Flyer- en briefactie in solidariteit met Twentse buschauffeurs van vervoersbedrijf Arriva

Vandaag wilden buschauffeurs in Twente gaan staken vanwege hun beroerde arbeidsomstandigheden, maar hun baas, het vervoersbedrijf Arriva, had helaas voor elkaar weten te krijgen dat de rechter de staking verboden had verklaard. Niettemin gaat de strijd van de buschauffeurs door, en het is belangrijk om die strijd te steunen. Daarom hebben activisten, onder wie ook van Doorbraak, vanmorgen flyers uitgedeeld bij station Enschede. Met die flyers werden reizigers opgeroepen om te klagen bij Arriva over de enorme werkdruk, het gebrek aan pauzetijd en de te krappe werkschema’s van de buschauffeurs.

De activisten deelden zo’n 150 flyers uit aan buschauffeurs en reizigers. Dat leverde in het algemeen flink wat positieve reacties op. Veel reizigers bleken niet op de hoogte van de staking en het door de rechter opgelegde verbod, maar ze steunden de strijd van de chauffeurs wel. De chauffeurs toonden zich verheugd over de flyeractie, zo bleek uit de gesprekken met hen.

Racen om op tijd te rijden

Voor de chauffeurs vormt het grootste probleem de strakke werkplanning met kortere pauzes. Ze moeten racen om op tijd te rijden, wat uiteraard ook niet goed is voor de veiligheid. Daarnaast zijn er problemen met de nieuwe (elektrische) bussen. Die rijden op zich goed, maar hebben minder actieradius. Daardoor kunnen de chauffeurs er niet een volle dienst mee rijden en moet er tussendoor worden gewisseld van bus. Bovendien zitten veel chauffeurs ziek thuis en zijn er sowieso al te weinig chauffeurs. Al met al zorgt dat voor een grote werkdruk en stress.

De flyer

De flyeractie maakt deel uit van #WijReizenSamen, een campagne voor een beter openbaar vervoer. Die campagne is onderdeel van een internationale strijd voor goed en toegankelijk openbaar vervoer. Steun ook de buschauffeurs in Twente en stuur de onderstaande voorbeeldklacht (of een eigen variant) naar Arriva.

Aan vervoersbedrijf Arriva

Hierbij dien ik een klacht in bij u, vervoersbedrijf Arriva, over de enorme werkdruk, het gebrek aan pauzetijd, de te krappe werkschema’s en meer in het algemeen de slechte arbeidsomstandigheden van de buschauffeurs in Twente die bij u in dienst zijn.

Als reiziger in het openbaar vervoer heb ik er belang bij dat buschauffeurs hun werk onder goede arbeidsomstandigheden kunnen verrichten. Want zij dienen geen stress te ondervinden, ze moeten gezond blijven en de bussen moeten op tijd rijden.

Het openbaar vervoer verschraalt helaas steeds verder. De dienstregeling wordt geschrapt, lijnen worden geschrapt, bus- en treinreizen worden duurder, en bussen en treinen zitten stampvol. Dat moet veranderen.

Ik wil:

  • goede arbeidsvoorwaarden in het openbaar vervoer;
  • betaalbaar openbaar vervoer;
  • groen openbaar vervoer
  • openbaar vervoer toegankelijk voor iedereen;
  • overal goede openbaar vervoer-verbindingen:
  • openbaar vervoer in publieke handen.

Daarom ben ik een sympathisant van de nieuwe campagne #WijReizenSamen, een initiatief van het Netwerk Klimaat van de vakbond FNV. Voor de klimaattransitie is een beter openbaar vervoer broodnodig. En een beter openbaar vervoer begint bij de mensen die in het openbaar vervoer werken en het elke dag letterlijk draaiend houden: chauffeurs, machinisten, conducteurs, technici, schoonmakers, enzovoorts.

Ik verlang van u dat u zorgt voor goede arbeidsomstandigheden voor de buschauffeurs en anderen die bij u in dienst zijn. Ik wil graag een reactie van u krijgen op deze klacht.

Met vriendelijke groet

Je kunt de klacht versturen via Whatsapp: 097010256677 of via Facebook: @ArrivaNederland. Je kunt e-mailen: klantenservice@arriva.nl Je kunt ook bellen: 0800-0232545. Tot slot kun je ook nog een selfie maken bij een bushalte, delen op social media met de hashtag #IkSteunDeBuschauffeurs en sturen naar: wijreizensamen@proton.me, zodat de selfie gedeeld kan worden met de buschauffeurs. Als je wilt meedoen met de campagne voor een goed openbaar vervoer, dan kun je dat ook via dat e-mailadres doorgeven.

Harry Westerink