Gilly Emanuels bij de anti-racisme demonstratie: “Mijn bestaansrecht hangt niet af van mijn kleur!”

Gilly Emanuels aan het woord (foto: Anja Meulenbelt)

Gisteren hield Gilly Emanuels een strijdbare toespraak bij de anti-racisme demonstratie in Amsterdam. Ze begon met een gedicht. Hier de integrale tekst van haar speech.

Leg het me uit!!!

Wat is het aan mijn huidskleur dat jou stoort?
Is het misschien de gloed, de krachtige intensiteit waardoor je wordt verblind?
Leg me uit waarom de structuur van mijn haar jou aanzet om het belachelijk te maken?
Is het omdat ik het op mijn hoofd draag als een kroon?
Leg het me uit, zodat ik jou kan uitleggen dat mijn bestaansrecht niet afhangt van mijn kleur!
LEG HET ME UIT!!!

Afrofobie!

Wie herinnert zich het verhaal van Kerwin Duinmeijer niet!? Op 20 augustus 1983 werd Kerwin van het leven beroofd, omdat zijn prachtig zwarte huid een ander niet aanstond! De taxichauffeurs die hem wellicht hadden kunnen redden, hebben hem aan zijn lot overgelaten! Omdat zijn leven als zwarte man minder waard was? Toen dit gebeurde, was ik drie jaar oud, nog in mijn onschuld en geen enkel besef dat mijn huidskleur als bedreigend zou kunnen worden gezien.

Op 17 augustus 2017, 34 jaar na Kerwins dood, werd ik als zwarte onderneemster in Hilversum racistisch aangevallen waar mijn zoon van drie jaar oud bij was. Precies dezelfde leeftijd als ik, toen Kerwin werd vermoord. De manier waarop politie en gemeente met mijn zaak zijn omgegaan, was te bizar voor woorden. De moeite die er gedaan werd om dit onder het tapijt te schuiven en af te doen als kwajongensstreken is te schandalig voor woorden. Zij lieten mij duidelijk merken en voelen dat het leed van een zwarte medelander geen prioriteit is. En dat is typerend.

Afrofobie is werkelijkheid voor zwarte mensen. Afrofobie is solliciteren en afgewezen worden zonder onderbouwing. Afrofobie is aan de deur geweigerd worden van uitgaansgelegenheden omdat jouw kleur “hen” niet bevalt. Afrofobie is in een winkel achterna gelopen worden omdat men bang is dat je komt stelen. Afrofobie is je tas stevig vasthouden, bang dat die “zwarte” die naast je komt zitten in de bus ermee vandoor gaat. En zo kan ik nog wel met de lijst doorgaan van wat de realiteit is van afrofobie voor zwarte mensen in Nederland. Zeggen dat je van niets weet, is bewust racisme en discriminatie in de hand houden.

Ieder jaar weer worden wij keihard geconfronteerd met de racistische karikatuur van Zwarte Piet. En moeten wij “er maar niet zo zwaar aan tillen”, omdat het onder het mom van tradities valt!? Hoe lang moeten wij mensen van kleur ons nog als tweederangsburgers voelen? Wanneer stopt het onrecht dat ons wordt aangedaan?

Racisme zit in het systeem. En weet je wat? Het systeem is niet een of andere robot. Het systeem zijn jij en ik. Want zolang ik blijf zwijgen over het onrecht dat mij wordt aangedaan, en jij je ogen sluit voor het onrecht dat mij wordt aangedaan, zal er niets veranderen. Ik kies ervoor om niet langer te zwijgen en een vuist te maken tegen racisme en discriminatie. Niet alleen voor het heden, maar vooral ook voor de toekomst, voor de toekomst van mijn kinderen én de jouwe. Want wij, mensen van kleur, blijven hier. Wij zijn ook Nederland, we gaan nergens naartoe. Maar genoeg is wel genoeg!

Dank jullie wel.

Gilly Emanuels

De rechtszaak heeft Emanuels veel geld gekost. Je kunt haar nog steeds financieel steunen.