Bestook winkelketens met protestbrieven tegen Zwarte Piet-producten!

Pieten-baret, te koop bij Action.
Pieten-baret, te koop bij Action.

Door de inzet van activisten tegen Zwarte Piet hebben inmiddels diverse bedrijven producten met de beeltenis van Zwarte Piet uit hun winkels gehaald en uit de handel genomen. Zo stopte hotelketen Van der Valk met het gebruik van Zwarte Piet-bekers en haalde de producent van die bekers, Koppen Speelgoed, ze uit het assortiment. Verder verwijderde Seats and Sofas reclamepoppen in de vorm van een soort blackface-butler uit hun filialen en stopten Fischer-Price en Playmobil met de productie en verkoop van Zwarte Piet-speelgoedpoppetjes. En onlangs heeft Albert Heijn laten weten dat men in “de winkelcommunicatie en tv-campagnes” geen gebruik meer maakt van beeltenissen van Zwarte Piet. Wel blijft men naar eigen zeggen Zwarte Piet-producten verkopen. Een kleine stap voorwaarts die uiteraard naar meer smaakt.

Voorbeeldbrief

Vandaag (datum) trof ik in een filiaal van uw winkel (naam) een product (omschrijving) aan dat was voorzien van/dat had te maken met de Zwarte Piet-figuur. Zwarte Piet is een racistische karikatuur die dient te verdwijnen. Net als in de rest van de maatschappij woedt ook in het bedrijfsleven een discussie over veranderingen binnen het Sinterklaasfeest. Zo hebben Fischer-Price en Playmobil speelgoed met Zwarte Piet-poppetjes inmiddels uit de productie genomen. En Albert Heijn heeft aangekondigd dat in hun supermarkten en in tv-commercials geen gebruik meer gemaakt zal worden van beeltenissen van Zwarte Piet.

Als anti-racist wens ik in uw winkels (naam) niet geconfronteerd te worden met het Zwarte Piet-racisme. Ik neem aan dat uw bedrijf (naam) niet geassocieerd wil worden met racisme en racistische uitingen. Daarom verzoek ik u om het genoemde product (omschrijving) zo snel mogelijk te verwijderen en uit de handel te nemen. Meer in het algemeen verzoek ik u om uw bedrijf (naam) Zwarte Piet-vrij te maken, zodanig dat eventuele bezoeken van Sinterklaas aan uw winkels (naam) niet gepaard gaan met de aanwezigheid van een of meerdere Zwarte Pieten.

Graag ontvang ik een reactie van u op mijn verzoek.

Met vriendelijke groet,
(naam)

Daarom roept Doorbraak alle anti-racisten op om bedrijven aan te klagen die de racistische karikatuur blijven produceren, uitstallen en verkopen. Dat kan bijvoorbeeld door de voorbeeldbrief hiernaast op te sturen naar die bedrijven en door de kwestie aan te kaarten op sociale media. Wie in een winkel of op een andere openbare plek geconfronteerd wordt met de Zwarte Piet-figuur, kan het verantwoordelijke bedrijf onder druk zetten en eisen dat het bedrijf Zwarte Piet-vrij wordt. Die druk kan ook worden vergroot via persoonlijke gesprekken, aan de telefoon, bij kassa’s en bij balies. Ook kunnen we bedrijven op de korrel nemen die producten maken, verkopen of verhuren waarmee men zelf een Zwarte Piet-figuur kan worden. Denk bijvoorbeeld aan zwarte schmink en Zwarte Piet-kleding. Bovendien kunnen we eisen dat een bezoek van Sinterklaas aan deze winkels niet gepaard mag gaan met de aanwezigheid van een of meerdere Zwarte Pieten.

Hoe meer mensen over de aanwezigheid van Zwarte Piet klagen in winkelbedrijven als HEMA, Bijenkorf, Albert Heijn, Jumbo, Kruidvat en Xenos, hoe meer druk er wordt opgebouwd, hoe meer imagoschade de winkels lijden en hoe meer de commerciële belangen van de bedrijven in het geding zijn. Met z’n allen kunnen we de bedrijven zoveel economische schade toebrengen dat ze zich gedwongen zullen zien om de productie en verkoop van Zwarte Piet-artikelen te staken. Juist nu, begin oktober, worden veel winkels bevoorraad met Zwarte Piet-producten. Juist nu is het daarom tijd om in actie te komen. Via naming and shaming moet het roer om: Nederland Zwarte Piet-vrij!

Harry Westerink
Frodo Tromp


Winkelketens op de Zwarte Piet-lijst

Tijdens een inspectietocht van een Zwarte Piet-controleteam op 9 oktober werden er in Leidse filialen van diverse winkelbedrijven allerlei Zwarte Piet-producten aangetroffen. Het gaat om de winkelketens Albert Heijn (chocolade, Playmobil, Zwarte Piet-verkleedspullen) Bart Smit (Playmobil), Xenos (veel prullaria), Intertoys (Playmobil), Kruidvat (inpakpapier), HEMA (chocoladeletters), Dirk (chocolademunten), Dirx (snoepstaafjes), Action (snoepgoed, knutselmateriaal, kleurboeken) en Jumbo (chocoladeletters, kruidnoten).

