For Our Community roept op tot protest tegen racistische profilering in Tilburg

Onlangs riep For Our Community op om bezwaar te maken tegen een recente “grote controleactie georganiseerd door de politie, UWV en Belastingdienst bij het Verdiplein in Tilburg Noord. Hier werd gecontroleerd naar openstaande boetes, belastingschulden en strafbare feiten. Waarom is dit problematisch?”, aldus For Our Community, “een collectief van jonge creatieve mensen die vechten voor rechtvaardigheid en zorg voor onze lokale gemeenschap in Tilburg”. For Our Community organiseert onder meer Tula-herdenkingen en filmvertoningen. Het collectief kreeg het voor elkaar dat het Tilburgse gemeentebestuur er in 2021 bij minister Kajsa Ollongren voor ging pleiten om van de Keti koti-dag op 1 juli een nationale feestdag te maken.

“Het Verdiplein – en Tilburg Noord in het algemeen – staat bekend om de vele mensen met een migratieachtergrond die daar wonen en komen. Waarom wordt deze controle daar gehouden?”, zo vraagt het collectief zich af. Een woordvoerder van de politie deed het voorkomen alsof het bij de plek waar de 100 procent-controle werd gehouden, zou gaan om een willekeurige keuze. En Omroep Tilburg nam dat klakkeloos en kritiekloos over. “Uiteraard wordt gekeken waar het effect het grootst kan zijn en waar het aanbod van voertuigen en personen groot is, zodat er ook daadwerkelijk wat te controleren valt”, legde de politiewoordvoerder uit. “Maar het is ook van belang dat we een ‘werkplek’ hebben die groot genoeg is voor alle diensten en hun voertuigen.”

Structureel racisme

Met deze woorden van de politiewoordvoerder weet For Our Community genoeg. “Waar er eerst wordt gezegd dat het ‘een willekeurige keuze’ is, wordt dat in de volgende zin meteen tegengesproken”, aldus het collectief. “Er is bewust voor Verdiplein gekozen: waar het effect het grootst kan zijn, waar er ook daadwerkelijk iets te controleren valt en waar de werkplek groot genoeg is. Oftewel, waar de politie de meeste boetes kan uitdelen, de Belastingdienst de meeste schuld kan innen en de UWV de meeste uitkeringen kan controleren op fraude. Etnisch profileren en structureel racisme komen duidelijk tot uiting in de keuze voor Verdiplein.”

For Our Community steekt de kritiek op deze racistische profilering niet onder stoelen of banken: “Deze controle roept boosheid en onmacht bij ons op. Waarom gebeuren dit soort controles in Tilburg Noord? Waarom moeten ze altijd ons hebben? Hoe moeten mensen zich voelen die van de straat worden geplukt, gedwongen worden om ter plekke hun schulden te betalen, spullen in te leveren of om een dag in de cel door te brengen? Wat doet dat met families die thuis zitten? Wat doet dat met kinderen van ouders die worden gecontroleerd? Wat doet het met het zelfbeeld van mensen met een migratieachtergrond? Controles zoals deze zijn machtsspel en helpen niet tegen structurele problemen. Het negeert de grote ongelijkheid, structureel racisme en wanbeleid van de overheid waardoor inwoners van Tilburg Noord ongelijke kansen hebben. Daarentegen worden de mede-Tilburgers gekleineerd, beschaamd en onderdrukt door deze controles.”

Daarom roept For Our Community op om tegen deze racistische profilering bezwaar te maken door te mailen naar de Tilburgse gemeenteraad: raadsgriffie@tilburg.nl.

Harry Westerink