Logo van het Eindhovense dwangarbeidbedrijf.

De Amsterdamse Bijstandsbond heeft contact met iemand die dwangarbeid heeft verricht, georganiseerd door de gemeente Eindhoven. Doorbraak publiceert hieronder een eerste verhaal van zijn/haar ervaringen. De verhalen worden anoniem gepubliceerd. De vele intimidaties laten het niet toe dat de betrokkene onder eigen naam publiceert. Het is voor media dan ook voorlopig niet mogelijk om met hem/haar in contact te komen. Wij publiceren de verhalen vanzelfsprekend in overleg met hem/haar.

Ik zal eerst in het kort vertellen hoe ik in dit dwangtraject terecht ben gekomen.

Ik heb eerst, in het begin van 2012, een zogenaamde GWA-sollicitatietraining via het UWV gehad. Dat was twee keer een halve dag per week, en duurde zo’n vijf maanden. Mocht ik ondanks al mijn sollicitaties geen werk vinden, dan zou ik in het dwangtraject komen. Deze training was zeer amateuristisch en werd door inkomensmanagers van het UWV gegeven. Ik heb bijvoorbeeld niet eens gesprekstraining gehad, noch telefonisch, noch face to face, en ook geen rollenspel. Ze doen daar maar gewoon wat. Het geven van goede sollicitatietrainingen is een vak apart.

Het was trouwens al de vierde sollicitatietraining die ik sinds 2008 via het UWV heb gekregen. Ik zou inmiddels met gemak zelf de trainingen kunnen geven. Ik heb ook in 2008 drie maanden bij het reïntegratiebedrijf Chainworks gezeten, en moest daar door psychische klachten weg. Ik heb een zware vorm van ADD, het zusje van de bekendere ADHD. Ik heb duidelijk aan mijn inkomensmanager doorgegeven dat ik psychische problemen ga krijgen in het dwangtraject. Maar dat werd gewoon terzijde geschoven. Zelfs een brief van mijn huisarts haalde niets uit. Ik heb altijd perfect meegewerkt aan alle trajecten en cursussen die via het UWV werden gegeven en opgedrongen, hoe stompzinnig ze ook waren. Ik kwam altijd op tijd en deed mijn stinkende best. Er wordt zo vreselijk veel geld door de gemeenten verspild, dat is ongelooflijk.

De naam Trabajo werd genoemd. Maar ik kwam er dinsdag 25 september achter dat het geen Trabajo meer heette, maar Werkleerbedrijf Eindhoven, dat onder de vleugels van Ergon valt. Er werd mij verteld dat het voor drie maanden was, en dat ik dan gewoon thuis verder mocht gaan solliciteren, maar dat bleek de eerste grote leugen. Je kan voor onbeperkte tijd in het dwangtraject vastgehouden worden! In het Werkleerbedrijf worden nu onder dwang de werkzaamheden gedaan die vroeger in de sociale werkplaatsen uitgevoerd werden, maar zoals u weet is dat zwaar wegbezuinigd. Nu worden Wajongers, bijstandsmensen en schoolverlaters gedwongen tewerkgesteld. Het is gewoon stompzinnig productiewerk. En er is geen maatwerk: Robert de raketgeleerde krijgt hetzelfde traject als Anton de autist. Trouwens, de sollicitatietraining is exact hetzelfde, en wordt door dezelfde inkomensmanagers gegeven als tijdens die vijf maanden die ik begin 2012 heb moeten doorstaan.

Ik kreeg een brief van mijn inkomensmanager, waarin stond dat ik me op 25 september om 8:15 uur moest melden bij het Werkleerbedrijf Eindhoven. Ik kreeg ook een rooster mee. De eerste drie weken dinsdagochtend van 8:30 uur tot 12:30 werkcomponent (dwangarbeid), en dan van 13:00 uur tot 16:00 uur sollicitatietraining. Op woensdag van 8:30 uur tot 17:00 uur dwangarbeid. Op vrijdag van 9:30 uur tot 12:30 uur sollicitatietraining, en van 13:00 uur tot 17:00 uur dwangarbeid. Het rooster vanaf week vier: dinsdagmiddag 13:00 uur tot 16:00 uur sollicitatietraining. Woensdag 8:30 uur tot 17:00 uur dwangarbeid extern (daar kom ik later nog op terug). Donderdag 8:30 uur tot 17:00 uur dwangarbeid extern. Vrijdag 9:30 uur tot 12:30 uur sollicitatietraining.

Het UWV weigerde me er uitleg over te geven wat dwangarbeid extern precies inhoudt. Gelukkig kan ik zeer goed en snel contacten leggen, en kreeg ik de informatie van mede-dwangarbeiders die al heel lang in het dwangtraject zaten. Wat ik heb begrepen, is dat er vijf plaatsen zijn waar de dwangarbeid met behoud van uitkering plaatsvindt:
1. Productie bij de DAF.
2. Groenvoorziening van Ergon, dus schoffelen, enzovoorts.
3. Kwekerij van Ergon, dus plantjes stekken, enzovvorts.
4. Post sorteren en rondbrengen van Ergon.
5. Logistieke Diensten Acht.

Mocht ik meer te weten komen, dan zal ik dat in de toekomst zeker melden. Uiteraard worden er geen reiskostenvergoedingen betaald. Reizen is totaal voor eigen rekening. Er worden mensen tewerkgesteld die twee jaar geleden nog hartinfarcten en hartoperaties hebben gehad. Ik heb met eigen ogen de operatielittekens gezien, anders had ik het niet geloofd. Mensen met artritis, reuma, spierziekten en psychische aandoeningen, enzovoorts, enzovoorts. Zonder aanzien des persoons. Voor zover ik weet, zijn er ook geen ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekeringen. Ik heb nog nooit een bedrijf als het Werkleerbedrijf Eindhoven meegemaakt dat zoveel regels van het arbeidsrecht schendt. Not by far!

Waar je extern te werk wordt gesteld, wordt bepaald aan de hand van je postcode! Mensen in bijvoorbeeld de wijk Stratum gaan post rondbrengen, mensen van de wijk Strijp gaan de groenvoorziening in, enzovoorts. Er wordt niet gelet op lichamelijke beperkingen, dus het zou zomaar kunnen zijn dat iemand met zware hooikoorts de groenvoorziening of de kwekerij ingaat. Over pure willekeur gesproken. En iemand met zware reuma kan bijvoorbeeld staand zwaar productiewerk gaan doen. Bij een dame met spierziekten was dat het geval. Ik kende haar nog van de sollicitatietraining van begin 2012. Ze was fysiek en psychisch gebroken. Het was totaal niet meer de dame die ik kende. En hups, gewoon voor de tweede drie maanden het dwangtraject in.