In aanloop naar 5 december kan de hoeveelheid Zwarte Piet-producten in deze en andere winkels nog flink toenemen. Diverse winkelketens verkopen nu, begin oktober, nog geen of weinig Zwarte Piet-producten, maar hebben in de media al wel aangekondigd zich niets te gaan aantrekken van kritiek op de Zwarte Piet-figuur. Dat geldt voor bijvoorbeeld V&D, Hoogvliet, Jumbo en Plus. Klaag bedrijven met Zwarte Piet-producten aan met protestbrieven (maak gebruik van de voorbeeldbrief of verzin er zelf een) per mail en via Facebook en Twitter. Wees alert en inspecteer tot aan 5 december winkels op Zwarte Piet-producten. Neem foto’s van de aangetroffen Zwarte Piet-producten en stuur die als bewijs mee met je protestbrief. Maak zoveel mogelijk bekend dat je protestbrieven hebt verstuurd en Zwarte Piet-bedrijven hebt ontdekt. Ook Doorbraak ontvangt graag de opgestuurde brieven en gemaakte foto’s van Zwarte Piet-producten, en de eventuele antwoorden die je van de bedrijven krijgt (mail naar: leiden@doorbraak.eu). We streven ernaar om een up to date-lijst te hebben van bedrijven die Zwarte Piet-artikelen produceren, verhandelen, uitstallen en/of verkopen, en natuurlijk ook van de bedrijven die stoppen met de blackface-traditie. Want positieve resultaten motiveren extra tot verder doorzetten. De bedrijven kunnen nu niet langer meer volhouden dat ze het niet hebben geweten of dat ze er niets mee te maken hebben. Ze moeten met de billen bloot.

Lijst van Zwarte Piet-bedrijven met contactgegevens (Twitter, Facebook en mail):

Albert Heijn (chocolade, Playmobil, Zwarte Piet-verkleedset, poppen, schmink)
Twitter: @AlbertHeijn
Facebook: www.facebook.com/albertheijn
Mail: internetklantenservice@ah.nl

Bij Albert Heijn.
Bij Albert Heijn.
Bij Albert Heijn.
Bij Albert Heijn.
Bij Albert Heijn.
Bij Albert Heijn.
Bij Albert Heijn.
Bij Albert Heijn.

Bart Smit (Playmobil)
Twitter: @bartsmitcom
Facebook: www.facebook.com/Bartsmit
Mail: info@bartsmit.com

Bij Bart Smit.
Bij Bart Smit.
Bij Bart Smit.
Bij Bart Smit.

Xenos (veel prullaria, waaronder schmink, Sint en Piet-spel, servetten)
Twitter: @Xenos_Winkels
Facebook: www.facebook.com/Xenos.Winkels
Mail: info@xenos.nl

Bij Xenos.
Bij Xenos.
Bij Xenos.
Bij Xenos.

Intertoys (Playmobil)
Twitter: @Intertoys
Facebook: www.facebook.com/Intertoys
Mail: i-mail@intertoys.nl

Bij Intertoys.
Bij Intertoys.

Kruidvat (inpakpapier)
Twitter: @KruidvatService
Facebook: www.facebook.com/kruidvat
Contactformulier: http://www.kruidvat.nl/fotoservice/contactformulier.html

Bij Kruidvat.
Bij Kruidvat.

HEMA (chocoladeletters)
Twitter: @HEMA
Facebook: www.facebook.com/hema
Contactformulier: http://www.hema.nl/klantenservice/contactformulier.aspx

Bij de Hema.
Bij de Hema.

Dirx-drogist (snoepstaafjes)
Twitter: @dirxonline
Facebook: www.facebook.com/dirxdrogist
Contactformulier: http://www.dirx.nl/contact

Bij Dirx.
Bij Dirx.

Dirk (chocolademunten)
Twitter: @dirkvandenbroek
Facebook: www.facebook.com/Dirksupermarkten
Mail: klantenservice@dirk.nl

Bij Dirk.
Bij Dirk.

Action (snoepgoed, knutselmateriaal, kleurboeken, vingerpopjes)
Twitter: @ActionNederland
Mail: info@action.nl

Bij Action.
Bij Action.
Bij Action.
Bij Action.
Bij Action.
Bij Action.
Bij Action.
Bij Action.
Bij Action.
Bij Action.

Jumbo
Twitter: @JumboSupermarkt
Facebook: www.facebook.com/jumbosupermarkten
Contactformulier: http://www.jumbosupermarkten.nl/Homepage/Service/Consumentenservice1

Deze lijst wordt nog verder aangevuld…