De stakende schoonmakers hebben gewonnen!

Heel Nederland weet nu hoe belangrijk het werk van de schoonmakers is
De langste staking sinds 1933 heeft succes gehad. De schoonmakers krijgen er in twee jaar tijd 35 cent per uur bij. Ook kunnen alle schoonmakers die de Nederlandse taal niet voldoende beheersen op taalles. In juli dit jaar komt er een convenant met grote opdrachtgevers als NS, Schiphol en het UWV over hun betrokkenheid bij de schoonmakers en hun rol als opdrachtgevers.

Bestuurder Ron Meyer van FNV Bondgenoten is verheugd: “De langste staking sinds 1933 heeft in heel Nederland ogen geopend en mensen geïnspireerd. Dit is het succes van de schoonmakers die uit de onzichtbaarheid zijn getreden. Ze hebben voor elkaar gekregen wat niemand voor mogelijk hield: de grootste bedrijven gebonden aan een betere behandeling van schoonmakers.”

Schoonmaakster Judy Lock: “We hebben volgehouden en plukken nu de vruchten. Ik ben heel trots op wat we voor elkaar hebben gekregen. We hebben onze loonsverhoging, maar belangrijker: we hebben een voet tussen de deur. Iedereen weet nu dat wij er zijn. Ook de opdrachtgevers.”

Alle schoonmakers krijgen in twee jaar bij elkaar 3,5 procent structurele loonsverhoging: 1 procent per 1 juli 2010, 1 procent per 1 januari 2011, 0,75 procent per 1 juli 2011 en 0,75 procent in de vorm van een structurele eindejaarsuitkering vanaf 2011. Bijzonder is dat vakbondsleden en vooral de stakers een extraatje krijgen.

De sector stelt een bedrag beschikbaar voor vakbondswerk. FNV Bondgenoten schuift zijn deel door naar zijn leden. Die krijgen daardoor ongeveer 70 euro extra. Stakers kunnen rekenen op een extra bedrag, dat kan oplopen tot een eenmalige uitkering van 500 euro. “Heel terecht dat de stakers iets extra’s krijgen,” vindt Meyer. “Zij hebben een verbetering voor de hele sector afgedwongen, daar mogen ze voor beloond worden.”

In het cao-akkoord is ook afgesproken dat uitzendkrachten die gestaakt hebben, niet hun baan om die reden kwijt raken. Een speciale arbitragecommissie gaat daar op toezien. De cao schoonmaak geldt voor 150 duizend schoonmakers. De nieuwe cao loopt van 1 januari 2010 tot en met 31 december 2011.

Voor meer informatie zie de website van het steuncomité en voor een eerste analyse zie de weblog van Peter Storm. Later volgt een meer uitgebreide analyse van Doorbraak van de strijd van de schoonmakers en de steun die ze ontvingen.

Eric Krebbers