Het horrorscenario dat ik hier vertel, is pure werkelijkheid en geen fictie. Dit is Nederland anno 2012. Maar het gaat al jaren zo, door het hele land. En ik ben nog maar net begonnen met vertellen, het wordt nog veel erger. Ik ben nog nooit eerder overspoeld met zoveel bedreigingen, leugens, halve waarheden en andere ongure praktijken door de gemeente Eindhoven als in de afgelopen week.

Hier begint mijn dagboek:

Dinsdagochtend 8:15 uur melden bij de receptie. We zouden met een nieuwe groep dwangarbeiders, zo’n 20 mensen, een rondleiding van een zogenaamde werkmeester krijgen. Daar kwam niets van terecht. We kregen een kluisje met een elektronisch slot, nieuwe code invoeren, en je spullen opbergen. Er werden ons werkschoenen beloofd, want dat is immers verplicht in Nederland in iedere productie- en magazijnomgeving, en hier is sprake van beide. Maar wat blijkt? Er worden geen werkschoenen gegeven. Niemand had werkschoenen aan, ook de groepen dwangarbeiders niet die er al langer zaten. We werden meteen aan het werk gezet, na eerst een hoop bedreigingen te hebben aangehoord over korten van de uitkering als je je niet aan de regels hield. Ik ben bij het aantal bedreigingen dat die dag gegeven werd – zowel in woord als geschrift – de tel kwijtgeraakt. Zeker tientallen keren. De carrousel van terreur en intimidatie was begonnen en ging de hele dag door.

Er lopen standaard twee tot drie bewakers van Securitas rond en er hangen camera’s. Het fotograferen of video-opnamen maken met digitale camera’s of gsm is strikt verboden op straffe van een korting op je uitkering of helemaal geen uitkering meer krijgen. Daarom zijn er ook zeer weinig foto’s van het Werkleerbedrijf op internet te vinden. We worden door de bewakers en werkmeesters de godganse dag in de gaten gehouden. De werkmeester heeft net als in gevangenissen een centraal hoog punt waarop je 180 graden en totaal uitzicht op de werkvloer hebt.

Het is de hele dag op eieren lopen, bang om iets fout te doen, want sancties worden heel snel gegeven. Het normale recht gaat ervan uit dat iemand onschuldig is tot het tegendeel wordt bewezen. Maar bij het werkleerbedrijf is het andersom: je bent schuldig totdat je honderd procent je onschuld kunt bewijzen, en dan nog is de afloop niet zeker. Gedetineerdee hebben veel meer rechten dan dwangarbeiders in het werkleerbedrijf, en hoogstwaarschijnlijk worden ze ook veel beter behandeld.

Ik begon met schroefjes draaien in een soort ronde metalen schijf met een gat middenin, voor het bedrijf BBV Service Best uit Rotterdam. Ik hield er kapotte vingers aan over. Een ander groepje was M&M’s aan het inpakken. De Marsfabrieken zijn een grote klant van het Werkleerbedrijf, en ik zag zakken Twiks, Mars, Milkyway, Snickers, enzovoorts, in grote aantallen langskomen.

Tijdens de pauze liepen er minimaal twee bewakers met ons mee, en als de pauze afgelopen was, dan gaven ze dat aan, en dreven ons naar binnen toe.

13:00 uur. De sollicitatietraining. Eerst moesten we een zogenaamde vage huisregellijst ondertekenen. Weigeren betekent geen uitkering, ik heb er expliciet naar gevraagd. De sollicitatietraining werd door exact dezelfde inkomensmanagers gegeven die ik al kende van begin 2012. Ook de lesstof is exact hetzelfde. Om 13:15 uur een opstootje, of beter: zware opstoot, want iemand werkte onvoldoende mee en dreigde eruit gezet te worden en zijn uitkering kwijt te raken. Zo was de toon gezet. Nadat hij zwaar bakzeil haalde en excuses had aangeboden, mocht die persoon bij de gratie Gods blijven. De schrik zat er toen bij de rest goed in. Ik heb ook nog nooit zoveel onzin als tijdens die training gehoord. Maar keiharde meningen gebaseerd op feiten moet je echt voor je houden. Het is voor het behoud van je inkomen levensgevaarlijk om je opinie te veel te ventileren.

De mate van zelfbeheersing die je moet opbrengen om er redelijk schadevrij door te komen is bijna bovenmenselijk. Ik heb een voordeel: ik heb mijn sollicitatiehuiswerk voor de komende maanden al gedaan, want ik pak gewoon mijn spullen van de sollicitatietraining van begin 2012 tevoorschijn. Die zijn immers exact hetzelfde.

Woensdag 26 september: de hele dag van 8:30 uur tot 17:00 uur dwangarbeid. Weer schroefjes indraaien, en later op de dag “chef lege dozen”, zoals ik dat noem. Ik moest lege dozen vouwen, en anderen vulden die met Marsen en ander snoepgoed van de Marsfabrieken. Uiteraard weer de nodige bedreigingen over stopzetten van uitkeringen, enzovoorts. Die dreigementen staan ook op de grote informatieschermen: je zal het maar per ongeluk vergeten! Ook moest ik fietstrappers inpakken.

Vrijdag 28 september van 9:30 uur tot 12:30 uur sollicitatietraining. Daar heb ik alles al over gezegd. Drie uur onzin aanhoren. Daarna van 13:00 uur tot 17:00 uur dwangarbeid. Ditmaal stickers op Marsen plakken en die dan in dozen doen, de hele dag.

Zeer geestdodend werk. Gelukkig houd ik met humor de moed erin. En laat ik mijn collega-dwangarbeiders een beetje lachen.

Eerder tekenden Doorbraak en De Bijstandsbond de ervaringen op van dwangarbeiders in onder meer Amsterdam, Leiden en Den Haag.


 1. Deva Daniël Luysterburg # 1 
  6 jaar geleden

  Ik heb bezorgde mails gestuurd naar Mars (contactformulier invullen op http://www.mars.com), Ergon en de wethouder van de gemeente Eindhoven. Ik kon geen informatie vinden van BBV Service Best uit Rotterdam, weet iemand daar een contactadres van?
  Wat ik niet goed begrijp is waarom zo veel mensen zich zo laten vernederen. Is het zo moeilijk om je collectief of individueel ziek te melden, of om desnoods een wethouder het ziekenhuis in te schoppen? Kom tot jezelf, je laat je toch niet tot slaaf degraderen?

