“Fascistische regering, jullie zijn een schande!” (beeldverslag)

Gistermorgen werd in Den Haag met een energieke demonstratie van honderden mensen het startsein gegeven van een moeizame en noodzakelijke loopgravenoorlog tegen de extreem-rechtse regering die gisteren aan de macht is gekomen. Voor de deelnemers aan de protestactie was het helder: dit is het begin van een strijd die we samen, overal in het land, moeten blijven voortzetten, willen we niet ten onder gaan. Het fascisme zit in de kern van het staatsapparaat en we zullen kei- en keihard moeten terugvechten.

De actie startte op de Koekamp vlakbij station Den Haag Centraal, waar al zoveel demonstraties zijn begonnen. Maar deze actie voelde toch anders dan anders. Hier stonden mensen uit behoorlijk uiteenlopende gelederen bij elkaar, mensen die elkaar deels nog helemaal niet kenden, mensen die ook niet meteen konden inschatten hoe hun collega-demonstranten politiek waren te duiden. Mensen die misschien ook wel van tevoren hadden gedacht dat deze actie, georganiseerd door een groep die zich “Initiatief van waakzame individuen” had genoemd, een liberaal en slappe hap-karakter zou gaan krijgen. Omdat de demonstratie zou gaan om het verdedigen van de rechtsstaat, en wat was die rechtsstaat waard geweest, de afgelopen decennia?

Fascisme de kop indrukken

Maar tijdens de tocht op weg naar paleis Huis ten Bosch, waar de bordesfoto van het extreem-rechtse zooitje zou worden genomen, bleek de vrees ongegrond dat ook het protest tegen fascisme kapot zou zijn geliberaliseerd, zoals zoveel in dit land onder de sloophamer van privatisering en flexibilisering is afgebroken en verwoest. Honderden mensen liepen eendrachtig door het Haagse bos, met een grote hoeveelheid actieborden en spandoeken. Zoveel groepen uit de samenleving waren vertegenwoordigd. Toegegeven, in aantal hadden het meer demonstranten mogen zijn. Maar moslims liepen naast radicale anti-fascisten, vluchtelingenondersteuners naast studenten, queer mensen naast ouderen, anarchisten naast vertegenwoordigers van de jongerenorganisaties van PvdA en GroenLinks, baanlozen naast betaald werkenden, en ga maar door.

En ze zongen en riepen aan de lopende band leuzen, zoals “Het is een schande, het is een schande”, “Geef haat geen macht”, “Toen niet, nu niet, nooit meer fascisme” en “PVV, weg ermee”. Ook werd er een nieuwe leus gelanceerd: “Schuif Schoof onder het tapijt, leve leve de solidariteit”. Het was opvallend dat de schroom om het woord “fascisme” te koppelen aan de nieuwe regering in elk geval bij deze demonstranten volledig was weggevallen. En ze beloofden elkaar iets, ze wisten van elkaar: dit is het begin, dit is alleen nog maar het begin. We gaan door, we moeten doorgaan met onze protesten, met deze kracht die nu in ons is, met al de kansen en mogelijkheden die we hebben om het fascisme de kop in te drukken.

Vanzelfsprekend is er een lange hobbelige weg te gaan, vol valkuilen en hindernissen. Maar gisteren werd duidelijk dat we ergens kunnen en moeten beginnen, dat we kunnen en moeten breken met apathie, moedeloosheid, machteloosheid en wegduikgedrag. Bikkelhard zal de strijd tegen de fascistische regering worden, en levensgroot zal onze inzet en ons doorzettingsvermogen moeten zijn. Maar het is genoeg geweest. Tot hier en niet verder. Jullie, Wilders en het hele collaborerende zooitje, jullie komen er niet door!

Ook Peter Storm heeft inmiddels een verslag over deze actie geschreven.

Harry Westerink