8 oktober, Amsterdam: lezersconferentie “Veertig jaar Solidariteit”

Viering van veertig jaar Solidariteit, “het webzine voor een strijdbare vakbeweging”, met onder andere een forum. Dat zal een “discussie voeren over de mogelijkheden en onmogelijkheden van een strijdbare vakbeweging, toegespitst op de hedendaagse vakbond FNV”, aldus de oproep. “De verwachting is dat het forum onder meer zal spreken over hoe specifiek de verhouding in Nederland is tussen een ‘overleggende’ en een ‘oppositionele’ vakbeweging.”

Solidariteit is “begonnen als tweemaandelijks blad en vanaf 2004 een tweewekelijks webzine. Of de redactie een halve eeuw Solidariteit zal halen, is niet zo zeker, vandaar de keuze voor veertig jaar. Ze wil er graag bij zijn en met een lezersconferentie de balans opmaken van de mogelijkheden van een strijdbare vakbeweging. Een vakbeweging die zich korte of langere tijd bevrijdt uit de kapitalistische klem die ondernemers en overheid aanleggen. Bijvoorbeeld het poldermodel dat de ‘sociale partners’ kort na de oprichting van Solidariteit sloten: inleveren voor arbeidstijdverkorting.”

Zaterdag 8 oktober
Van 13:00 tot 17:00 uur
De Roode Bioscoop
Haarlemmerplein 7, Amsterdam

Sprekers op het forum:

  • Corrie van Brenk, voorzitter, oud-voorzitter Abvakabo FNV,
  • Lily George, medewerker Amsterdamse studentenvakbond en vrijwilliger van #Amsterdamvoor14,
  • Marcel van der Linden, voormalig directeur onderzoek IISG, met name de geschiedenis van arbeid en arbeidsverhoudingen,
  • Sjarrel Massop, gepensioneerd vakbondsactivist, redacteur Solidariteit,
  • Jan Müter, onbezoldigd organizer bij Lokaal FNV IJmond,
  • Linda Vermeulen, vakbondsvrouw in de winkelstraat voor de FNV.

“In De Roode Bioscoop Amsterdam, op loopafstand van Domela die sinds 1931 met de rechter vuist omhoog ons strijdbaar begroet.”

Vooraf is er al een reeks discussiebijdragen geleverd.

Eric Krebbers