 2. Vilseledd # 2 
  6 jaar geleden

  “Gelukkig houd ik met humor de moed erin. En laat ik mijn collega-dwangarbeiders een beetje lachen.”

  Gevoel voor humor is goed, maar in dit geval volkomen misplaatst. Ik zou ziedend worden en ogen niet sparen.

  “Wat ik niet goed begrijp is waarom zo veel mensen zich zo laten vernederen.”

  Ik ook niet. Een beetje een stok achter de deur, zoals het systeem, dat men in Heerlen opgezet heeft, is niet slecht, maar dit is regelrecht mensen vernederen en doet aan een bepaalde periode een paar jaar voor die gortdroge zomer van 1947 denken.

  “Is het zo moeilijk om je collectief of individueel ziek te melden, of om desnoods een wethouder het ziekenhuis in te schoppen?”

  Natuurlijk; dan MOET je vechten!

 3. Eric # 3 
  6 jaar geleden

  ” Een beetje een stok achter de deur, zoals het systeem, dat men in Heerlen opgezet heeft, is niet slecht.”

  Dan ben je zeker zelf niet werkloos?

  Wat is dat toch met al die mensen die maar praten over wat meer of wat minder dwang op de onderklasse? Wat zijn dat voor een mensen die met goedbetaalde banen stokken achter de deur zitten te verzinnen voor de meest berooide mensen in de samenleving?

  Als er al dwang uitgeoefend moet worden, dan op de mensen die de crisis veroorzaakt hebben en hem gebruiken om de welvaart te herverdelen van onder naar boven.

  Stokken achter de deur (die dus potentieel ingezet kunnen worden) zijn voor mensen aan de onderkant sowieso een bedreiging van hun bestaanszekerheid, want raak je je bijstand kwijt dan rest je niets meer dan uiteindelijk dakloosheid en honger. Onacceptabel dus!

 4. Vilseledd # 4 
  6 jaar geleden

  “Een beetje een stok achter de deur, zoals het systeem, dat men in Heerlen opgezet heeft, is niet slecht.” – Dan ben je zeker zelf niet werkloos?””

  Ik zou aan cognitieve dissonantie lijden, wanneer ik dit goed zou vinden, wanneer ik werkloos was, en slecht, wanneer ik het niet was. Dat sommige mensen niet thuis solliciteren en dat ze zelf aangeven, dat ze op deze wijze dat wel weer oppakken, lijkt me niet slecht. Dwangarbeid, zoals in Leiden, Eindhoven en andere plaatsen, waar mensen met domme opdrachten worden beziggehouden, is verwerpelijk, zet geen zoden aan de dijk en gaat, wanneer we niet oppassen, over in echte, voor de opdrachtgever zinvolle, dwangarbeid.

  “Als er al dwang uitgeoefend moet worden, dan op de mensen die de crisis veroorzaakt hebben en hem gebruiken om de welvaart te herverdelen van onder naar boven.”

  Dat is in de slachtofferrol schieten. Uiteraard zijn er allerlei externe factoren, die je werkloosheid veroorzaken, maar zo’n 90% vindt wel werk in Nederland.

  “Stokken achter de deur (die dus potentieel ingezet kunnen worden) zijn voor mensen aan de onderkant sowieso een bedreiging van hun bestaanszekerheid, want raak je je bijstand kwijt dan rest je niets meer dan uiteindelijk dakloosheid en honger.”

  Dat is de natuurlijke situatie. De bijstand is er als een kunstmatige beschermende schil omheen gelegd. Wanneer je geen stokken achter deuren wenst, dan zeg je feitelijk, dat een uitkering een vanzelfsprekendheid is en een gemeente niets van haar cliënten mag vragen.

 5. Eric # 5 
  6 jaar geleden

  Het gaat niet om een “slachtofferrol” of “een natuurlijke situatie”, maar om de vraag of je bereid bent een serieuze analyse te maken van de crisis, en van wie er in die context wie tot wat dwingt.

  Feit is dat er een gigantische wereldwijde herverdeling plaatsvindt van welvaart van onder naar boven, en dat beleidsmakers dat mogelijk maken door onder meer belastingen voor de rijken te verlagen en de armen te dwingen steeds rottiger en slecht betaalde baantjes te accepteren op straffe van dakloosheid en honger (je “stok achter de deur”).

  Daarom verzetten wij ons tegen elke stok echter elke deur. Dat mensen aan de onderkant het uiteindelijk fijn zouden vinden om gedwongen te worden is iets wat mensen die hen dwingen maar al te vraag willen denken, helaas.

  Dakloosheid en honger een “natuurlijke situatie” met de bijstand als “kunstmatige schil”? Het kapitalisme met al zijn miserabele gevolgen is geen “natuurlijke situatie” maar een door mensen geschapen en in stand gehouden onderdrukkings- en uitbuitingssysteem. Armoede is – net als zijn tegenhanger rijkdom – een sociaal fenomeen dat we ‘simpelweg’ zouden moeten afschaffen.

 6. Vilseledd # 6 
  6 jaar geleden

  “Het gaat niet om een “slachtofferrol” of “een natuurlijke situatie”, maar om de vraag of je bereid bent een serieuze analyse te maken van de crisis, en van wie er in die context wie tot wat dwingt.”

  Ik zeg ook nergens, dat dat het onderwerp is, dus gaat het er niet over. Lopende de discussie zie ik bepaald slachtofferrolgedrag. “Ze”, de ‘dikkoppen’, de ‘graaiers’ en noem maar op zul jij niet kunnen veranderen en dat soort mensen zullen er altijd zijn. Daar moet je je leven niet door laten bepalen, maar je moet ondanks die gekke ‘banenplannen’ en ‘sollicitatietrainingen’, die nergens op slaan, uiteraard wel je best blijven doen iets van je leven te maken. Wanneer mensen dat niet doen, maar in plaats daarvan wat gaan zitten klagen, dan schieten ze in een slachtofferrol.

  “Daarom verzetten wij ons tegen elke stok echter elke deur. ”

  Uitkeringen zonder verplichtingen zijn geen lang leven beschoren. De staat bezwijkt onder de uitkeringslasten en de door jou zo gewraakte natuurlijke situatie keert vanzelf terug.

  “Het kapitalisme met al zijn miserabele gevolgen is geen “natuurlijke situatie” maar een door mensen geschapen en in stand gehouden onderdrukkings- en uitbuitingssysteem.”

