil Wilders na de verkiezingen een fractie vormen om zo meer geld, spreektijd en invloed in het Europees parlement te krijgen.

Het Vlaams Belang staat bekend om zijn agressieve nationalisme dat gepaard gaat met racisme, antisemitisme en islamofobie. De partij heeft ook niets op met homoseksualiteit, een van Wilders’ vermeende stokpaardjes. Zo zei Dewinter eerder dat hij “geen voorstander is van het toelaten van homohuwelijken, omdat het toelaten van dergelijke huwelijken de indruk wekt dat een homofiele relatie evenwaardig zou zijn aan een heterofiele relatie”.

De laatste tien jaar probeert het Vlaams Belang haar extreme standpunten ietwat te matigen, in ieder geval naar de buitenwereld toe. Maar de partij zit nog steeds afgeladen met kopstukken en kaderleden die bij tijd en wijle de misdaden van nazi-Duitsland vergoelijken. Zo werd eind 2010 de veroordeling van de voormalige Vlaams Belang-ondervoorzitter en senator Roeland Raes wegens ontkenning van de Holocaust in hoger beroep bevestigd. Raes moest een schadevergoeding betalen, omdat hij twijfels had geuit bij de echtheid van het dagboek van Anne Frank en de omvang en systematiek van de Holocaust.

Wie denk dat het antisemitisme vandaag de dag bij het Vlaams Belang niet meer voorkomt, komt bedrogen uit. Ook eind 2012 ontkende namelijk een kandidaat-raadslid van de partij nog de omvang van de Holocaust. Hij schreef smalend over “Holohoax”. PVV-raadslid Paul ter Linden kon het niet aanzien dat zijn leider Wilders een samenwerking met Dewinter aanging. In oktober 2013 stapte hij uit de partij. Dewinter noemde hij “een notoire homohater, racist en antisemiet”.

Wilders ontmoette Filip Dewinter onder andere begin 2014 in Den Haag. Wilders sprak toen over “een geweldige ontmoeting” en noemde Dewinter zijn “vriend”. Wilders en Dewinter: Best Friends Forever!

Kijk hier voor de achtergronden van de postercampagne.

Poster over het Vlaams Belang.
Poster over het Vlaams Belang.

Doorbraak