Erica van #Amsterdamvoor14: “Onze strijd is tegen kapitaal en onderdrukking, en is overal en eeuwenlang gaande” (video)

Vooraf aan de strijdbare #voor14-demonstratie van afgelopen zaterdag in Amsterdam werden er enkele speeches gehouden. “Stop Armoede – Amsterdam Noord!” was het motto, en de belangrijkste eis was natuurlijk een verhoging van het minimumloon naar 14 euro. De rest van de eisen lees je hier. Zo’n 100 deelnemers luisterden naar deze toespraak van Erica van #Amsterdamvoor14.

Ik wil mijn speech graag openen met een paar nieuwskoppen die de afgelopen tijd in het nieuws zijn geweest.

“Voor PostNL was 2021 een goed jaar. Aandeelhouders profiteren daarvan, maar dat gaat ‘over onze rug’, vinden de pakketbezorgers. Hun tarief daalde met 25 cent per bezorging. De winst over 2021 komt uit op 277 miljoen euro, meldt PostNL.”

“Coronawinst supermarkten ging vooral naar top en aandeelhouders. Frans Muller van Ahold Delhaize kreeg een totale beloning van zes miljoen euro. De eigenaren van de Duitse supermarktketens Aldi en Lidl zagen hun beloning met respectievelijk 37 en 30 procent stijgen.”

“Hoge energieprijzen bezorgen Shell megawinst. Shell is de coronacrisis helemaal te boven. Het olie- en gasconcern maakte 18 miljard euro winst in 2021.”

Dit zijn slechts enkele berichten die dit en vorig jaar in het nieuws kwamen. Allemaal hebben ze dezelfde boodschap: grote bedrijven maken winsten over de rug van mensen. Energieprijzen gaan omhoog, terwijl Shell winst maakt. Mensen kunnen van hun loon hun boodschappen niet meer betalen, terwijl Frans Muller zes miljoen euro op zijn rekening ziet verschijnen. Postbezorgers trotseren weer en wind, maar aandeelhouders vangen de winst.

Laten we niet vergeten dat de winst van deze aandeelhouders komt door de arbeid van de postbezorgers, zij doen het werk, maar krijgen tot vandaag de dag onleefbare lonen. Wij willen dat dit verandert, we willen een leefbaar loon van minstens 15 euro per uur. Onze campagne heet momenteel nog Voor 14, maar dat is een getal gebaseerd op een berekening die door de bizarre inflatie al niet meer klopt.

Inflatie komt trouwens door de grote banken, mochten jullie willen weten wiens schuld de hoge energie- en boodschappenrekening momenteel is.

Dit is natuurlijk geen individueel probleem: het is een structureel probleem dat er geen eerlijke verdeling van de welvaart is. Dat moet ook wel, want anders zou de kapitalistische hel waar we op dit moment in leven niet kunnen blijven voortbestaan. Kapitalisme is gebouwd op onderdrukking en zal gesloopt worden door militante solidariteit.

Vandaag vraag ik jullie dan ook om solidair te zijn. Solidair met je medestanders hier.

Solidair met mensen met een uitkering, de lonen moeten dan ook gekoppeld blijven aan de uitkeringen, zodat niemand alleen achterblijft.

Solidair met arbeidsmigranten, die vaak worden aangewezen als de ‘schuld’ van slechte werkomstandigheden hier, een racistische afleiding zodat we de echte vijanden niet in de ogen kijken. Vijanden die gewoon namen hebben, zoals bijvoorbeeld Frans Muller die net al genoemd werd, maar zo zijn er nog wel meer.

Solidair met de mensen in Bonaire, een gebied dat nog steeds onder Nederlandse koloniale bezetting staat, en waar wij, vanwege die bezetting, momenteel nog steeds de lonen bepalen. De lonen daar zijn op dit moment lager dan hier, terwijl de levenskosten nog hoger zijn dan hier.

De demonstratie vandaag gaat over Amsterdam-Noord, en ik wil iedereen die met ons heeft samengewerkt, alle sprekers die nog gaan komen en iedereen die hier is, fysiek of met de livestream, bedanken dat jullie hier vandaag zijn. Voor ons, voor jezelf, voor iemand die hier niet kon zijn.

Maar, hoewel onze specifieke eisenlijst over Noord gaat, is de strijd tegen kapitaal en onderdrukking er een die overal en eeuwenlang gaande is. Neem dat ook mee in onze mars, als je straks thuis bent en als je binnenkort jezelf en je mensen hopelijk organiseert hiertegen.

Voor leefbare lonen, tegen kapitaal en onderdrukking!

Erica

De speech van Marion Grace van de FNV Migrant Domestic Workers vind je hier.