  Het lijkt wel of ik de Deutsche Fernsehenfunk heb afgestemd en je alles marxistisch aan het kleuren bent. Het kapitalisme is ook de natuurlijke situatie; kapitaal is namelijk een productiefactor en omvat alle goederen, die nodig zijn voor de productie van uiteindelijk te consumeren goederen. Geholpen door de staat echter konden sommige bedrijven uitgroeien totdat wat jij beschrijft, maar dat is geen kapitalisme, maar corporatisme. Kapitalisme is de slager op de hoek; corporatisme zijn de grote oliemaatschappijen, banken, ICT-bedrijven, kortom alle bedrijven, die enige overheidsbescherming genieten en dus inderdaad niet meer de natuurlijke situatie weerspiegelen. Grote banken mogen bijvoorbeeld niet failliet gaan. Het echte probleem is dus niet de bedrijvigheid (dat zou ook vreemd zijn), maar de overheid, die haar takenpakket ten koste van hoge belastingen en dus werkloosheid steeds uitbreidt.

  “Armoede is – net als zijn tegenhanger rijkdom – een sociaal fenomeen dat we ‘simpelweg’ zouden moeten afschaffen.”

  Armoede kun je niet afschaffen; stel we geven iedereen hetzelfde startkapitaal, dan zal de een het erdoor jassen en e ander het verstandig inzetten. Je kunt iemands karakter niet veranderen door beleidsmaatregelen. Armoede is een prikkel om dingen tot stand te brengen en maakt creatief. Waar ik me tegen verzet, is de overheid, die het eerst onmogelijk maakt voor iedereen werk te vinden en vervolgens aanstuurt op dwangarbeid; dat is geen kapitalisme, maar fascisme. Dat wil niet zeggen, dat ik tegen verplichtingen ben in de bijstand, maar nog liever zie ik het hele bijstandscircus verdwijnen en dat we de handen uit de mouwen steken en weinig belasting betalen, zoals nog in de jaren 50.

 7. Sjuul van Dissel # 7 
  6 jaar geleden

  Komt, enigszins aangevuld, van: http://stanvanhoucke.blogspot.nl/2012/10/deskundigen-3.html#comment-form
  In antwoord op @Vilseledd
  En dan heeft Fennema http://www.volkskrant.nl/vk/nl/11204/Meindert-Fennema/article/detail/3334137/2012/10/19/Meindert-Fennema-Lange-leve-Ronald-van-Raak.dhtml het alleen nog maar over insiders in de bestuurderswereld. Er zijn massa’s mensen die de gevolgen van hun verzet tegen die schoften aan den lijve ondervinden, inclusief hun gezinnen die meestal uiteen vallen door onvoorstelbare financiële misère. Als prooi dienen voor een nieuw opgezette industrievorm. Van advocatenkantoren met rechtshulp op maat voor deze onverlaten tot en met malafide uitzendbureau’s reïntegratiebureau’s en ook jeugdhulp voor de in de verdrukking geraakte kinderen tot aan de halfvolwassen leeftijd. Wat in die dienstverlenende branch omgaat wordt geprobeerd te verhalen op degenen die in het afvalputje terecht zijn gekomen van de gemeentelijke socialediensten, die maar voor het behoud van hun uitkering via een integratieproject bij die gemeente aan de slag moeten, een soort van werkstraf voor onbewezen goede daden op de arbeidsmarkt. In ons hypocrietenland moet je naar de randen van het internet om daar de verslagen en reportages te kunnen lezen van wat zich in die reïntegratiewereld op bijstandsniveau afspeelt. Dwangarbeid en onderdrukking, en massaal onrecht ten bate van de goegemeente die zwijgzaam dit onrecht duld zolang het niet hen zelf overkomt. Als het hen onverhoopt wel overkomt zijn zij net zo monddood en merken we er ook niks van. Daar horen we Ronald van Raak dan ook niet over mekkeren, nee in tegendeel, zijn SP geeft maar mondjesmaat tegengas tegen deze misstanden. Alles onder het mom van goeie bedoelingen betreffende de participatie van wie zogenaamd uit de arbeidsmarktboot is gevallen of zoiets. Kijk bijvoorbeeld hier eens naar: http://www.doorbraak.eu/?cat=53 Als de bestuurderselite elkaar al afmaakt zoals Fennema aankaart hoe moet het er in de ambachtswereld van de arbeiders tot uiteindelijk op het bijstandsniveau dan al niet toegaan! Maar dan is de volkskrant niet thuis, is reageren niet mogelijk. Om zulke excuses van Fennema zit natuurlijk alleen de linkse bestuurderselite die zich onvrijwillig heeft gecorrumpeerd verlegen. Zij willen ook een vangnet [‘ook’ een vangnet voorzover zij in hun eigen sprookjes geloven uiteraard] voor als het uit de hand loopt met het koorddansen op het slappe koord van hun ‘deskundig’ geweten in een bestuurdersfunctie. Het neoliberalisme is rot tot op het bot. Hun verdedigers verdienen de werkstraf die zovelen steeds meer monddood maakt. ‘Journalisten’ als Jeroen Pauw en Paul Witteman wanen zich medeverantwoordelijk voor het bestuur van ons land. Wat beware ons voor dergelijke volksmenners die bijvoorbeeld ook een Meindert Fennema in zijn rol als columnist van de volkskrant op een pauwenwittemanstroon hijst. Wat? In elk geval niet de elite.

 8. Eric # 8 
  6 jaar geleden

  Hoi Vilseledd,

  Ik vrees dat we het niet eens gaan worden. Ik plaats mezelf in een linkse traditie van strijd van onderop. Jij lijkt eerder in een libertarische traditie te staan, met een sociobiologische rechtvaardiging. Volgens jou zijn kapitalisme (die oorlog van iedereen tegen iedereen) en armoede “natuurlijke” toestanden, en de bijstand “een kunstmatige schil”. Mensen zouden ‘van nature’ ook lui en asociaal zijn, zo suggereer je door te stellen dat de staat failliet zou gaan als er geen druk zou zijn op werklozen om een betaalde baan te vinden. Dat mensbeeld deel ik niet. Alle mensen die ik ken willen zich op de een of andere manier nuttig voelen, iets doen voor anderen. Maar dat is niet hetzelfde als een betaald klotebaantje vervullen, vaak juist niet.

