Expositie “Zwartheid onder ogen komen” laat zien dat er altijd al verzet was tegen racisme

Afgelopen zaterdag was de opening van de expositie “Zwartheid onder ogen komen” / “Facing blackness” van The Black Archives. Die zal nog tot en met 23 december duren, dus get ur tickets!

De expositie neemt je mee in de onderbelichte geschiedenis van de Nederlandse beeldvorming over zwarte mensen vanaf de koloniale tijd tot aan nu. Dat wordt gedaan aan de hand van archiefmateriaal, waaronder kinderboeken en speelgoed die velen van ons waarschijnlijk nog kennen, maar ook eeuwenoude schilderijen en missiespaarpotten.

Naast en vooral tijdens het bekijken van deze collecties is er ook een duidelijk geluid van verzet aanwezig. Zo wordt getoond dat er altijd al verzet is geweest tegen vormen van racisme in Nederland, maar ook hoe zwarte mensen zelf invulling geven en hebben gegeven aan wat zwartheid betekent.

Tijdens de opening spraken Rahina Hassankhan, schrijver van het boek “Al is hij zo zwart als roet” (1988), Akwasi (mede-oprichter Omroep Zwart) en Raul Balai (tentoonstellingsontwerper, Nederland Wordt Beter) over hoe zij op hun eigen manier verzet bieden tegen negatieve beeldvorming over zwarte mensen en mensen van kleur, en alternatieve beelden en narratieven creëren. Zo zei Akwasi ook heel mooi: “You can’t be what you can’t see” in relatie tot het belang van exposities als deze en een omroep als Omroep Zwart.

Het is een multimediale tentoonstelling die tijd en ruimte overstijgt. Daarmee is het een heel uitgebreide expositie waar een heleboel te leren en ervaren valt – dus go check it out bij The Black Archives! ❤

Marie Louise Beekmans