Facebook weigert Bijstandsbond-advertentie wegens “onacceptabele bedrijfspraktijken”

Onlangs heeft de Bijstandsbond een noodplan gelanceerd tegen armoede en ongelijkheid, met een bijbehorende petitie. Om die petitie te promoten verspreidde de Bijstandsbond op Twitter en Facebook deze tekst: “Het gaat in de kapitalistische economie helemaal fout. Het systeem stuit op sociale en ecologische grenzen en heeft zijn langste tijd gehad. Het wordt tijd voor iets anders. Teken de petitie!”. Dat leidde warempel tot een weigering van Facebook.

Op Facebook maakte de Bijstandsbond met de tekst een kleine advertentie aan. Facebook liet daarop weten dat die advertentie eerst moest worden beoordeeld. Vervolgens bleek men de Bijstandsbond de mond te willen snoeren: “Je advertentie is afgewezen omdat deze niet voldoet aan ons beleid inzake onacceptabele bedrijfspraktijken”, aldus Facebook. “Dit betekent dat je advertentie niet wordt uitgevoerd en niet wordt weergegeven aan je doelgroep. We weten dat dit invloed kan hebben op je huidige zakelijke doelstellingen. Als je van mening bent dat de advertentie ten onrechte is afgewezen, kun je een nieuwe beoordeling aanvragen.”

De Bijstandsbond liet daarop via een persbericht weten: “Het kan niet anders dan dat Facebook de advertentie te opruiend vond. Wij vinden dit onacceptabele censuur. Wij zijn een democratische organisatie, die geen vlieg kwaad doet. Honderden mensen worden jaarlijks geholpen op ons inloopspreekuur. Wij geven gewoon onze politieke mening, zonder aanzetten tot haat, vernielingen en andere oproepen tot geweld, en toch worden wij geweigerd.”

Echte “censuur” is het natuurlijk niet, want de Bijstandsbond kan elders nog wel gewoon zonder problemen publiceren. Maar het megabedrijf Facebook laat zo wel goed zien aan welke kant men staat in de klassenstrijd. Het was netter geweest als men daarover gewoon eerlijk was geweest en niet met drogredenen op de proppen was gekomen.

Harry Westerink