  Wat je onvoldoende lijkt te begrijpen dat er in het kapitalisme – een systeem dat we met z’n allen helaas iedereen dag weer gedwongen worden te reproduceren – een logica zit, een logica die de armen armer en de rijken rijker maakt. Die logica zorgt ervoor dat de druk op werklozen om shitbaantjes aan te nemen groeit, van jouw “stok achter de deur” richting dwangarbeid en verder. Tenzij we daar tegen strijden, niet alleen tegen die dwangarbeid, maar tegen alle dwang en het hele systeem. Dat is dus geen slachtofferrol, maar een strijdhouding.

 9. Pieter # 9 
  6 jaar geleden

  Wat een ziek artikel is dit.
  Dwangarbeid, suggestieve verwijzingen naar kampen waar je je leven niet zeker bent, bewakers die je naar binnen “drijven”.
  Je hoeft niet te komen, maar dan loop je het risico je uitkering te verliezen…natuurlijk meneer, u bedreigt mij !
  En ook: “er worden mensen tewerkgesteld die twee jaar geleden nog hartoperaties gehad hebben” Kennelijk mensonterend te verwachten dat zo iemand uberhaupt nog ooit arbeid verricht??? Nou ja: ik heb meerdere collega’s die na een paar maanden al weer aan de slag waren…….

  Teneur van dit artikel:
  Je hand ophouden is een Recht! en laten we het als samenleving vooral niet wagen om van deze mensen te vragen voor hun geld te werken, en al helemaal geen geestdodend productiewerk, dat moeten anderen maar doen…..
  Nee inderdaad….natuurlijk had u duidelijk aan uw inkomensmanager doorgegeven dat u psychische problemen zou gaan krijgen in dit dwangtraject!

 10. jeroen # 10 
  6 jaar geleden

  Pieter, je geeft zo`n typische redenering, die je helaas veel tegenkomt. Je reactie zegt in feite: je moet maar accepteren dat je shit arbeid moet doen, dat moeten we allemaal. Dat deze dwangarbeid NOG erger is omdat je geen arbeidsrechten hebt en dus overgeleverd bent aan de willekeur – nog meer dan als je werkt voor een baas die je een loon betaalt en zich officieel aan arbeidsrechten moet houden – lijkt je niet te willen snappen. Je lijkt verblind door het ‘werken moet – hoe dan ook’ adagium. Waarom krijgen deze dwangarbeiders niet een gewoon loon met arbeidsrechten?

 11. pieter # 11 
  6 jaar geleden

  Beste Jeroen

  Allereerst je opmerking dat deze dwangarbeid NOG erger is (dan wat?) omdat je geen arbeidsrechten hebt en DUS overgeleverd bent aan willekeur: die logica ontgaat me volledig.
  Hoezo geen arbeidsrechten? worden de arbeidstijden niet in acht genomen? zijn de veiligheidsregels (arbo) niet van toepassing? en hoezo ben je DUS overgeleverd aan willekeur?
  En welke willekeur is dat dan?
  Leg dat nou eens inhoudelijk en niet kretologisch en tendentieus (dwangarbeid, bedreigingen, bewakers “die de mensen naar binnen drijven”) uit.

  Volgens mij is het zowel voor de samenleving als voor het individu beter als mensen een ritme/structuur in hun leven houden, in sollicitatieprogramma’s zitten (en dus bewust bezig zijn met het zoeken naar werk) etc.. En nee, dat is misschien niet altijd even leuk (maar er zijn veel soorten werk die dat ook niet altijd zijn), en ja, ik vind dat je dat wel degelijk van mensen mag vragen als daar een financiele uitkering van diezelfde samenleving tegenover staat.

 12. Vilseledd # 12 
  6 jaar geleden

  “Hoezo geen arbeidsrechten? worden de arbeidstijden niet in acht genomen? zijn de veiligheidsregels (arbo) niet van toepassing? en hoezo ben je DUS overgeleverd aan willekeur?”

  Dat is wel zo. In veel van die uit-de-uitkering-pest-projecten, waar bijstandsgerechtigden ‘werknemersvaardigheden’ moeten opdoen, heersen ongezonde en regelrecht gevaarlijke toestanden. Men probeert uit, hoe ver men kan gaan. Feitelijk hebben de mensen de genoemde rechten, maar durven er geen gebruik van te maken of maken de fout bij de tegenpartij juridisch advies in te winnen. Een bewakingsaap of typgrietje op zo’n project zal altijd zeggen, dat het volgens de regels is, al is het nog zo krom.

  Waarom zou ‘dwangarbeid’ tendentieus zijn. Waarschijnlijk ben je zo geïndoctrineerd door de eufemismen, dat je die als normaal bent gaan beschouwen. Er is sprake van arbeid en van dwang. Dwang + arbeid = dwangarbeid. Je bent er vast niet van op de hoogte, dat er een complete bedrijfstak zich ermee bezighoudt, hoe ambtelijke organisaties en het grootbedrijf ongemakkelijke waarheden als ‘positief’ verkoopt. Heb je al eens een vertragingsmededeling van de NS van 1985 naast een van nu gelegd. In 1985 had de trein gewoon vertraging; tegenwoordig ‘vertrekt die over vijf minuten’. Waarschijnlijk ben ik een van de weinigen, die vindt, dat een trein eerst moet binnenkomen om te vertrekken. De oorzaak: een communicatiebureautje, dat dat heeft uitgedacht. Dat zit ook achter “werknemersvaardigheden”, “talent werkt” en andere Newspeak.

 13. Eric # 13 
  6 jaar geleden

  Pieter, wat een nare manieren hou jij erop na: iemands ervaringen en beleving afdoen als “ziek artikel”. In je tweede reactie stel je een aantal vragen, die ik ondanks je agressieve toontje zal proberen te beantwoorden:

  “Hoezo geen arbeidsrechten? worden de arbeidstijden niet in acht genomen? zijn de veiligheidsregels (arbo) niet van toepassing? en hoezo ben je DUS overgeleverd aan willekeur?”

  Inderdaad, bij werkende werklozen doen gemeenten meestal niet aan arbo-regels, daar zijn inmiddels al zoveel voorbeelden van (geen stofkapjes krijgen, bv). Het zijn immers geen ‘werknemers’, en protesteren heeft geen zin, en als je het al probeert dan loop je het risico je uitkering kwijt te raken. Dat hangt inderdaad af van de willekeur die gemeenten, en de medewerkers van de gemeenten.

  “Leg dat nou eens inhoudelijk en niet kretologisch en tendentieus (dwangarbeid, bedreigingen, bewakers “die de mensen naar binnen drijven”) uit.”

