De gemeente Nissewaard heeft vier jaar lang illegaal vingerafdrukken verzameld van uitkeringsgerechtigden. Dat gebeurde via het leerwerkbedrijf Voorne Putten Werkt. Wie een uitkering aanvroeg in Spijkenisse moest een vingerafdruk afstaan. Weigeraars werden onder druk gezet en dreigden een strafkorting te krijgen. Eind vorige week is een einde gemaakt aan het illegale gebruik van vingerafdrukken, nadat voormalig Statenlid en betrokken Spijkenisser Alfred Blokhuizen daar meldingen over kreeg. Woordvoerder Ferdinand Fransen van de gemeente Nissewaard bevestigt de manier van werken van het werkleerbedrijf. Bij Voorne Putten Werkt worden uitkeringsgerechtigden via de gemeente aan het werk gezet in ruil voor bijstand. De vingerafdrukken werden gebruikt als aanwezigheidsregistratie. Voorne Putten Werkt slaat al sinds 2014 vingerafdrukken van cliënten op. Dit is in strijd met de wet. Alfred Blokhuizen hoorde in zijn omgeving van verschillende mensen over de illegale werkwijze bij Voorne Putten Werkt. Hij maakte bezwaar bij de Autoriteit Persoongegevens en de gemeente Nissewaard. “Ik was zo boos toen ik dit hoorde, zo ga je toch niet met deze mensen om. Ze worden behandeld alsof ze criminelen zijn.” “Bovendien is het illegaal. Gemeenten mogen geen persoonsgegevens op deze manier opslaan”, aldus Blokhuizen. De Autoriteit Persoonsgegevens bevestigt dat biometrische persoonsgegevens zoals vingerafdrukken als toegangscontrole alleen gebruikt mogen worden voor beveiligingsdoeleinden. Direct na de melding van Blokhuizen heeft de gemeente Nissewaard het leerwerkbedrijf gezegd te stoppen met vingerafdrukken opslaan. Fransen: “Wij hadden voorheen toestemming van de autoriteit om op deze manier te werken, maar deze toestemming geldt niet voor de privacywet AVG. Dit hebben we over het hoofd gezien. Daarom hebben we het onmiddellijk stopgezet.” Blokhuizen vindt dat er meer moet gebeuren. “Een zeer vette excuusbrief aan de bijstandsgerechtigden en ongedaanmaking van strafkortingen op basis van het illegale registratiesysteem is het minste wat de gemeente moet doen.” De klacht die Blokhuizen heeft ingediend bij de Autoriteit Persoonsgegevens wordt nog onderzocht.

In Nissewaard zit fout met vingerafdrukken van bijstandontvangers (RTVRijnmond)


 1. Condor # 1 
  5 maanden geleden

  De volgende stap is het verplicht dragen van bijvoorbeeld een blauwe vierkant op de borst met het woord werkloos erop. Met een werklozenregistratienummer. Immers gemak en efficientie voorop.

  Ga me niet vertellen dat ik een doemdenker ben. Deze link geeft heel duidelijk aan dat er bij de Nederlandse overheid en instanties sprake is van een totale absentie van enig moreel en historisch besef.

  https://www.ed.nl/extra/blauwe-sticker-op-de-borst-werkloos~adcd5906/

  Ik zie een explosieve groei van het nationaal socialisme, antisemitisme en racisme in Nederland.

  Dat is ook de verklaring waarom de omgang bejegening en rechteloos maken van werklozen door het hele land gemeengoed is geworden. De bovenstaande publicatie over de behandeling van werklozen is geen incident meer, het is beleid geworden dat door de meerderheid in dit land als normaal gevonden wordt. Deze bovenstaande publicatie is slechts het topje van de ijsberg.
  Het criminaliseren, stigmatiseren, en demoniseren van groepen van mensen is het gevaarlijkste dat er bestaat. De trieste geschiedenis heeft keer op keer geleerd dat het heel snel en heel ernstig uit de hand kan gaan lopen. En dan heb ik het niet alleen over de Nazi periode. Onze hele menselijke geschiedenis is doordrenkt met bloed van mensen die

  slachtoffer zijn geworden van de zwaar uit de hand gelopen vormen van stigmatisering, criminalisering en demonisering.

  Helaas leven mensen niet lang genoeg om deze lessen tot zich te nemen. Ik zeg altijd cynisch het collectieve geheugen van de mensheid duurt meestal niet langer dan 2 a 3 generaties. Zeg maar rond de 60 jaar.

  Deze schandelijke behandeling van werklozen zal veel minder getollereerd en geaccepteerd zijn geworden in de jaren 50, 60, en 70 van de vorige eeuw. De bittere lessen van het nazidom zat toen veel beter ingebed in het collectieve geheugen.

  Condor

0

Het kan even duren voor je reactie voor anderen zichtbaar wordt omdat de redactie er eerst nog even naar kijkt. Seksistische en racistische reacties worden niet doorgelaten, evenals scheldpartijen, bedreigingen, 'off topic'-bijdragen en pure 'knip en plak'-reacties (deze website is geen prikbord). Wil je contact met de redactie? Mail dan: doorbraak@doorbraak.eu


Je mag de volgende tags gebruiken: <a href=""> <blockquote> <del> <code> <em> <i> <strong> <b>


*