De opportunistische bondgenoten van Wilders

Wat een rare speculatie van Ekiz, dat er ‘politieke afwegingen’ ten grondslag liggen aan het sneven van Op1. Het was verworden tot een slecht voorbereide nieuwsshow. Het journalistiek gehalte was in een steile curve gedaald. Asociaal ten opzichte van de medewerkers, dat wel”, schreef Sepiatekst op X. Dit is een voorbeeld van hoe extreem-rechtse invloed zich in de hele samenleving verspreidt en bondgenoten verzamelt. Het is niet toevallig dat Ekiz juist nu op deze wijze speculeert, na de grote PVV-winst.

Wat hier in feite gebeurt, is een uitruil. Ekiz draagt als ‘insider’ bij aan het idee dat de NPO een “links bolwerk” is. In ruil daarvoor krijgt ze bijstand vanuit extreem-rechts: boze brieven in de Telegraaf, en misschien wel steun uit een nieuw kabinet.

Dezelfde uitruil vindt plaats in de academische wereld. Gefaalde academici steunen de laatste extreem-rechtse hype, en hopen vervolgens samenzweringsboeken te verkopen aan goedgelovige ideologen. Dit gebeurt in elke sector.

Dit is precies hoe extreem-rechts gedachtegoed normaliseert: zodra fascisten aan de macht zijn, gaan opportunisten de fascisten naar de mond praten in ruil voor invloed, geld of prestige. Dit komt juist van de mensen met een podium om te normaliseren.

Zo wordt elk instituut van binnenuit uitgehold: elke sector, of het nu rechtspraak, politie, media of onderwijs is, heeft opportunistische bondgenoten die bereid zijn alles te zeggen om maar bovenop te komen. Of ze het nu bewust doen of niet maakt daarin niet uit.

Ik denk niet dat Ekiz dit zo heeft uitgedacht, maar het is het gevolg van het pad dat ze nu bewandelt. Het hoeft ook niet expres te zijn: sommige mensen waaien van nature met alle winden mee, en dat komt hen dan goed uit.

Kijk maar in je eigen sector, of in je eigen omgeving. Wie is er opeens bereid om voorheen onbespreekbare onderwerpen aan te kaarten? Wie heeft het opeens over cancel culture in “woke”? Wie praat de machthebbers straks naar de mond?

Hoe meer fascisme normaliseert, hoe meer mensen bereid zijn delen over te nemen als het hen uitkomt. En hoe meer mensen dat doen, hoe meer fascisme normaliseert. Blijf kritisch naar jezelf kijken.

De fascistische propagandist Wierd Duk laat perfect zien hoe de wisselwerking gaat. Met direct een politieke oproep om de NPO te “saneren”.

Bo Salomons

(Dit artikel verscheen eerder als een draadje op X.)