  Ik denk dat de auteur gewoon feitelijk verslag heeft gedaan, en dat jij juist “kretologisch en tendentieus” schrijft, jegens werklozen wel te verstaan. De intimiderende sfeer die de auteur weergeeft, zie je steeds terug komen in de verschillende steden waar werklozen aan de dwangarbeid gezet worden. Lees bijvoorbeeld dit dossier over Leiden: http://www.doorbraak.eu/?p=9870 of dit Amsterdamse verhaal: http://blogger.xs4all.nl/bijstbnd/archive/2011/01/13/639236.aspx

  Wat ik echt zat ben is: dat gepraat over dat mensen in de bijstand “iets moeten terugdoen”. Nee, zo werkt het niet. Werklozen hebben ook altijd belasting betaald en meegeholpen aan het in stand houden van een vangnet voor ons allemaal. Dat je daar dan op een gegeven moment gebruik van maakt is je goed recht. Iedereen heeft al “iets teruggedaan” wanneer ie werkloos wordt. Het hele gepraat over “iets terugdoen” is gewoon de ideologisch verpakking van een offensief om werklozen goedkoop in te kunnen zetten in het arbeidsproces, vaak voor bedrijven die al miljoenenwinsten maken, zoals in Leiden onder meer Albert Heijn, Lidl, Action, Aldi en C1000.

  Het groeiende aantal dwangarbeidprojecten in Nederland ondermijnt het complete loongebouw: steeds meer werkgevers nemen geen nieuwe werknemers (die immers rechten en een minimumloon verdienen) meer aan, maar halen gewoon een paar van die gratis/goedkope ‘werklozen’. Datzelfde zie je gebeuren in de ons omringende landen.

  Het probleem is dat gezagsgetrouwe mensen zoals jij al beginnen te roepen en hetzen (“hand op houden”) voordat ze weten hoe de vork werkelijk in de steel zit, en dat je daarmee het beetje verzet van werklozen wat langzaam begint te komen bemoeilijkt. En daarmee snijdt je jezelf op den duur mogelijk ook in eigen vlees: als jij straks door de crisis onverhoopt ook werkloos wordt en merkt dat je vroegere baan daarna vervuld gaat worden door goedkope ‘werklozen’.

 14. Condor # 14 
  6 jaar geleden

  Ik ben de schrijver van het bovengenoemde artikel.

  Eric snapt het helemaal!!

  Heel simpel, als je in Eindhoven schoolverlater bent angeacht je opleiding, of je baan kwijt geraakt hebt, en je WW uitkeringsperiode is verlopen, dus de bijstand in raakt, dan wordt je te werk gesteld. Bijstand is werkkamp!!!!!

  Er is geen C.A.O., geen vakantiedagen, geen ongevallenverzekering reiskostenvergoeding, kinderopvang, niks. Ook geen veiligheidskleding zoals werkschoenen, dat bij iedere produktie/magazijn/ afdeling verplicht bij de arbowet is!!Bedrijgingen en intimidatie de hele dag door. Mensen die uit frustratie, met messen gaan zwaaien. Het is allemaal aan de orde geweest.

  Er werkte een man naast me in het werkkamp, die 32 jaar onafgebroken gewerkt had, hij was meen ik 53 jaar. Heeft dus zijn hele leven braaf premies en belastingen betaald, en wordt nu dus gewoon net als de rest, gestript van al zijn rechten.

  Ook zit er een man die een klein bouwbedrijf had gehad met minimaal 5 mensen in dienst. Hij zei: ik heb in mijn 30 jaar, miljoenen euro`s aan de overheid betaald, premies, omzetbelasting, verzekeringen, loonbelastingen etc etc. Hij werkte minimaal 80 uur in de week. En nu word ik als dank in een werkkamp gestopt!! Zijn bedrijf was failliet gegaan door de crisis, en ziekte. Hij heeft een hartinfarct gehad, hij liet me de littekens van zijn operaties zien.

  Ik zeg altijd voor de mensen die voor dwangarbeid zijn: kijk uit wat je wenst!!!!

  Een ongeluk zit in een klein hoekje en niemand is zeker of die zijn of haar baan behoudt en snel een nieuwe baan kan vinden. Of hun bedrijf blijft bestaan. Faillisementen zat tegenwoordig.

  Er zat ook een dame bij mij in de groep, die oorlogsvluchteling was. Ze kwam uit Ruanda, en haar hele familie op haar zus na, waren op beestachtige wijze, met kapmessen, levende verbrandingen etc afgeslacht. Hups gewoon dwangarbeid hier in Eindhoven.

  Ook mensen met spierziektes, licht gehandicapten, Wajongers etc worden niet gespaard.

  Dus bedenk heel goed als je als een kip zonder kop begint te kakelen, dat iedereen, risico loopt, op zo`n dwangtraject in Nederland.

  Het is landelijk!!!!!!

  Moet wegens dreigende ongekende sancties onder schuilnaam publiceren en schrijven.

  Groetjes Condor

 15. Condor # 15 
  6 jaar geleden

  Er komen binnenkort nog meer publicaties van mij!!

  Dwangarbeid week 2 en week 3. Lees en huiver.

  Het is werkelijkheid en geen fictie. Helaas.

  Ook blaas ik de verhalen niet op. Maar zwak ze ook niet af.

  Het trieste is dat tientallen miljoenen mensen in de tweede wereldoorlog hun leven hebben gegeven, of onvoorstelbare ontberingen hebben moeten doorstaan, om dit soort praktijken voor eens en altijd te stoppen!!

  Kennelijk is het collectieve geheugen van de mensheid zo kort, dat na minder dan 60 jaar alles vergeten is!!

  Let wel dit soort dwangtrajecten zijn al vanaf begin 2000 aan de gang. En nu neemt het monsterlijke proporties aan.

  Hitler begon aan het beginperiode van zijn macht begin jaren 30, ook met gedwongen tewerkstelling van werkelozen en andere zwakkeren van de samenleving. Op een zelfde manier zoals nu in Nederland gebeurd. Daarna is zoals de meeste mensen weten, het helemaal uit de hand gelopen.

  Familie van mij heeft in arbeitslagers in Nazi Duitsland gezeten, en zijn er door een wonder levend vanaf gekomen. Maar dan ook maar net. Mijn oom een grote kerel, was nog maar 40 kilo, toen hij werd vrijgelaten. Heb zijn verhaal gehoord, 1 van de weinige keren dat hij daar over sprak.

  Ik beleef dus een dejavu!!

  Want de dwangarbeid in Nederland gaat ook steeds verder in intensiviteit , hevigheid en hardheid.

