Geslaagde actie tegen De Ruyter-feest

Actieborden bij de manifestatie
Op woensdagavond 7 november 2007 hebben ongeveer 25 leden van Doorbraak en andere activisten geprotesteerd tegen het herdenkingsfeest rond Michiel de Ruyter in de Nieuwe Kerk bij de Dam in Amsterdam. Met protestborden, actiepamfletten en een megafoon stonden de actievoerders van 18.30 tot 20.00 uur achter hekken bij de ingang van de Nieuwe Kerk. De politie stond de actie toe en greep niet in.

Een Doorbraak-lid hield met geluidsversterking een praatje. Andere Doorbraak-leden deelden pamfletten uit aan voorbijgangers, die het vaak inhoudelijk met de activisten eens waren. Op de actieborden waren leuzen te lezen als "Stop verheerlijking van de koloniale vechtersbaas De Ruyter", "Weg met de VOC-mentaliteit" en "Maak schurk De Ruyter niet tot voorbeeld voor de jeugd". Naar de genodigden van de besloten De Ruyter-bijeenkomst riepen de activisten ook leuzen, zoals "Schijt aan de VOC-mentaliteit". Ook prins Willem-Alexander bezocht die bijeenkomst.

Doorbraak is tevreden over de geslaagde en goed verlopen actie, die een stimulans vormt om verder te gaan met de strijd tegen Nederlands nationalisme en racisme, en tegen de neo-koloniale VOC-mentaliteit van premier Balkenende.

Klik hier voor het uitgedeelde pamflet.