Dehumaniserende racistische cartoon van Jos Collignon in De Volkskrant

Onderaan vind je de volledige cartoon
Onderaan vind je de volledige cartoon

Net als Klaas Dijkhoff gisteren in Veldhoven, dacht ook Jos Collignon vandaag in De Volkskrant ‘grappig’ te moeten doen met een cartoon over vluchtelingen (zie onderaan). Maar die is op zo ontzettend veel manieren problematisch!

1. De geweigerde vluchtelingenboten en de tienduizenden doden in de Middellandse Zee zijn niet iets om ‘grappen’ over te maken.

2. De vluchtelingen worden gedehumaniseerd door hen af te schilderen als eenvormige Zwarte Pietjes, een soort diertjes met allemaal dezelfde domme uitdrukking, terwijl de witten op de Pride-boot allemaal personen zijn met verschillende gezichten en kledingstijl.

3. Collignon suggereert dat de Afrikanen allemaal homofoob zijn.

4. De homo’s op de boot zijn allemaal wit, alsof er alleen witte lgbtqai+ zijn in Nederland.

5. En zoals The Witch Casandra aanvulde op Twitter: “Er lijken ook alleen mannelijke homo’s te bestaan.”

Witte mannen die zich aanmatigen ‘grappen’ te maken over zwarte mensen in penibele situaties is al erg, nog verder gaat het wanneer anti-racisten menen dat de cartoon ook best anti-racistisch uit te leggen zou zijn. Collignon staat immers niet bekend als een racist, toch?

Maar hoe kan het afbeelden van Afrikanen als uniforme Zwarte Pietjes anti-racistisch zijn? Hoe kun je anti-racistisch bezig zijn via het reproduceren van racistische beelden? Het probleem is dat Collignon, net als wij allemaal, is opgevoed in een door en door racistische samenleving. Dagelijks reproduceren wij racistische ideeën, beelden en praktijken zonder er bewust van te zijn. We hoeven het niet eens racistisch te bedoelen. Maar we doen het wel. Vooral ook goedbedoelende witte mensen.

En waarom we dat nog steeds doen? Omdat we ons onvoldoende hebben verdiept in de geschiedenis en de werking van racisme. Omdat we daar door onze witte privileges niet toe gedwongen worden. Kortom, Collignon hoeft geen bekende racist te zijn om een objectief racistische cartoon te tekenen.

Tegen VVD-er Klaas Dijkhoff, cabaretier Rob Scheepers en cartoonist Jos Collignon zouden wij willen zeggen: hou er toch eens mee op, stelletje gevoelloze klootzakken! Het gaat hier om mensen die sterven door een hyperrepressief en racistisch migratiebeleid dat mede hier in Nederland wordt bedacht en gemaakt! Het minste dat je kunt doen is enig respect tonen voor de slachtoffers ervan!

Eric Krebbers
Mariët van Bommel

Klik op de cartoon voor een grote versie
Klik op de cartoon voor een grote versie