  Maar ik blijf een roepende in de woestijn, de meeste mensen in Nederland, samen met de overheid en politieke partijen, op de SP na, vinden het de normaalste zaak van de wereld.

  Todat ze zelf erin belanden:)

  Zo lang ik leef en adem zal ik hiertegen blijven strijden.

  Groetjes Condor

 16. Vilseledd # 16 
  6 jaar geleden

  “Het trieste is dat tientallen miljoenen mensen in de tweede wereldoorlog hun leven hebben gegeven, of onvoorstelbare ontberingen hebben moeten doorstaan, om dit soort praktijken voor eens en altijd te stoppen!”

  Helaas begint die generatie politici uit te sterven en hebben we alleen nog maar babyboomers en leden van de patatgeneratie aan het roer. Die zijn grootgebracht in een overdekte wereld en weten niet eens wat nat worden is, laat staan oorlogsontberingen. Ik zat gisteren nog in het boek van de helaas overleden Viktor Farkas te lezen, Mythos Informationsgesellschaft. Hoe het in Amerika is, dat kunnen de meesten zich helemaal niet voorstellen. Mensen gaan met luiers om naar het werk, omdat ze van hun baas niet naar de WC mogen. Hier in callcenters moet je het ook al verantwoorden.

  “Maar ik blijf een roepende in de woestijn, de meeste mensen in Nederland, samen met de overheid en politieke partijen, op de SP na, vinden het de normaalste zaak van de wereld.”

  Ze kunnen het zich echt letterlijk niet voorstellen. De media (nieuwsmedia, maar ook soaps) slagen er zo goed in een succesverhaal van de ‘Amerikaanse droom op een Hollandse fiets’ in stand te houden, dat zelfs de gedachte om eens te onderzoeken, of het niet anders is, niet bij de kijker opkomt.

  “Todat ze zelf erin belanden.”

  Maar dan houden ze waarschijnlijk uit schaamte hun mond.

  Ik ben benieuwd, waarmee je straks komt

 17. Vilseledd # 17 
  6 jaar geleden

  “Heel simpel, als je in Eindhoven schoolverlater bent ongeacht je opleiding, of je baan kwijt geraakt hebt, en je WW uitkeringsperiode is verlopen, dus de bijstand in raakt, dan wordt je te werk gesteld. Bijstand is werkkamp!”

  Dat doet Heerlen ook. Judith Philips zat laatst doodleuk aan een jongen te vertellen, dat hij terug naar school moest, dat bij de DUO wordt nagevraagd, of je nog recht hebt en dat het uitsluitend ‘recht’ hebben op een lening ook als recht geldt. Kortom: je wordt gedwongen om te lenen, terwijl iedereen weet, dat lenen slecht is en dat in dit geval de roverheid nog aan je verdient ook. Rond 2001, met het stelsel Bos, werd ‘beloofd’, dat de rente gematigd zou worden wegens het wegvallen van het belastingvoordeel. In 2010 echter, mijn laatste afbetalingsjaar, betaalde ik 4,17% rente.

 18. Condor # 18 
  6 jaar geleden

  Hoi Vilseledd,

  Helaas begint die generatie politici uit te sterven en hebben we alleen nog maar babyboomers en leden van de patatgeneratie aan het roer.

  Daar heeft u een heel sterk punt!!

  Ze weten niks af van de geschiedenis, daarom worden dezelfde fouten nu weer gemaakt.

  Toevallig mag ik me rustig expert noemen, over het opkomend fascisme en Nazi Duitsland.
  Mede door het horrorverhaal van mijn oom in het arbeitslager, heeft mijn interesse over dit onderwerp gewekt, en heb vreselijk veel erover gelezen, en documentaires en films over gezien. Meer dan goed voor me is.

  In Nederland heerst een opkomend fascisme. Dan heb ik het niet over dwangarbeid alleen.
  De mate waarin de overheid haar burgers bespioneerd, begint zeer ernstige vormen aan te nemen. Dus ook de gewone werkende man heb ik het over. Er komt steeds verdergaande wetgeving om dit mogelijk te maken. Nederland hoort nu dik bij de top 10 van de wereld, betreft spionage op haar eigen burgers.

  Nog een overeenkomst met een fascistische staat, zijn verhullend taalgebruik, machtsmisbruik op grote schaal, stigmatisering van bepaalde bevolkingsgroepen. Gebroken verkiezingsbeloftes en spionage en corruptie. Uiteraard komen daar uitbuiting en dwangarbeid etc bij.
  En niet te vergeten, de macht van de staat vergroten, en die van haar burgers verkleinen.

  Dat wordt meestal met een economisch sausje overgoten de crisis, Hitler deed dit ook. En uiteraard de dreiging, niet te vergeten, nu is dat het terrorisme, in nazi duitsland waren dat de Joden, en de omringende landen. Het verhaal moet aan het volk immers verkocht worden!! En helaas lukt ze dat uitstekend.

  Zie steeds meer overeenkomsten, met het opkomend facisme in begin jaren 30 in Nazi Duitsland. Dezelfde strategieen en taktieken. Dat baart me ernstig zorgen. Het wordt stiekem en geniepig gedaan.

  Zo`n figuur als Pieter op mail#9 is niet slim genoeg om dat te doorzien, en heeft al die leugens als zoete koek geslikt. Helaas zijn er heel veel Pieters!! Hun verhalen zijn ook allemaal hetzelfde, heb je er een gelezen, dan heb je ze allemaal gelezen:) Geloof me heb, er al duizenden van gelezen. Een maandje dwangarbeid, zal mischien hun intelligentie een beetje doen opkrikken, ik betwijfel het. Maar dan weten ze in ieder geval waar we over praten.

  Groetjes Condor

 19. Vilseledd # 19 
  6 jaar geleden

  “Dus ook de gewone werkende man heb ik het over. ”

  De Amerikaanse gewone werknemers wordt al onderworpen aan urinetests. Niet alleen voorafgaand aan zijn werkdag, maar ook voorafgaand aan de sollicitatie om te zien, of hij geen “doping” heeft genomen om beter door het gesprek heen te rollen.

  “Schon bei der Einstellung beginnt die Kette der Demütigungen, zum Beispiel durch eine überall obligaten Drogentest. Damit hoffnungsvolle Aspiranten auf einen Billigjob nicht schummeln, müssen sie unter den Augen der Prüfpersonen in eine Flasce pinkeln”

  (Mythos Informationsgesellschaft, Viktor Farkas, pag. 211)

  Je zult maar aan paruresis lijden.

