Donkere paspoppen als Zwarte Piet op een basisschool

Vandaag, 5 december, had ik meneer De Glopper (Locatieleider Rederijkershoeve) aan de telefoon. Zijn boodschap was dat zij niet aan stereotypering van de donkere medemens doen. En dat terwijl ze donkere paspoppen hebben aangekleed als zwarte Piet! Paspoppen die kinderen ook in de winkels zien met de boodschap: “dit is je donkere medemens”. Als je zo’n paspop aankleedt als zwarte Piet, waar ben je dan precies mee bezig? Juist Stereotypering! De reactie van De Glopper: “Onze pieten zijn niet zwart maar bruin”. Serieus? Volgens mij maakt zwart of bruin geen verschil in het feit dat je kinderen stereotypering aanleert. De Glopper: “Maar wij zetten ze niet weg in de rol van knecht.” Meent hij dit echt? Toen ik vanmorgen aan kwam werden er over het schoolplein heel hard sinterklaasliederen gedraaid met “zijn knecht staat te lachen”. Ik gaf meneer De Glopper aan dat ik vanmiddag foto’s kom maken van de poppen, omdat ik toch wel benieuwd ben hoe dit precies ligt in het maatschappelijke debat. Op dat moment werd hij bang en boos. Hij verbood mij foto’s in de school van mijn dochter te maken! Dus ik als donkere ouder mag geen foto’s maken van de sinterklaasversiering omdat ik anti-Zwarte Piet ben? De pro-Pieten hebben dit verbod niet gekregen van deze locatieleider! Ik heb meteen mijn auto gepakt en ben met een fototoestel naar de school gereden. Aangekomen zat ik dat de paspoppen verdwenen waren. Een uur ervoor waren ze er nog! Ook meneer De Glopper zelf was aanwezig. Ik heb hem een hand geschud en gevraagd of de poppen waren verwijderd. Hij bevestigde dit: “Ze zijn al begonnen met opruimen”. Echt waar? Terwijl Sint en zijn zwarte Pieten nog in het lokaal ernaast aanwezig waren? Begint de opruiming echt midden in het feest? Opnieuw vertelde hij me dat ik geen foto’s mocht maken. Nou, dat heb ik mooi wel gedaan: van een lege ruimte waar de paspoppen eerder stonden. Ik vroeg hem: “Alle kleine kinderen mogen al weken tegen deze poppen aankijken, maar de wereld mag ze niet zien? Wauw dat lijkt me iets om eens goed over na te denken! Want als men echt vond dat het allemaal niks met racisme te maken had waarom dan snel verwijderen? En als men weet dat het niet kan waarom dan wel kiezen voor deze aankleding van het feest?”

Sunita Biharie in Donkere paspoppen als zwarte piet op een basisschool (Jouwrechtvanspreken)