Daniela M. Jerez: “Alleen om gezien te worden”

Na het protest vorige week woensdag in Den Haag werd er ook afgelopen zaterdag in Rotterdam weer gedemonstreerd tegen de absurd lage straffen voor de moordenaars van Sanda Dia. Het protest vond plaats bij het prachtige nieuwe beeld voor de ingang van het Centraal Station. Na een zestal krachtige speeches liepen de 250 anti-racisten een korte, zeer strijdbare demonstratie rond het Schouwburgplein. Het protest werd afgesloten met een reeks korte spontane toespraken van deelnemers, die overduidelijk gesterkt werden door de tijdelijke safe-space die alle aanwezigen samen vormden. Hier de speech van Daniela M. Jerez.

Eric Krebbers

Ousmani Dia

Stel je voor dat je je huis, je dierbaren en je land verlaat op zoek naar een betere toekomst. Je hebt gehoord dat in andere landen melk en honing als rivieren stromen. Je weet nog steeds niet dat dit land datgene van je gaat afnemen waar je het meest van houdt. Je bent altijd zwart geweest, maar hier besef je dat je zwart bent.

Sanda Dia

Je bent ambitieus. Je hebt grote dromen en plannen voor je leven. Je wilt je familie trots maken. Een tijdje geleden realiseerde je je dat je meer moet werken dan anderen om te bereiken wat anderen als vanzelfsprekend beschouwen. Je hebt je al gerealiseerd dat de huid die je ziel bedekt ervoor zorgt dat anderen een glazen plafond over je heen leggen waarmee je constant moet vechten om het te breken. Op eigen kracht word je toegelaten tot een van de meest prestigieuze universiteiten van het land. Je bent slim, sterk en vastberaden, maar je weet dat dat nooit genoeg zal zijn.

Je probeert deel uit te maken van een vereniging, omdat je weet dat deze groep die alleen maar domme dingen doet, vele deuren voor je kan openen. Stel je voor dat je leeft in een wereld waarin je kansen niet afhangen van wie je bent of van je verdiensten, maar van het feit of je gevalideerd bent door blanken. Je weet dat jij deze validatie niet nodig hebt, maar de wereld waarin je leeft wel.

Ik wil niet denken aan je laatste dagen. Ik wil niet denken aan een wereld die je heeft laten geloven dat je dit allemaal moest doen om gezien te worden. Ik wil niet denken aan die nachten waarin je zag dat, hoewel deze initiaties voor iedereen wreed zijn, het om de een of andere reden voor jou nog erger was. Ik wil niet denken aan de angst die je had, de verwarring die je voelde, ik wil niet denken aan hoe je hart huilde terwijl anderen lachten. Ik wil niet denken aan een wereld die je heeft laten geloven dat je olie moet drinken, levende vissen en muizen moet eten, jezelf bewusteloos moet drinken, alleen om gezien te worden, alleen om gezien te worden.

Het doet me pijn als ik denk aan de gedachten van de daders. Ik wil er niet aan denken dat hun ego zich voedt met jouw lijden, ik wil niet denken aan hun superioriteitswaan die zich voedt met jouw lijden. Ik denk niet dat ze je dood wilden hebben omdat jouw leven hen interesseerde, maar omdat hun eigen leven belangrijk voor hen was. Vandaag is het onweerlegbaar dat je vernedering was gepland.

Ousmani Dia. Ik wil niet dat het leven van je zoon 300 euro kost.

Annemie de Vel. Ik wil niet dat het leven van je zoon 300 euro kost.

Seydou de Vel. Ik wil niet dat het leven van je broer 300 euro kost.

Sanda Dia. Je wordt gezien. Je wordt gezien. Je wordt gezien.

Het doet me pijn dat ik het moet vragen. Zou dit verhaal een ander einde hebben gehad als je blank was geweest?

Wat als jij blank was geweest?

Wat als jij blank was geweest?

Ik wil in een wereld leven waar het niet nodig is om deze vraag te stellen.

Daniela M. Jerez

Meer speeches van het “Justice for Sanda Dia”-protest van 10 juni in Rotterdam
Lisa McCray: “Witte, rijke mensen blijken boven de wet te staan”
Kanea Indigo: “Als Zwart persoon in Nederland…”
Soraya Hadjar: “Een Zwarte jongen is gemarteld door witte jongens, zoals Zwarte mensen al eeuwen gemarteld worden”
Zaïre Krieger: “Twee oude vrouwtjes geleden waren we nog handelswaar”
Daniela M. Jerez: “Alleen om gezien te worden”