  “Nog een overeenkomst met een fascistische staat, zijn verhullend taalgebruik, machtsmisbruik op grote schaal, stigmatisering van bepaalde bevolkingsgroepen.”

  Neem alleen al een kunstwoord als ‘werknemersvaardigheden’, maar ook alle verhullende namen van de Arbeitseinsatz, zoals ‘Baanbrekend werk’, ‘Work first’, ‘Talent werkt’, terwijl iets, wat 70% van de bevolking kan, zoals poetsen, geen talent is.

 20. Condor # 20 
  6 jaar geleden

  Hoi Vilsedd,

  Ik hoef u verder niks meer uit te leggen, u begrijpt het volledig!!

  Nu de rest van de 99,99 procent van de bevolking nog:(

  Het verhaal dwangarbeid week 2 en 3 van mij, zijn hier op deze site gepubliceerd!!

  De VS is een verschrikkelijk land, ik ben er geweest.

  Maar vergis u niet, Nederland volgt de VS dicht op de voet!!

  Het gaat er niet gezelliger op worden, hier. Daar hoeven we ons geen enkele illusie over te maken.

  En ik heb geen idee, hoe de fascistische tsunami hier in Nederland te stoppen is!!

  Maar ik moet op medische gronden, de komende week totale rust gaan nemen!!

  Moet me tegen mezelf in bescherming gaan nemen, ik leef nu op de rand van waanzin!!!
  Ben totaal uitgeput en lijd aan depressies.
  Heb monsterlijk lange dagen gemaakt, de afgelopen weken.

  Mijn PC staat de komende week uit, kijk geen nieuws, schrijf niks meer. Neem absolute rust.

  Ik krijg het de komende weken, stervens druk, waar ik mijn volledige verstand en intelligentie bij nodig zal hebben.

  Groetjes Condor

 21. rudolf # 21 
  6 jaar geleden

  Dit is normale kost bij alle reguliere WSW-bedrijven die onder druk van GroenLinks en SP in leven worden gehouden met al decennia deze absurdideiten. In de 2e wereldoorlog werd je na 5 jaar nog door de geallieerden bevrijd uit een KZ. Uit een WSW bedrijf word je nooit meer bevrijd.
  Kom je eruit kom je via kringloopsysteen naar binnen in zelfde plaats onder nog slechtere omstandigheden. Elk oorlogsrecht van de geneefse conventie word hier zowat vertrapt.
  Direkteur van zo’n uitbuithonk vangt meer dan de Balkenendenorm. Gewoonlijk heeft hij zijn CV ook nog vervalst…….
  Pure dwangarbeid en liefts zwaar onder minimum loon dus voor niks. En je word getatoeerd als KZ-jood voor het leven. Op sommige plekken ga je achter meer draad dan de de er naaast gelegen gevangenis.

 22. rudolf # 22 
  6 jaar geleden

  @ Vilseledd.

  De SP speelt een zeer bedenkelijke rol in het arbeitseinsatz WSW verhaal.
  Ze gebruiken het alleen opportunistisch. Dus liever hun niet aanhalen als de enige die wat voor je doet. De arbeitslager moeten gewoon dicht. Niks kampen openhouden voor verdere uitbuiting.

  Ik zie verschil niet tussen Nazi-Dachau of Stalinistische Goelag. Er heeft nog nooit en sociale werkplaats bestaan. Fabeltje.

 23. Eric # 23 
  6 jaar geleden

  Beste Rudolf, ik deel je verontwaardiging, maar een vergelijking met de concentratiekampen onder Stalin en de nazi-vernietigingskampen tijdens de Tweede Wereldoorlog vind ik volkomen ongepast. Daarmee bagatelliseer je de situatie die destijds bestond.

  Hoe erg we de huidige dwangarbeid ook vinden: het uitbuiten en vernederen van nu is (gelukkig) niet te vergelijken met het systematisch vernietigen van Joden, Roma, homo’s, linksen en anderen in Dachau, of het zich dood laten werken van miljoenen willekeurige mensen in de vrieskou van Siberië.

  Ik denk dat het ook onnodig is om zulke (ongepaste) vergelijkingen te maken als je wilt aangeven hoe erg het nu aan toe gaat bij de dwangarbeid voor werklozen. Het leidt ook alleen maar af en lezers gaan je, vrees ik, juist minder serieus nemen.

 24. Rebel # 24 
  6 jaar geleden

  Ik ben het oneens met zowel rudolf als Eric. Op de eerste plaats vind ik het nooit ongepast om vergelijkingen te trekken. Want juist daaruit kunnen we leren. Er wordt doorgaans veel te overspannen gereageerd wanneer vergelijkingen met de verschrikkingen van nazi-Duitsland worden gemaakt. Ja, die holocaust was immens verschrikkelijk. Maar ik vind het een overspannen en dogmatische houding wanneer die onvergelijkbaar met wat dan ook moet blijven. Juist wanneer je huidige wantoestanden niet mag vergelijken met die uit een pijnlijk verleden faal je daaruit lering te trekken. Dus vergelijken: Ja, prima!

  Echter rudolf vergelijkt niet maar hij stelt beide situaties aan elkaar gelijk. Dat is anders dan vergelijken. In een vergelijking ben je ervan bewust dat twee situaties van elkaar verschillen maar kijk je in hoeverre ze een gemene deler hebben. Rudolf ziet echter geen verschil tussen de huidige situatie in Nederland en die in nazi-Duitsland destijds. En dat is onterecht. Het zijn verschillende situaties, de een inderdaad veel pijnlijker dan de ander, maar het is zeer wel mogelijk dat er een gemene deler te ontdekken valt.

 25. Eric # 25 
  6 jaar geleden

  Je hebt gelijk, Rebel. Ik bedoelde natuurlijk gelijkstellen in plaats van vergelijken.

  Je kunt, als je wilt, alles met elkaar vergelijken, maar of er overeenkomsten zijn en of het een politiek en analytisch zinvolle activiteit is, dat is natuurlijk weer iets heel anders.

0

Het kan even duren voor je reactie voor anderen zichtbaar wordt omdat de redactie er eerst nog even naar kijkt. Seksistische en racistische reacties worden niet doorgelaten, evenals scheldpartijen, bedreigingen, 'off topic'-bijdragen en pure 'knip en plak'-reacties (deze website is geen prikbord). Wil je contact met de redactie? Mail dan: doorbraak@doorbraak.eu


Je mag de volgende tags gebruiken: <a href=""> <blockquote> <del> <code> <em> <i> <strong> <b>


*